עוצר בעשרות ערים, בבית הלבן מאיימים להציב את הצבא ברחובות כדי להשתלט על המהומות: המחאה בארה"ב על הריגתו של ג'ורג' פלויד נמשכת גם הלילה (בין שני לשלישי) בארה"ב, וגם בלילה השביעי ברציפות של המחאה - התמונות של אלפי מפגינים מול שוטרים חוזרות על עצמן, לצד דיווחים על עשרות מקרי ביזה של חנויות. בשל המצב, נשיא ארה"ב טראמפ נשא דברים בפני האומה. גם הלילה היו מהומות ליד הבית הלבן - והאורות החיצוניים במבנה הוחשכו. בניו יורק, העוצר הלילי לא עזר למנוע את המהומות -  ומפגינים תועדו מרוקנים חנויות בשדרות הראשיות.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההפגנות - השקטות והאלימות - נמשכו כאמור גם הלילה ברחבי הארה"ב למרות העוצר הלילי שהוכרז ב-21 מדינות, בהן גם ניו יורק שם חבורות של צעירים המשיכו במהומות ובביזה. בשדרות הראשיות בעיר נופצו חלונות ראווה והמשטרה לא הצליחה להשתלט על ההמון. אחת החנויות שספגה מכה קשה הייתה של רשת "מייסיס" האמריקנית, שם נראו המוני בני אדם עטים על החנות ובוזזים אותה.

טראמפ על רקע כנסיית סנט ג'ונס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
טראמפ על רקע כנסיית סנט ג'ונס | צילום: רויטרס, רויטרס_

בעיר בולטימור שבמדינת מרילנד המשטרה המקומית הפעילה את כוחות המשמר הלאומי שנמצאים במדינה. בחשבון הטוויטר של המשטרה נכתב: "השוטרים הבחינו באזרחים מדליקים זיקוקים וזורקים חפצים ליד מפגינים שקטים וכוחות".

המראות במרבית מוקדי ההפגנות היו דומים לאלה בניו יורק ובבולטימור: מפגינים מתייצבים מול כוחות הביטחון המקומיים, שמנסים להדוף אותם באמצעות שימוש ברימוני גז והלם, ובחלק גדול מהמקרים התפתחו גם עימותים אלימים בין הצדדים.

שבוע לאחר פרוץ המחאה, הנשיא טראמפ נשא נאום לאומה האמריקנית מגן הוורדים בבית הלבן. בנאומו הבטיח טראמפ שיעשה צדק עם האחראיים מותו של פלויד, אך בו בזמן הדגיש כי יש חוק וסדר במדינה ושהוא לא ייתן לאלימות, לביזה ולוונדליזם להמשיך. הוא טען שיעשה כל שביכולתו לסיים את המהומות, והבטיח שהוא יפנה את כל משאבי הממשל הפדרלי - צבאיים ואזרחים כאחד - להביא לסיום המהומות.

טראמפ בדרכו לכנסיית סנט ג'ונס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
טראמפ בדרכו לכנסיית סנט ג'ונס | צילום: רויטרס, רויטרס_

בהמשך דבריו, פנה טראמפ למושלי המדינות וראשי הערים בבקשה שיחזירו את השקט לרחובות. "אלו לא מחאות שקטות - זה טרור מבית", אמר. "ארה"ב לא צריכה לא הרס, לא אנרכיה ולא כאוס". טראמפ גם הבהיר שבמקרה הצורך, הוא לא יהסס לפרוס את הצבא האמריקני ברחבי הארה"ב על מנת להשליט סדר ברחובות.

עם סיום נאומו, עזב טראמפ את אזור הבית הלבן והלך לכנסיית סנט ג'ונס הסמוכה, בליווי של סוכני השירות החשאי, שוטרים וחיילים. כדי להגיע לאזור הכנסייה, נאצלו כוחות המשטרה לפזר את המפגינים באמצעות גז מדמיע. הנשיא הצטלם בכנסייה כשהוא מחזיק תנ"ך, שהה באזור זמן קצר ואז חזר לבית הלבן. בזמן שהכוחות התעמתו עם המפגינים, מסוקים הוקפצו לאוויר וניסו לפזר אותם.

מאוחר יותר כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו: "חברי האמריקנים - חובתי הראשונה והגבוהה ביותר כנשיא היא להגן על המדינה הגדולה שלנו ועל העם האמריקני. נשבעתי שבועה לקיים את חוקי אומתנו - וזה בדיוק מה שאעשה".

מושל ניו יורק: "טראמפ רוצה ליצור מציאות חדשה"

נאומו התקיף של טראמפ עורר גל תגובות נזעמות. בכירים בפנטגנון הביעו חשש כבד על האפשרות של שימוש בכוח צבאי. אותם בכירים הסבירו שהמצב עוד לא הסלים מספיק כדי שהצבא האמריקני ייגנס לתמונה, ולדבריהם - עד שמושלי המדינות לא יבקשו בעצמם ובאופן במפורש עזרה צבאית - אסור יהיה לשלוח כוחות אלו לערים, אמירה שסותרת את דבריו של הנשיא.

ההפגנות בוושינגטון הלילה (שעון ישראל) (צילום: רויטרס, רויטרס_)
ההפגנות בוושינגטון הלילה (שעון ישראל) | צילום: רויטרס, רויטרס_
אנדרו קואומו מושל מדינת ניו יורק (צילום: AP / Hans Pennink)
"טראמפ רוצה ליצור מציאות חדשה" | צילום: AP / Hans Pennink

גם מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קומו - שנמצא כבר חודשים בעימות מתוקשר עם הנשיא בשל חילוקי דעות על משבר הקורונה - הגיב לאיום של טראמפ לגייס את צבא ארה"ב ואמר "לא תודה". "הנשיא רוצה ליצור כאן מציאות חדשה", אמר המושל בריאיון לרשת CNN. "אפילו בתמונות מוושינגטון הבירה, ניתן לראות שהמפגינים היו שלווים. הם היו קהל של צעירים, שהרגישו פגועים ממה שהם ראו ברצח של ג'ורג' פלויד - בדיוק כמו שהם צריכים להיות".

גם בכלי התקשורת בארה"ב נשמעה ביקורת חריפה לאחר נאומו של טראמפ. הטענה העיקרית הייתה שהצהרתו של טראמפ ללא כללה אמירה שמנסה לאחד לפייס. ההליכה המתוקשרת של הנשיא לכנסיה, העימות היזום עם המפגינים והצילום על רקע הכנסיה - כל אלו ספק אם ישיגו רגיעה, ולא את ההפך הגמור.

הפגנות בוושינגטון (צילום: רויטרס_)
צילום: רויטרס_