חברתי האמיצה, החוקרת השיעית חנין גדאר, אומרת שנסראללה פשוט רוכב עכשיו על גל המחאות שמתחדש אחרי "הפוגת קורונה", ומנצל את הזעם העממי נגד הבנקאים כדי לקדם בעורמה את תוכניתו. בערי לבנון כבר משליכים בקבוקי תבערה על הבנקים ונפלו חללים בהתנגשויות עם הצבא. המפגינים חוסמים כבישים ותובעים להדיח ולהעניש את האשמים בהתרסקותו של המשק. אין אלה תומכי חיזבאללה, אלא המונים מבני כל העדות שכיסיהם התרוקנו, אבל נסראללה מקווה להרוויח מזעקותיהם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

שימו לב לכמה מספרים ושערו בנפשכם שכך היה קורה לנו: הלירה הלבנונית איבדה השנה שני שלישים מערכה. קיבלת שכר? הוא שווה הרבה פחות! את כל העסקאות מנהלים שם מזמן רק בדולרים, אבל יש מחסור חמור בהם ולכן הבנקים מגבילים מאד את המשיכות. אין שטרות בשוק. אף אחד לא מוכן לקבל לירות לבנוניות. האינפלציה השנה כבר יותר מ-60%. מחירי הפול, הסוכר, האורז, הסיגריות והקמח התייקרו בכ-80%. מאות אלפי משפחות נשארו ללא שום הכנסה ובלא קצבה כלשהי מהמדינה. אין שם מענקים. וכל זה מפני שהבנקים, שעליהם הייתה פעם גאוות לבנון, הפסידו בתחכום יוצא דופן לא פחות מ-83 מיליארד דולרים - כפליים משווי התוצר הלאומי השנה. הם הגיעו בפועל לחדלות פירעון. מה פלא שאנשים יוצאים לרחובות?

הפגנות בלבנון (צילום: AP)
הפגנות בלבנון, השבוע | צילום: AP
התפרעויות בלבנון (צילום: AP)
"הבנקים הגיעו לחדלת פירעון, מה הפלא שיוצאים לרחובות?" | צילום: AP

התרופה שמציעים היא "תספורת" של הפיקדונות, שבהם יותר מחצי מיליון דולר ועדיין נשארו אצל הבנקים כדי לכסות את החור. יש כ-90 מיליארד דולרים בפיקדונות כאלה וכולם שייכים לאליטה הכלכלית, שהיא גם - וכמובן לא במקרה - הצמרת של הקשת הפוליטית כולה, וחיזבאללה בתוכה. ואלה פוסלים, כצפוי, פגיעה ב"קדושת" הפיקדונות. הם לא מוכנים לא למס על הפיקדונות ולא להמרת מקצתם למניות של הבנקים העלובים הללו. לא מעטים מהאליטה בורחים עם הכספים שהצילו מהמפולת: בזה אחר זה ממריאים מבירות המטוסים הפרטיים ונוסעיהם לא ישובו עוד זמן רב, אם בכלל. הבנקים מציעים להם אמנם ריבית של 15% (!!) על פיקדונות, אבל מי יסתכן להמר שלא יפשטו רגל?

עמית ירדני שמכיר את ארץ הארזים היטב, עורייב רנתאווי, כתב שלשום: "השיטה שם ביצרה את כוחם של הגנבים וזיווגה לנישואי תענוגות הון ממקורות מושחתים ואליטה פוליטית רקובה. הם שדדו את הקופה בלי בושה בעודם מדקלמים סיסמאות. את כיסאותיהם בשלטון הם מעבירים בירושה מדור לדור. תמיד אותן המשפחות. כל המחלוקות ביניהם נוגעות רק לחלוקת השלל".

ריאד סלאמה
הנגיד הוותיק שהפך יעד מרכזי למתקפה, ריאד סלאמה

נסראללה מבין יפה את השנאה של הציבור לשכבה שמוטטה את לבנון. הוא הופך את הנגיד הוותיק והמגונדר של הבנק המרכזי, ריאד סלאמה, יעד ראשי למתקפה. מאשימים אותו ברמאויות, הפקרות וניהול רשלני. המטרה - להביא להדחתו ולמינוי אדם שיסור למרות חיזבאללה. באמצעות מינוי כזה מתכוון נסראללה לזרז את גסיסת הבנקים, שרובם מסרבים זה מכבר לטפל בכספי הארגון מפחד הסנקציות של ארה"ב.

שליטה בבנק המרכזי גם תיתן לנסראללה את המפתחות לחברת התעופה של לבנון ולחברה של בתי הקאזינו במדינה. לא שנסראללה משחק רולטה - הוא רוצה בקרקעות הרבות שבידי חברת ההימורים. במקביל ,שר התקשורת שמינה נסראללה פועל להעביר את זיכיונות האינטרנט והטלפונים לידי שלוחות של חיזבאללה. תיאבון לא חסר להם...

הפגנות, לבנון (צילום: AP)
מחאה נגד הממשל הלבנוני, "מהפכה בעיצומה" | צילום: AP

אנו צופים במהפכה בעיצומה: הסדר הפנימי בלבנון, ששרד אפילו את השנים הארוכות של מלחמת האזרחים, את תקופת הכיבוש הסורי והמלחמות עם ישראל, הסדר הזה איבד עצמו לדעת בהתמכרותו לתרבות של שחיתות ללא מעצורים. חיזבאללה השתלב, בשעתו, בסדר הזה ושיחק לפי כלליו, אבל עכשיו נסראללה רוצה להיות הקברן שלו. קשה לראות כיצד עוצרים אותו.

מנקודת מבטנו: נסראללה מטפס על כתפיה של לבנון הטובעת בביצה. הלבנונים שוקעים לתוך ניוון של עוני - חיזבאללה רק יתעשר ויתחזק. וממש עכשיו כשסיימתי לכתוב מזכיר לי ידיד אמריקאי מה ששכחתי: הבנק המרכזי של לבנון מחזיק כבר שנים רבות קרוב ל-300 טונות זהב בניו יורק. נסראללה יודע על המטמון הזה, ומחיר הזהב בימים אלה רק עולה.