חזרה מדורגת לשגרה, בזהירות ובחשש: בזמן שבישראל דנים באסטרטגיית היציאה ממשבר הקורונה ובצעדים להקלה על המשק והאוכלוסייה שיינקטו החל מהשבוע הבא, במדינות שונות ברחבי העולם כבר החלו ליישם צעדי הקלה בשטח. ישראלים באירופה מספרים ל-N12 איך החזרה המדורגת לשגרה ישנה-חדשה נראית אצלם. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
 

עמוס גואטה | רומא, איטליה 

"אני נמצא מול חנות הספרים הכי גדולה בעיר, היא סגורה", מספר עמוס גואטה, תושב הבירה האיטלקית. "ההנחייה הייתה לפתוח בשלב הראשון חנויות של מוצרי תינוקות וחנויות ספרים, ברומא לא הבינו מה חיוני בלקנות ספר". 

גואטה מספר שהמצב ברומא טוב יחסית - ושאנשים בה ממושמעים. "כולם פה עם מסכות חוץ מכמה בודדים. עדיין כולם בהסגר ולא יוצאים. הניסיון לפתוח חלק מהחנויות בינתיים לא התקבל ממש. האוטובוסים נוסעים אבל לגמרי ריקים, גם העיר די ריקה". 

ד"ר עדי וייס פינק | צפון איטליה 

"שגרת החיים החדשה שאנחנו נתונים בה היא מזעזעת", מספרת ד"ר וייס פינק, שנכנסה לחנות בגדים לאחר שבאיטליה החלו להקל על הסגר ולפתוח חנויות קטנות.

"פתחו השבוע את חנויות הבגדים – מחלקות הנשים והגברים סגורות עם סרטים אדומים ויש מסלול מיוחד שמוביל רק לאזור של הילדים. לפני שנכנסים לחנות, צריך לשטוף ידיים, לשים כפפות, מסכה ומשקפי מגן אם יש. לקוח נכנס לחנות, משלם ויוצא החוצה מהר. מקסימום יש שני אנשים בחנות. זו חווית קניות לא נעימה בכלל".  

רפאלה פרארה, בעל חנות לבגדי ילדים ברומא מספר על המצב מנקודת מבטו: "השבוע נתנו לנו אישור לפתוח אבל אני לא פותח, זה מגוחך. אנשים לא יוצאים מהבית ואם כבר משהו יוצא, אני לא חושב שהוא יגיע לקנות בגדים".

"יש לי הורים מבוגרים וילדה קטנה בבית, אני לא הולך לחשוף את עצמי לציבור. אמשיך למכור אונליין ודי. אבל יש הרבה אנשים שנשבר להם. אנחנו מרגישים די אבודים, אנחנו לא יודעים על מה לסמוך וגם לא יודעים מה הצעד הבא".

דניאל מרון | שגריר ישראל בצ'כיה

"הממשלה הצ'כית הודיעה על תוכנית של חמישה שלבים לפתיחה הדרגתית ואיטית של הכלכלה שלה מחדש לאחר חודש שבו האוכלוסיה הוכיחה את עצמה והייתה ממושמעת", מספר דניאל מרון, שגריר ישראל בצ'כיה, שהייתה מהמדינות הראשונות להטיל צעדים נוקשים על תושביה - ושמספר הנדבקים בה נמוך בחצי בהשוואה לישראל. 

"אנשים יוצאים מהבתים רק עם מסכות, הצליחו להוריד פה את מספר הנדבקים החדשים מדי יום ועכשיו מתחילים בתוכנית היציאה שבה כל שלב ייבחן כעבור זמן מסוים. אם מספר הנדבקים יירד עוד, יוכלו להמשיך לפתוח את הכלכלה לשלב הבא – חנויות קטנות ייפתחו ואז גדולות יותר ואז מרכזי הקניות הגדולים. בתי הספר ייפתחו בעוד חודש-חודש וחצי, אבל רק בתי הספר היסודיים". 

"הקהילה היהודית בצ'כיה מבוגרת בובה, בית האבות שיש בו ניצולי שואה סגור, בית הכנסת העתיק המפורסם סגור. אנחנו כשגרירות עוזרים לקהילה היהודית. הצ'כים מאוד מתעניינים בטכנולוגיות הישראליות של עבודה מרחוק ואנחנו מעבירים פה הכשרות בנושא הזה". 

אורי גרופל | אינסברוק, אוסטריה

"אצלנו באינסברוק היו קצת יותר מגבלות מאלה שהיו ביתר אוסטריה, ובשבוע שעבר כבר החלו להקל", מספר אורי גרופל שמתגורר בעיר האוסטרית. "בשלב הראשון אפשרו יציאה החוצה שלא רק לצרכים חיוניים, למשל לעשות ספורט. בשלב הזה רחובות החלו להתמלא ויש לא מעט אנשים שמסתובבים בחוץ, בעיקר באזורי השבילים מסביב לנהר".

"השבוע כבר פתחו חנויות קטנות וגם חנויות של חומרי בניין/ גינון. בחלק מהחנויות היו תורים ארוכים מאוד, אבל כולם שמרו על מרחק סביר אחד מהשני והיו עם מסכות. התנועה בעיר קצת התגברה אבל עדיין לא היה שינוי משמעותי", הוא מספר.

"כרגע נראה שאנשים בעיקר שמחים להתאוורר. עוד לא פתחו בתי ספר ובאוניברסיטה כבר אמרו לנו לפני כמה שבועות שהלימודים יהיו דרך האינטרנט עד סוף הסמסטר".

יובל מאי | קופנהגן, דנמרק 

יובל מאי | קופנהגן, דנמרק 

"בחודש וחצי האחרונים עבדתי מהבית, מה שהיה מוזר להתרגל אליו", מספר יובל מאי, שמתגורר בשנה האחרונה בבירה הדנית. "במהלך כל התקופה הזו לא הייתה הגבלה על התנועה, הייתי יכול לצאת ולהסתובב מה שקצת הקל על התחושה המדכדכת. כן הייתי רוצה לחזור למקום העבודה ולראות אנשים פנים מול פנים אבל נראה שזה לא הולך לקרות עד אמצע מאי". 

"הסנונית הראשונה של חזרה לשגרה היא החזרה של ילדים לגנים ולבתי ספר עד כיתה ה'. היו חששות בציבור מהמהלך הזה, אבל יש סולידריות והזדהות עם מהלכי הממשלה ויש נכונות לחזור לשגרה", מספר יובל. עכשיו מדברים על זה שעסקים קטנים יחזרו לפעול: מספרות, רופאי שיניים, פיזיותרפיסטים - בתנאי שיהיה להם מיגון מתאים. יש גם אנשים שנכנסים לבתי קפה ולוקחים טייק אוויי". 

ג'וליאן בלאיש | פריז, צרפת  

"בפריז אסור לעשות ספורט בחוץ בין השעות 10 בבוקר ל-7 בערב", מספר ג'וליאן בלאיש, תושב הבירה הצרפתית. "ההחלטה עוררה תסכול אצל רבים מהתושבים, במיוחד כי מרגישים שזו החלטה לא נכונה. הרבה יותר אנשים יוצאים בבת אחת לריצה בשעות שמותר להם וזה לא בדיוק מרגיש כמו צעד נכון אם המטרה היא לעצור את המגפה".

לפי התוכנית הצרפתית, הסגר מוארך עד 11 במאי. "בתי ספר ומקומות עבודה אמורים להיפתח בהדרגה לאחר מכן וזה נותן לנו תחושה שרואים קצת אור בקצה המנהרה. יחד עם זאת, מבינים כאן שהתאריך הזה תלוי במה שקורה בשטח ושהסוף עוד עלול להידחות".