יוון נתפסת כמדינה שלמרות כל הסיכויים, למרות המצב הכלכלי והתלות בתיירות שפסקה במשך ארבעה חודשים - עומדת על רגליה ונלחמת בקורונה. יוון מכילה ובולמת את התפשטות הנגיף ובמקביל מקבלת תיירים שמגיעים לחופשה בחופי הים התיכון, תיירים שממלאים את חופיה ואת קופת המדינה. אז איך יוון עושה את זה? 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

התיירות מהווה נתח חשוב מהתוצר הלאומי של יוון באופן ישיר, ושווקים רבים אחרים במדינה מסתמכים על התיירים באופן עקיף. מרכז המידע הלאומי למאבק בקורונה החמיא ליוון על התמודדותה עם הנגיף והדרך בה חזרה לשגרה. המרכז ציין שבמדינה אין סימנים לעלייה בתחלואה, על אף ההקלות בהסגר שיצאו לפועל לאחרונה. במרכז המידע הדגישו שלמרות התרת הסגר ביוון באמצע מאי, ישנם 20 נדבקים במדינה מדי יום בלבד, לעומת 14 בימי ההסגר במדינה, וזאת כששליש מהמקרים הם חולים שמגיעים מחו"ל. 

הפרתנון ביוון (צילום: Samot, Shutterstock)
פרתנון יוון | צילום: Samot, Shutterstock


מלון אופוריה יוון (צילום: מלון אופוריה)
צילום: מלון אופוריה

בהתאם למדיניות האיחוד האירופי, החלה יוון לפתוח את גבולותיה בהדרגה מאמצע החודש. מספר מקרי הקורונה הרשמי עומד במדינה על 3,390, מתוכם מתו 191 בני אדם. ביממה האחרונה נדבקו ביוון 15 אנשים בלבד - שלושה מהם תיירים. הסימנים החיוביים האלה הביאו את יוון להמשיך ולפתוח את גבולותיה ולהקל גם בהנחיות בתוך המדינה. בשבועיים האחרונים אזרחי מדינות האיחוד האירופי ואף אזרחי כמה מדינות נוספות יכולים להיכנס למדינה גם מהאוויר (ממשלת יוון חזרה בה מהחלטתה הקודמת לפתוח את הגבולות גם לאזרחים שאינם מהאיחוד).

אפליקציה למעקב וחדרי בידוד 

יוון מנהלת בדיקות בהתאם למדינה ושדה התעופה שמהם הגיע המבקר. מי שמגיע ממדינות שמוגדרות "מסוכנות" צריך לעבור בדיקה ולהישאר בקרבת נמל התעופה במשך יממה עד שיתקבלו התוצאות. מי  שמגיע ממדינות האיחוד שנחשבות "נקיות מקורונה" - פטור מההליך ועשוי לעבור בדיקה מדגמית.

הנה דוגמה ליוזמה לא שגרתית - יוון החליטה שהחל ממחר תיירים שמגיעים לשטחה יידרשו למלא מראש שאלון מקוון בכדי לקבוע האם עליהם לעבור בדיקת קורונה למציאת הנגיף בגופם.

פיניקי (צילום: ערגה שילוני)
צילום: ערגה שילוני

ובכל זאת, מבדיקה של הנתונים - אפשר להבין את מקור ה"קסם יווני", שעשוי לקלקל את החגיגה. יוון עורכת רק שליש ממספר הבדיקות שנערכות בישראל - פחות בדיקות חושפות פחות חולים. יוון ערכה 308,400 בדיקות, 27 אלף בדיקות לכל למיליון אזרחים. בישראל לעומת זאת, נערכו כמיליון בדיקות ויותר ממאה אלף בדיקות לכל מיליון אנשים. במדינות כמו פינלנד, גרמניה או דנמרק - היחס גדול אף יותר. במדידה יומית יוון עורכת פחות מרבע הבדיקות שנעשות בישראל. הממשל היווני רוצה מאוד למשוך את התיירים וככל שהתחרות תגבר - מספר הבדיקות יירד. ועדיין ראוי לציין, מספרי החולים ומקרי המוות ביוון נמוכים ביחס לשאר העולם.

אתונה. עיר קרובה ויפה (צילום: cge2010 | shutterstock)
כיכר מונסטיראקי | צילום: cge2010 | shutterstock

בינתיים, יוון מעודדת את התיירים שמגיעים ממדינות האיחוד להוריד אפליקציה שתעקוב אחרי מסלולם. תיירים שמגיעים ממדינות שמחייבות הסגר, מקבלים חדרי בידוד מיוחדים - חדרים שבהם, על פי משרד התיירות היווני, לא מרגישים את ההסגר. השאלון המקוון שיוון תשיק מחר ישמש כמהלך נוסף למניעת התפשטות הנגיף במדינת האיים, שאולי מצאה דרך ים תיכונית לצאת מהמשבר הכלכלי של הקורונה, או שאולי הנגיף ההפכפך שמשגע את העולם יתפוס טרמפ על פתיחת ההסגר גם שם.