אנשים בצ'כיה כבר עכשיו יכולים לצאת לרכוש בחנויות אופניים, לשחק טניס או לשחות. אוסטריה מתכננת לפתוח חנויות קטנות אחרי חג הפסחא – שחל היום. דנמרק תפתח מחדש גני ילדים ובתי ספר עוד השבוע אם מספר מקרי הקורונה יישאר יציב, וילדים בנורבגיה יוכלו לחזור לגנים שבוע אחר כך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המדינות האלו הן הראשונות במערב שמתחילות לגשש את דרכן החוצה ממגבלות הקורונה שהטילו ממשלות בכל רחבי העולם כדי לעצור את התפשטות המגפה. בצל הלחץ הציבורי והכלכלי הגובר – ממשלות רבות אחרות מנסות ללמוד מהן, כשהן מחפשות מתווה יציאה בעצמן.

ד"ר פיטר דרובק, מומחה לבריאות עולמית מאוניברסיטת אוקספורד, אמר ל-CNN כי המדינות האלו שמקלות כעת במגבלות הן "דוגמאות חשובות ומעודדות" עבור המערב. "עדיין יש לנו המון מה ללמוד על איך לצאת מהסגרים בצורה בטוחה ויעילה", הוא אומר.

כל הקלה במגבלות כוללת סיכון. ראש המנגנון האירופי של ארגון הבריאות העולמי, ד"ר האנס קלוג, הזהיר השבוע שהמצב באירופה עדיין "מדאיג מאד" והתעקש: "כרגע זה לא הזמן להקל בצעדים". "אירופה עדיין במרכזה של המגפה העולמית", הוא אמר ביום רביעי האחרון – כאשר 7 מבין 10 המדינות המוכות ביותר מסביב לעולם עדיין נמצאו ביבשת.

נתב"ג ריק בימי קורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתב"ג ריק בימי קורונה | צילום: רויטרס, רויטרס_

מחקר שפורסם במגזין הרפואי "The Lancet" והתבסס על ההתפרצות בסין, הציע שאי אפשר יהיה להסיר לגמרי את הסגרים ברחבי העולם לפני שיימצא חיסון למחלה.

"במקום הרבה יותר טוב"

אף אחת מאלו שמתכננות להקל במגבלות הן לא מהמדינות המוכות ביותר באירופה – והן יהיו להוטות מאד להימנע מסבב התפרצות שני. אז איך הן הגיעו לכאן?

לפי ד"ר דורבק, המדינות שמתכננות להקל במגבלות חולקות משהו במשותף: כולן היו בין הראשונות באירופה להטיל סגרים או צעדי ריחוק חברתי מחמירים, ובמקביל הן העלו במהירות את כמות בדיקות הקורונה. "הן עשו את הדברים האלו בזמן וכתוצאה מכך הן כבר אחרי השיא של ההידבקויות שם", הוא אמר. מספר המתים כתוצאה מהמגפה באותן מדינות נמנה בעשרות או מאות – ולא באלפים, הוא אומר ו"הן במקום הרבה יותר טוב בזכות פעולות יזומות שלהן".

שיעור החולים למיליון תושבים במדינות לעומת ישראל

שיעור המתים למיליון תושבים במדינות לעומת ישראל

 

ההכרזות על כוונה להקל במגבלות בצורה הדרגתית "נראות הגיוניות וחכמות", אמר דורבק. "זה תהליך מאד הדרגתי והן יוכלו ללמוד ולנטר את המצב במקרה של הדבקות חדשות. אם הן יקלו יותר מדי וההדבקות יתחילו לזנק, הן יוכלו למשוך מעט לאחור. כך כל המדינות יהיו חייבות לעשות את זה".

חזית של חנות בניו יורק בזמן הקורונה (צילום: John Lamparski, Getty Images)
NEW YORK, NY- APRIL 02: An inspirational message is painted on a boarded up business as New York City attempts to slow down the spread of coronavirus through social distancing on April 2, 2020. New York has been hit hard by the restrictions in response to the outbreak of COVID-19. (Photo by John Lamparski/Getty Images) | צילום: John Lamparski, Getty Images

דורבק הוסיף שכל מדינה שתרצה ללכת בעקבותיהן תהיה חייבת לעמוד בשלושה קריטריונים כלליים, במיוחד אם רוצים למנוע גל שני.

ראשית, חייבים להיות עם עקומה משוטחת – כשכבר ניתן לראות צמצום עקבי במספר המקרים החדשים. שנית, מערכת הבריאות צריכה להיות מסוגלת להתמודד עם התפרצות – מבלי להסתמך על צעדי משבר, כמו למשל הקמת בתי חולים לשעת חירום. שלישית, יש צורך במערכת מוכנה לביצוע בדיקות מסיבי, לניטור מסלולי הדבקה וכן לבידוד, כך שאנשים חולים יבודדו הרבה לפני שידביקו אחרים.

דנמרק

תושבים: 5.8 מיליון

חולים: 5,996

מתים: 260

"כמו ללכת על חבל דק"

דנמרק הכריזה שבכוונתה לשלוח ילדים לבתי הספר ולגנים החל ב-15 באפריל, אם מספר מקרי הקורונה יישאר יציב. אבל החיים במדינה עדיין נראים רחוקים מנורמליים.

הרבה מגבלות יישארו והסרתן עלולה להיות מוקפאת, לדברי הממשלה. האיסור על התכנסות של יותר מ-10 אנשים הורחב עד ל-10 במאי וכל שירותי הכנסייה, בתי הקולנוע ומרכזי הקניות יישארו סגורים גם כן.

פסטיבלים והתקהלויות גדולות נאסרו עד אוגוסט, כך הודיעה ראש הממשלה הדנית מטה פרדריקסן. גבולותיה של דנמרק יישארו סגורים. "זה יהיה קצת כמו ללכת על חבל דק", אמרה פרדריקסן בהצהרה לתקשורת ביום שני שעבר. "אם נשאר במקום זמן רב מדי אנחנו עלולים ליפול ואם נלך מהר מדי זה עלול להשתבש. לכן, אנחנו חייבים לקחת צעד זהיר אחד בכל פעם".

משבר הקורונה בבלגיה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

האומה בת 5.8 מיליון האזרחים הייתה מהראשונות באירופה לסגור את גבולותיה ב-13 במארס. באותו השבוע נסגרו בתי הספר, בתי הקפה והחנויות וכן נאסרו התקהלויות של יותר מ-10 אנשים - כמו גם ביקורים בבתי חולים. "הדבר היחיד שבזכותו נמנענו מתרחישים טרגיים כמו באיטליה ובארה"ב הוא העובדה שפעלנו במהירות", פרדריקסן אמרה בטלוויזיה הדנית.

צ'כיה

תושבים: 10.7 מיליון

חולים: 5,905

מתים: 132

פותחים את החנויות

צ'כיה פעלה גם כן במהירות להטלת מגבלות על כניסה למדינה, אסרה על אירועים גדולים וסגרה עסקים לא חיוניים, אחרי שהוכרז על מצב חירום ב-12 במארס. באופן חריג באירופה – ובמערב בכלל, צ'כיה גם דרשה מ-10.7 מיליון אזרחיה לכסות את פניהם במסכות או צעיפים כשהם מחוץ לבית כבר בתאריך 19 במארס.

מאמצי הבלימה הנוקשים האלו מתבררים כעת כמשתלמים, כשהממשלה הכריזה בשבוע שעבר שהם יקלו בחלק ממגבלות הקורונה. מאז יום שלישי אנשים מורשים לצאת להתאמן לבדם, ללא כיסויי פנים. חנויות לחומרי בניין, חנויות אופניים ומרכזי תיקון אופניים מורשים גם כן להיפתח מחדש.

אישה בסופר בסינגפור (צילום: AP)
צילום: AP

מתקני ספורט הפועלים בחוץ במתכונת של מתעמלים בודדים ייפתחו גם כן מחדש, אבל רק חלקית – לא יותר משני אנשים יורשו להיות באותו חלל בו זמנית והם לא רשאים להשתמש במקלחות או בלוקרים.

נסיעות הכרחיות מחוץ לצ'כיה יורשו החל ב-14 באפריל.

אוסטריה 

תושבים: 8.8 מיליון

חולים: 13,838

מתים: 337

"צעד-אחר-צעד"

שכנתה של צ'כיה, אוסטריה, נוקטת בגישה שונה להקלת המגבלות. כאן ראוי לציין את אתר ספורט החורף הפופולרי אישגל במחוז טירול באוסטריה, שנקשר בהפצת ההתפשטות החמורה בכל רחבי האירופה.

קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ הכריז השבוע שהמדינה מתכוננת "לחזור לחיים" אחרי פסחא כשחלק מהחנויות הקטנות, כמו גם חנויות בניין וגינה, יורשו להיפתח מ-14 באפריל. לצד זאת, האוסטרים יידרשו לחבוש מסכות בסופרמרקטים ובתחבורה הציבורית.

מ-1 במאי כל החנויות, מרכזי הקניות והמספרות ייפתחו; מסעדות ובתי מלון ייפתחו לכל המוקדם החל באמצע מאי בתהליך הדרגתי. זה יקרה "בתנאי בטיחות נוקשים, כמובן", אמר קורץ. הוא גם הזהיר שהסכנה מהקורונה לא חלפה, והזכיר את סינגפור – שרואה בימים האחרונים צמיחה מחודשת במקרים. "מי שחושבים שהמצב כבר בשליטה – טועים", התריע קורץ.

קורונה באוסטריה (צילום: johann schwarz, getty images)
קורונה באוסטריה | צילום: johann schwarz, getty images

הממשלה תחליט בסוף אפריל מה יקרה עם בתי הספר. אירועים גדולים לא יורשו להתקיים עד סוף יוני. "המטרה שלנו צריכה להיות חיסול של המחלה צעד אחר צעד", קורץ אמר. "בואו נחזיק יחד עוד שבוע אחד".

בשבוע שעבר אוסטריה גם סקרה 1,500 אנשים ברחבי המדינה בבדיקות קורונה, במאמץ לאמוד עד כמה התפשט הנגיף במדינה. המחקר מצא שפחות מאחוז מהאוכלוסיה הלא-מאושפזת נדבק. לפני כן, אוסטריה התמקדה בבדיקה רק של אלו שסבלו ממחלה קשה עם סימפטומים הקשורים לנגיף.

נורבגיה

תושבים: 5.4 מיליון

חולים: 6,409

מתים: 119

"אופטימיות זהירה"

נורבגיה לוקחת גישה שונה שוב. שם מקדימים את פתיחת בתי הספר ומקלים בצעדי הבלימה שננקטו באמצע מארס. המדינה תתחיל להסיר את הסגר החל ב-20 באפריל, אמרה ראש הממשלה ארנה סולברג, כשגני הילדים ייפתחו. שבוע אחר כך בתי ספר ייפתחו לתלמידים בכיתות א' עד ד'.

"אנחנו שואפים שכל התלמידים יחזרו ללימודים באיזשהו אופן לפני הקיץ", אמרה סולברג. בממשלה הנורבגית מאמינים שהסטטיסטיקות האחרונות מספקות בסיס ל"אופטימיות זהירה", והצביעו על כך ששיעור ההדבקה ירד, אמרה ראש הממשלה. "עבדנו יחד והשגנו שליטה על הנגיף. אנחנו יכולים להתחיל להסיר את המגבלות לאט לאט - נעשה זאת יחד, בזהירות, וניקח את הזמן".

גרמניה

תושבים: 80.1 מיליון

חולים: 125,452

מתים: 2,871

"תקווה זהירה"

מדינות אחרות נוקטות צעדים מהוססים יותר לכיוון הקלה בהגבלות, מבלי לנקוב בתאריך מסוים בשלב זה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה בסוף השבוע שהמספרים האחרונים על נגיף הקורונה במדינה נותנים סיבה ל"תקווה זהירה" אבל הזהירה שהגרמנים חייבים לדבוק במגבלות הנוכחיות עד לאחר סוף השבוע של חג הפסחא.

מרקל אמרה שההחלטות אם להקל במגבלות וכיצד לעשות זאת יתבססו על מחקר מדעי נרחב שיפורסם השבוע. שר הבריאות הגרמני ינס שפאן אמר מוקדם יותר שהמדינה רואה "השתטחות" בהדבקות החדשות, בהתאם למגבלות על הציבור. אבל נתון חשוב נוסף: גרמניה גם מבצעת נכון להיום 100 אלף בדיקות קורונה ביום. כמו כן, 40% ממיטות הטיפול הנמרץ נותרו פנויות למרות המשבר.

רכבת תחתית בלונדון (צילום: MingYeung gettyimages)
צילום: MingYeung gettyimages

"אנחנו רוצים לחזור לנורמליות בהדרגה", אמר שפאן. "אבל אנחנו עדיין רחוקים מחיי היום-יום כפי שהכרנו אותם לפני הקורונה. לא הכל יחזור להיות כפי שהיה. נמשיך לחיות עם המגפה העולמית כאן בגרמניה".

שוויץ שוקלת גם כן את צעדיה אל מחוץ למגבלות. למרות הארכת המגבלות על ריחוק ציבורי עד ל-26 באפריל, הממשלה הצביעה על כך שבתחומים אחרים יתכן שתהיה הקלה לקראת סוף החודש – כולל ביקורת הגבולות, סגירת בתי הספר והאיסור על התקהלויות – כל זאת בתנאי שהנגיף יישאר בשליטה כמובן.

"לחשוב שאנחנו קורבים לסוף יהיה מסוכן"

בשעה שהמדינות האלו ואחרות הולכות על החבל הדק שבין הגנה על בריאות הציבור לבין השארת הכלכלה בחיים, ברור שהמון מלכודות עוד אורבות בהמשך הדרך. ד"ר קלוג מארגון הבריאות העולמי מדגיש שכעת "זה הזמן, פעם נוספת, להכפיל ולשלש את המאמץ הכולל לעצירת הנגיף".

"לחשוב שאנחנו קרובים לנקודת הסיום יהיה דבר מסוכן", הוא אמר. "כל שינוי באסטרטגיית התגובה שלנו, הקלה במצב הסגר או בצעדי הריחוק הפיזי – דורשים מחשבה זהירה מאד".