"אפשר לראות שיטוח מסוים של העקומה, עדיין לא יצאנו מהבעיה, אבל אנחנו יכולים כבר לשלוט בהתפרצות", אמר ביום שני האחרון אנדרו קומו - מושל ניו יורק ומי שהפך בעל כורחו לאחד הגיבורים של מגפת הקורונה בארצות הברית. בפנים מוטרדות ועייפות, שמספקות רמז לימים והלילות הקשים שהוא עובר, הוא דיווח שעוד 752 בני אדם מתו ביממה האחרונה מהנגיף. בימים כאלו - אלו חדשות טובות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ניו יורק, המדינה העשירה והקשוחה, ספגה עד כה את המכה הקשה ביותר בארצות הברית עם יותר מ-200 אלף נדבקים בנגיף הקורונה ויותר מ-15 אלף מתים. תמונות הגופות והקברים ההמוניים מטילות ערפל על כיכר "טיים סקוור" השומם ועל דירות הפאר בשדרה החמישית המשקיפות על הסנטרל פארק הסמוך. מושל ניו יורק מתכוון להפעיל בימים הקרובים צו חירום שיחייב את התושבים לחבוש מסכה או כיסוי לפנים. קומו מאיים שמי שיפר את ההנחיה - יועמד לדין.

בית חולים שדה בסנטרל פארק בניו יורק (צילום: רויטרס_)
בית חולים שדה בסנטרל פארק בניו יורק | צילום: רויטרס_

ב-1 במרץ דיווחה ניו יורק על מקרה הקורונה הראשון במדינה: עובדת במערכת הבריאות של מנהטן, אישה בשנות ה-30 לחייה, שחזרה מביקור באירן. 6 ימים לאחר מכן קפץ מספר הנדבקים ל-89. המושל קומו הכריז מיד על מצב חירום - הרבה לפני הנשיא טראמפ. יומיים אחר כך, הנשיא צייץ: "בשנה שעברה מתו 37 אמריקנים משפעת רגילה. הממוצע השנתי נע בין 27 אלף ל-70 אלף, ושום דבר לא מושבת, החיים והכלכלה ממשיכים". בימים האחרונים טראמפ האשים את ארגון הבריאות העולמי,  את התקשורת, את סין ואת מי לא, בכך שלא ראו את הנולד ולא נערכו כראוי למגפה.

ארה"ב מתמודדת עם מצב חירום שרוב האמריקנים לא מכירים. לעומת מסיבות העיתונאים וההודעות שיוצאות מהממשל האמריקני, שהמגזין Rolling Stone הגדיר אותן כ"סוריאליסטיות וחצויות", לתדריך היומי שעורך מושל ניו יורק, קומו בן ה-62, נושאים עיניים מיליונים רבים – ולא רק תושבי ניו יורק, אלא גם אמריקנים רבים שמבועתים ורעבים למבוגר אחראי שיזכיר להם מהי מנהיגות לאומית.

אנדרו קואומו מושל מדינת ניו יורק (צילום: AP /	John Minchillo)
עיניים רבים מופנות לעבר התדריכים היומיים של קומו | צילום: AP / John Minchillo

קומו מתגלה כמבוגר אחראי בנוף הפוליטי האמריקני – דווקא בתקופה שבה יסודות החברה והכלכלה מתערערים. לעומת קומו, שהתדרוכים שלו מבוססים על נתונים בשטח, מומחים ומחקרים, טראמפ מתבסס בתדריכים - וכנראה גם במדיניות שלו, על תחושות בטן, או כמו שנטען באחת הביוגרפיות שלו שיצאו לאחרונה - על שידורי הטלוויזיה וציוצים בולטים בטוויטר. לעומת מסיבות העיתונאים של הנשיא, בהן הוא מטיל את האשמה על כל מי שרק אפשר, מושל ניו יורק מצליח להביע אמפתיה, לספר סיפור אישי על אחיו שנדבק, ולצד הסמכותיות – מצליח לעורר גם סימפתיה מצד הציבור.

בתוך מבול החדשות הרעות, מושל ניו יורק מציג שברירי תקווה, אבל אף פעם לא פתרונות קסם לא מבוססים. קומו 'ינק' פוליטיקה כבר מגיל קטן, כבנו של מריו קומו שכיהן כמושל ניו יורק במשך שלוש כהונות. אביו היה אחד האנשים המלומדים יותר בנוף הפוליטי האמריקני – אך אנדרו הוא איש מעשי יותר. ארה"ב עוד זוכרת לו לטובה את התנהלותו ופעלתנותו אחרי שההוריקן סנדי הכה בחוף המזרחי.

הוא גדל ברובע קווינס במשפחה ממוצא איטלקי. נישואיו הראשונים היו לאחת מבנותיו של רוברט קנדי, שעמה הביא לעולם 3 בנות, ואז התגרש. קומו למד את דרכו במסדרונות הממשל ועבד גם עם המושלת קלינטון. הוא אינו טיפוס מאורגן, אך הוא ידוע כמנהל טוב שיורד לפרטים הקטנים ביותר. יריביו טוענים שהוא דווקא מאוד דומה לנשיא האמריקני שמרכז בידיו כוח רב, וכמו הנשיא - הוא מככב במדורי הרכילות של ניו יורק לא פחות מאשר בכותרות הראשיות.

ניו יורק נטושה במשבר הקורונה (צילום: ap)
ניו יורק נטושה | צילום: ap

רבים ציפו לראות את קומו מתמודד מול ביידן, בלומברג וברני סנדרס בבחירות לנשיאות שיערכו בנובמבר הקרוב. אבל קומו - כרגע לפחות, נשאר בניו יורק. המגזין Rolling Stone ערך עמו ראיון אישי טלפוני די נדיר בשיא ימי משבר הקורונה. "כדי להתמודד עם המצב אנו צריכים לעבוד 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, זה מה שצריך לעשות אם אתה מתכוון לעשות את זה נכון", סיפר קומו על השגרה הלא שגרתית. "זה מתפתח כל הזמן, אתה עובד עד שאתה לא יכול לעבוד יותר ואז אתה סוגר את עיניים למשך 20 דקות ועובד שוב". הוא סיפר בהמשך גם על מבול שיחות טלפון של תיאומים בין גורמים שונים, שיחות עם מומחים, עם הבית הלבן, משרד הבריאות, מומחים וכלכלנים בינלאומיים, ועד בעלי עסקים קטנים וחסרי בית ברחובות ניו יורק. 

בניגוד לטראמפ שנלחם בכלי התקשורת, קומו רואה אותם ככלי שרת בידי הציבור במאבק בנגיף הקורונה: "אנשים זקוקים למידע, והם זקוקים למידע נכון". על המציאות שנכפתה על תושבי המדינה ועל תפקידו במאבק, אמר: "החיים יצאו משליטה ואנו במקום שמעולם לא היינו בו קודם. אנו מודאגים, לעתים בלי עבודה, ממש מפחדים לצאת מהדלת, מפחדים ממגע עם בני אדם אחרים. זו כנראה החוויה הכי מבודדת שעברתי אי פעם. חיבוק הופך להיות מעשה מסוכן. מי הולך לעזור? מי מנהל את זה? מי בשליטה? - היחסים עם הציבור צריכים להיות על בסיס שקיפות, פתיחות וכנות".

הלילה (בין חמישי לשישי), לראשונה מזה זמן רב - בנאום מאחד וממלכתי, הציג נשיא ארה"ב את התוכנית החדשה לפתיחת המשק האמריקני בשלושה שלבים. בשלב הראשון ייפתחו מסעדות ובתי קולנוע, בשלב השני בתי ספר ובשלב השלישי יצאו האזרחים לשגרת קורונה מלאה. "אנחנו לא פותחים הכל בבת אחת, אלא שלב אחר שלב", אמר הנשיא.