עד לפני פחות מחודש סינגפור עוד נחשבה לאחת המדינות שהתמודדה באופן הטוב ביותר עם נגיף הקורונה. בשונה ממדינות אחרות, היה נראה שהמדינה הצליחה להשתלט על המגפה מבלי להורות על עוצר או הגבלות נוקשות, אלא שכעת במדינה התפרץ גל נוסף של הדבקה. מאז אמצע חודש מרץ מספר הנדבקים בנגיף בסינגפור עלה מ-266 ל-5,900. מה גרם לזינוק? התשובה מורכבת כנראה מאוכלוסיית המהגרים הגדולה והצפופה - והדרך שהמדינה התמודדה עימה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

סינגפור אמנם נחשבת למדינה צפופה יחסית, אך יש לה יתרונות שיכולים לסייע לה להשתלט על הנגיף: יש לה רק גבול יבשתי אחד – עם מלזיה, והיא יכולה לשלוט על כל מי שנכנס אליה אווירית. יש לה גם מערכת בריאות מצוינת ואת היכולת לאכוף כללים בתקופת המשבר. 

שדה התעופה בסינגפור, מסך מדידת חום (צילום: CNN)
שדה התעופה בסינגפור, מסך מדידת חום | צילום: CNN

אז מה בכל זאת השתבש? התשובה ככל הנראה טמונה בכך שהמדינה התעלמה מצמיחה במקרי ההידבקות בקרב מהגרים שמתגוררים במגורים צפופים - וההשלכות של מקרים אלה על קצב ההדבקה בשאר העיר שלא נמצאת תחת סגר. 

גורמים במדינה אומרים כי מקור ההידבקות ברוב המקרים בגל השני הוא ככל הנראה אותה אוכלוסיית מהגרים. המדינה לא הקפידה לבדוק את האוכלוסייה הזו, שרובה מתגוררת במעונות צפופים ודחוקים, וכעת ניתן לראות את ההשלכות.

הגישה הרגועה יחסית של סינגפור בהתמודדות עם הנגיף הייתה יעילה ואפשרית כל עוד היא הצליחה למגר את כניסתו, או לאבחן מקרים ולטפל בהם בזריזות. אולם ברגע שחלה עלייה במספר החולים, יש סכנה שהנגיף ימשיך להתפשט במהירות גבוהה מאדם לאדם.

עדיין אין זה ברור אם הנגיף "ייובא" ממדינות זרות למעונות העובדים או שהם נדבקו בסינגפור עצמה, אך אין ספק כי תנאי המגורים לא אפשרו להם לשהות בבידוד או אפילו לשמור על מרחק חברתי. "המעונות היו כמו פצצה מתקתקת", כתב טומי קהו, עורך דין ודיפלומט לשעבר בעמוד הפייסבוק שלו בתחילת אפריל. "הדרך שבה סינגפור התנהגה לעובדים הזרים מתאימה לעולם שלישי. הם דחוקים 12 אנשים בחדר".

סינגפור חוקקה הגבלות חדשות וענישה מחמירה מאז הזינוק במספר המקרים בתקווה לשבור את המעגל ולהשיב את השליטה בנגיף.