איך נראית תקופת ההתאוששות מהגל הראשון של הקורונה ברחבי העולם? הבוקר (ראשון) התעוררה ישראל להקלות נוספות. החל ממחר, מדינות רבות מסירות חלק גדול מהמגבלות, בניסיון לשקם את הכלכלות ולחזור באופן הדרגתי לשגרה – וחלק מההקלות כבר נכנסו לתוקף בימים האחרונים. תמונת מצב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בישראל, החל מהבוקר חוזרות המסגרות מגיל לידה עד 6 ומותרות התקהלויות של עד 50 איש בשטח פתוח (כולל חתונות) ובריתות בשטח סגור בנוכחות של 19 איש. כבר השבוע יתקיימו דיונים על הקלות נוספות: ב-17.5 צפויה להיות מותרת פעילות ספורט בהיקף של עד 20 איש – ופתיחת מוזיאונים.

בעולם כ-4 מיליון איש נדבקו בקורונה (מתוכם כמיליון וחצי החלימו) וקרוב ל-280 אלף מתו, ולמרות העלייה המתמדת בנתונים רוב העולם נמצא במגמת שחרור. מיליארדים נחלצים מהסגר - לפעמים אחרי שנראה שהמגפה הובסה ולפעמים כסוג של "הימור". מנגד, כמה מדינות חוות התפרצות והתמודדות מאתגרת עם מקרים חדשים, ועדיין לא יכולות לדבר על חזרה לשגרה באותם היקפים.

"מתנצלים, אין לנו מיטות"

בין המדינות המובילות במספר החולים החדשים: רוסיה – שחווה זינוק של כ-11 אלף מקרים מתוך יותר מ-200 אלף מתחילת ההתפרצות. עד כה מתו במדינה קרוב לאלפיים איש. גם מקסיקו, שכנתה של ארצות הברית שמובילה במספר המתים והחולים בעולם, ממשיכה לחוות התפרצות חמורה עם אלפי מקרים חדשים בימים האחרונים. 

בתי חולים המטפלים בקורונה בבירת מקסיקו מתמלאים במהירות: חולי הקורונה הופנו מבתי חולים במקסיקו סיטי לערים אחרות, מכיוון שהמתקנים הרפואיים הציבוריים והפרטיים מתמלאים במהירות ומספר החולים החדשים ממשיך לעלות. אחד מבתי החולים נעל את השערים ותלה שלט: "מתנצלים אין לנו מיטות, תודה על ההבנה". המספרים הרשמיים במקסיקו טוענים שיש 31,500 חולים וקרוב ל-3,200 מתים, רובם בבירה (שבה מתגוררים 20 מיליון תושבים). סוכנות הידיעות רויטרס טוענת שהמספרים האמיתיים כנראה גבוהים בהרבה.

גם הודו ממשיכה לראות עלייה במספר החולים והמתים, אך היא מתונה ביחס לגודל האוכלוסייה והמדינה כבר צועדת לעבר הקלות נוספות. ולא רק היא פועלת לשחרור האזרחים: לאחר שבועות ארוכים של הסגר, יותר מ-100 מיליון מטיילים בסין - מוקד ההתפרצות שדעך - נהרו השבוע לאתרי תיירות מרכזיים. במדינה נרשמה בלימה במספר המקרים החדשים ומתחילת התפשטות הנגיף חלו בה 80 אלף איש ומתו כ-4,600. בארה"ב (כ-1.3 מיליון חולים ויותר מ-80 אלף מתים) עסקים כמו מספרות, סלוני יופי וקניונים נפתחו מחדש בחלק מהמדינות, ובמרילנד פתחו את החופים.

אירופה - השינויים שכבר החלו

באיטליה, התושבים נפגשים סוף סוף עם בני המשפחה לראשונה אחרי כחודשיים. המדינה נמצאת במקום השלישי בעולם במספר החולים (קרוב ל-220 אלף חולים) וגם במספר המתים (כ-30 אלף). הספרדים מתאבלים על 27,000 מתים, המקום הרביעי בעולם, אבל ממהרים החוצה לנשום אוויר חופשי אחרי שבעה שבועות סגורים.

רצים במדריד, ספרד, אחרי ההקלות בהסגר (צילום: reuters)
בספרד חזרו לרחובות לאחר הסגר ממושך | צילום: reuters

בגרמניה, שמצליחה לשמור על מספר מתים נמוך יחסי - כ-7,400 - בתי תפילה, מוזיאונים וחלק מבתי הספר נפתחו. גם גני משחקים, מוזיאונים וכנסיות נפתחו כבר וגם תלמידי הכיתות הגבוהות חזרו לבית הספר. על פי ההנחיה מברלין, גם מסעדות ומלונות יכלו להתחיל לפעול כבר בסוף השבוע האחרון, אבל לכל מדינה בגרמניה יש זכות לשנות את ההנחיות.

קורונה בגרמניה (צילום: ap)
גרמניה פתחה בין היתר בתי תפילה ומוזיאונים | צילום: ap

הליגה הגרמנית - הבונדסליגה - תחזור למגרשים ב-15 במאי. הנשיא הגרמני, פרנק וולטר שטיינמאייר, אמר באירוע לסיום מלחמת העולם השנייה באירופה בסוף השבוע כי "עבור גרמניה, 'לעולם לא עוד' פירושו 'לעולם לא לבד', אנחנו רוצים יותר, לא פחות שיתוף פעולה בעולם - גם במאבק נגד המגפה".

מחר: שינוי מדיניות נרחב באירופה

ברחבי אירופה מחר (11 במאי), הרבה מאוד מדינות נכנסות לשינוי מגמה – ולדרגת הקלה נוספת. בבלגיה, שספרה עד כה 8,450 מתים, החנויות שלא נפתחו בשבוע שעבר ייפתחו מחר. ביוון כל החנויות שלא נפתחו עד עכשיו יוכלו להיפתח מחר וגם תלמידי התיכון חוזרים מחר לבתי הספר. בבריטניה, ש"זינקה" למקום השני בעולם במספר המתים, מחכים להודעתו של בוריס ג'ונסון על הקלות נוספות.

באוסטריה, שמיהרה להגיב וגם הצליחה עד כה להשטיח את העקומה, המסעדות ייפתחו מחר והחנויות והמספרות - כבר פתוחות. באוסטריה מתו עד כה כ-600 איש וחלו קרוב ל-16 אלף, אך מרביתם החלימו ורק 79 נמצאים במצב קריטי. 

המדינה שסוגרת בתי ספר (צילום: Ronald Zak, AP)
באוסטריה הצליחו להשטיח את העקומה | צילום: Ronald Zak, AP

גם בצ'כיה החנויות כבר פתוחות. החל ממחר - גם הקניונים נפתחים וגם חנויות גדולות, מספרות, מסעדות ופאבים עם חצרות ומוזיאונים. אירועי ספורט במדינה יוכלו לצאת לדרך עם לא יותר מ-100 צופים. במדינה התגלו עד כה כ-8,000 חולים, מתוכם 275 מתו.

בהולנד, שבה מתו יותר מ-5,000 איש וחלו כ-40 אלף, צפוי יום גדול מחר ושינוי מגמה משמעותי: גני הילדים, בתי הספר היסודיים, בתי הקולנוע, המסעדות, המספרות ובתי הקפה יוכלו להיפתח תוך שמירה על כללי ריחוק. הולנד מרשה לתושבים לצאת לעשות ספורט - אבל בלי לגעת זה בזה.

בדנמרק, שסופרת יותר מ-500 מתים מתוך כעשרת אלפים חולים, מרכזי קניות אמורים להיפתח מחדש מחר, לצד בתי ספר לילדים בני 15-11. המסעדות ייפתחו בעוד שבוע, אחרי 28 במאי. הממשלה המקומית אמרה כי תאפשר לפתוח בתי קולנוע, מוזיאונים וגני חיות החל מ-8 ביוני, וגם תקל על מגבלות התכנסויות בקבוצות (בין 10 ל-50, תלוי באופי האירוע).

ואיך נראה המצב מחוץ לאירופה?

בדרום קוריאה התחדשה בסוף השבוע ליגת הכדורגל לאחר חודשיים – אך ללא צופים. המדינה זכתה לכותרות רבות בעולם בזכות היקף הבדיקות ויכולת המעקב שהובילה לבידוד יעיל, וכבר בשבוע שעבר יצאו לדרך הקלות. עם זאת, התפרצות שהחלה במועדוני לילה בבירה סיאול עלולה להוביל להגבלות חדשות על עסקי הבילוי. עד כה מתו במדינה 256 איש מתוך כעשרת אלפים חולים, שמרביתם החלימו. 

הנשיא הדרום קוריאני מון ג'יאה-אין הזהיר הבוקר מגל נוסף של התפרצות בהמשך השנה, ואמר כי המקרים החדשים שהתגלו לאחרונה מדגישים את הסכנה הטמונה בנגיף: "זה לא נגמר עד שזה לא נגמר. אסור לנו להוריד את המגננות לגמרי בנוגע למניעת ההתפרצות, לצד שמירה על עירנות גבוה". המדינה דיווחה על 34 מקרים חדשים – הנתון הגבוה ביותר מזה חודש.

קורונה - דרום קוריאה (צילום: Lee Jin-man, AP)
בדרום קוריאה מודאגים מגל נוסף | צילום: Lee Jin-man, AP

בין הסיבות לעלייה המחודשת בתחלואה: התפרצות במועדוני לילה בסיאול שבהם ביקר חולה מאומת. לפחות 15 מהמקרים החדשים קשורים לאותו חולה, צעיר בשנות ה-20 לחייו, שביקר במועדונים לפני שגילה כי הוא נשא של המחלה. בעשרת הימים הקודמים המדינה דיווחה על מספר חד ספרתי של מקרים חדשים, ובחלק מהימים לא נוספו חולים חדשים כלל.

הודו הגדולה סופרת 1,990 מתים ו-60 אלף נדבקים. הודו הפעילה מוקדם יחסית, ב-22 במרץ, את ההסגר הגדול בעולם ועל פי מדד של אוניברסיטת אוקספורד מדובר באחד ההסגרים הקשוחים בעולם. כבר ב-20 באפריל ההסגר שוחרר מעט בחלק מהמדינות שהיו מחוץ ל"אזור האדום", שבהם הכתה הקורונה בצורה החזקה ביותר.

שוטר צולף באזרח בניו דלהי, לאחר שהפר ריחוק חברתי (צילום: reuters)
ההגבלות שהוטלו בהודו - מהחמורות בעולם | צילום: reuters

בלאגוס ואבודג'ה הניגריות (128 מתים, כ-4,000 חולים) שוב מורגש עומס בכבישים אחרי חודש של הסגר. בהונג קונג (רק ארבעה מקרי מוות מתוך כאלף חולים) מכוני היופי, מכוני הכושר ובתי הקולנוע נפתחו מחדש בסוף השבוע.

גם כמה מדינות באוסטרליה מתחילות לשחרר את ההסגר, בהן קווינסלאנד ודרום אוסטרליה. במדינות המאוכלסות יותר, כגון ניו סאות' ויילס ו-ויקטוריה, הודיעו שהסרת ההסגר תידחה בעוד כמה ימים. בכל אוסטרליה מתו פחות מ-100 אנשים מהקורונה ופחות מ-7,000 נדבקו.