לפני פחות מחודש העביר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ביקורת על התנהלות העולם מול נגיף הקורונה וטען כי מדובר בהיערכות מוגזמת. הוא הרגיע את אזרחי המדינה והסביר ש"המצב בשליטה". השבוע הוא כבר נשמע אחרת ובשיחת וידאו שקיים אתמול (שלישי) עם מומחים ומדענים מקומיים הוא שינה באופן דרמטי את עמדתו ואמר: "לרוסיה יש הרבה בעיות ואסור לאבד זמן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

צוות המומחים שאיתו ניהל פוטין את ההתייעצות התריע כי שיא המגפה עוד לא הגיע לרוסיה ול-145 מיליון אזרחיה. ואכן, הבוקר נשבר שיא הנדבקים ליום במדינה והוא זינק ב-3,388 מקרים חדשים, ובכך עלה ל-כ-25 אלף מספר החולים המאומתים ברוסיה. אומנם סופרים שם רק 198 מתים, אך אם שיא ההתפרצות אכן עוד לפנינו, המספר צפוי לזנק משמעותית בשבועות הקרובים.

"השבועות הקרובים יהיו משמעותיים ורק אחריהן נדע אם אנחנו יכולים לשטח את העקומה", אמר הנשיא פוטין באותה שיחה דרמטית שקיים עם המומחים. הוא הוסיף שבמידת הצורך הצבא יתגייס לסייע במאבק בנגיף.

רוסיה בימי הקורונה (צילום: רויטרס_)
רוסיה בימי הקורונה | צילום: רויטרס_

בעוד כשבועיים עתיד להיערך בכיכר האדומה במוסקבה מצעד הניצחון השנתי על הנאצים, והשנה מדובר במצעד גדול במיוחד לציון 75 שנים לסוף מלחמת העולם השנייה. לפי שעה לא ברור באיזה מתכונת ייערך המצעד, אם בכלל, שכולל אלפי משתתפים ויכול להביא לזינוק בתחלואה.

למרות שמספרי החולים עדיין רחוקים לאלו של מערב אירופה - נראה שרוסיה בדרך להיות מוקד ההתפרצות המרכזי הבא של היבשת. הנשיא פוטין, שכאמור היה אדיש למצב עד הימים האחרונים, אמר הפעם: "יש לנו הרבה בעיות ואין לנו זמן לאבד - לא עברנו את השיא".

בקרמלין מסרו כי במדינה ביצעו למעלה מ-1.4 מיליון בדיקות קורונה, אך רופאים במוסקבה חוששים שמא הן לא מספיק מדויקות, וכבר החלו בתורם לבצע בדיקות עצמאיות. בקרב רופאים רבים קיים חשש שהנתונים הרשמיים שמגיעים מהקרמלין שקריים וטוענים כי המספרים האמתיים גבוהים בהרבה. על פי עדות שנתנה רופאה בכירה במדינה ל-N12: "הממשלה שלנו תעשה הכל, הם ישקרו, הם יספרו מעשיות, אבל הם לא יספרו את האמת על המצב".

רוסיה בימי הקורונה (צילום: רויטרס_)
רוסיה בימי הקורונה | צילום: רויטרס_

במאמר שפרסמה ד"ר טטאינה סטנובאיה, היא מתחה ביקורת על התנהלות המשטר ובייחוד על האיש שעומד בראשו וכתבה: "מדוע אנחנו לא מרגישים את פוטין במצב החירום הזה?, הוא לא נותן הערכות, לא תוכנית פעולה ולא מדבר לציבור". לדבריה, פוטין חושש מביקורת על צעדים לא פופולריים שייפגעו בכלכלה ולכן הוא משאיר את ההתמודדות עם הנגיף לשלטון המקומי.

ראש עיריית מוסקבה סרגיי סוביאנין, שבעירו נספרו כמחצית מהחולים והמתים ברוסיה, הכריז כבר על סגר והחל לאכוף את ההנחיות באמצעות מעקב דיגיטלי שנוי במחלוקת במטרה לעצור את ההתפשטות. על פי עדויות של רופאים במדינה, מערכת הבריאות ברוסיה נמצאת בקריסה עוד לפני התפרצות הקורונה. ישנם דיווחים על מחסור חמור ברופאים ובציוד מגן. נראה שאם ברוסיה לא יתחילו בצעדים דרמטיים לעצירת התפשטות הנגיף - הרע מכל עוד בדרך.