בפעם השנייה בהיסטוריה: חוקרים הצליחו לאתר מקור של פרץ קרינת רדיו מהירה (FRB) אשר פולט אות בקצב אחיד ומחזורי מדי כחמשיה חודשים. נכון לכרגע, צוות החוקרים מאוניברסיטת מנצ'סטר שאחראי על התגלית, אומר שהמקור נמצא בגלקסיה גמדית במרחק של 3 מיליארד שנות אור מכדור הארץ - אך כי הגורם המדוייק טרם ידוע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

FRB היא אחת התופעות המסתוריות בעולם האסטרופיזיקה. התופעה מוכרת לחוקרים מאז שנת 2007, כאשר מדענים הצליחו לאתר אותות רדיו מהירים ממקורות אנרגיה שונים ברחבי הקוסמוס. בדרך כלל - אותם גלי רדיו קצרים נשלחים באופן אקראי וספורדי, אך כל זה השתנה בפברואר השנה.

חוקרים מקנדה הצליחו לאבחן אז אות שמגיע לכדור הארץ בקצב תדיר של פעם בכל 16 ימים, שנובע ממקור אנרגיה ששוכן במרחק של חצי מיליארד שנות אור מכדור הארץ. גם אז החוקרים לא הצליחו לגלות מהו המקור עצמו.

מאיפה הגיע האות המסתורי? (צילום: 123rf, חדשות)
צילום: 123rf, חדשות
גלקסיה בצלחת, חוץ, צילום The Four Seasons (צילום: The Four Seasons)
האסטרונומיים לא בטוחים מה גורם לתופעה | צילום: The Four Seasons

כעת גילו אסטרונומים את הדפוס השני בעל השם הקליט FRB 121102, ששולח גלים מאז 2016. במהלך המחזור שנמשך 157 ימים, גלי הרדיו נשלחים לאורך 90 יום ואז נפסקים ל-67 יום נוספים, וחוזר חלילה.

"התגלית הזו מעניקה לנו רמזים חשובים לגבי המקורות של ה-FRB", אמר קאוסטובה רג'וואדה, החוקר הראשי מאוניברסיטת מנצ'סטר שפרסם את המאמר במגזין "Monthly". המחזוריות בעצם אומרת לנו שהעצם שממנו יוצאים גלי הרדיו נמצא באיזשהו מסלול מעגלי עם עצם נוסף, מקיף אותו". 

אז מה בדיוק עומד מאחורי אותם פרצים של קרינת רדיו? החוקרים מעריכים שהגלים החזקים עשויים להיות תוצאה של חור שחור, או כוכב נייטרונים, אך עדיין אין הוכחה חותכת לכך.