מיוחד ל-N12: כבר שבועות שארצות הברית בוערת. המחאות האלימות שהחלו לאחר הריגתו של ג'ורג' פלויד, התרחבו מחוף לחוף ואף התעצמו לפני כיומיים לאחר הירי הקטלני בריישרד ברוקס. מעל שבועיים שעמי הורביץ, דוקומנטריסט יהודי ממיניאפוליס, מסקר את אירועי האלימות - מלב ליבם של מוקדי המהומות. בריאיון בלעדי מספר הורוביץ על זעם המיעוטים בארה"ב, מסביר את המונח "אורגיה של אלימות" שהוא מרבה להשתמש , וגם - האם ההתפתחויות האחרונות ישפיעו על זהות הנשיא האמריקני הבא?

השוק הראשוני

"אני תומך בזכותו של כל אמריקני להפגין", מדגיש הורוביץ. "כשהתחלתי לסקר את המהומות ראיתי גם אנשים שפתחו במחאות שלוות ולא שאפו לאלימות. אולם מהר מאוד נחשפתי לבעיה. המפגינים שראיתי תמכו והצדיקו את האלימות. התמיכה הזאת מסוכנת, היא נותנת לגיטימציה למהומות. היו מפגינים שקראו לרצוח קציני משטרה, לשרוף בתי עסק (אגב רבים מהעסקים שנבזזו הם של בני מיעוטים). ההפגנות האלה קידמו אנרכיה שפורצת סביב ארה"ב".

עמי הורביץ (צילום: עמי הורביץ)
עמי הורוביץ מדווח מלב המהומות | צילום: עמי הורביץ

האם המחאות ישנו את פניה של אמריקה שאנחנו מכירים?

"חלק מהבעיה של השמאל כאן היא שהם רוצים שינויים פונדמנטליסטים. ארה"ב, על כל מגרעותיה, היא הכוח הטוב הגדול ביותר שהעולם ראה. החיוניות שלה והצלחתה מבוססת על החירות ועל המערכת הכלכלית שלנו. אלה שרוצים לשנות את אמריקה רוצים להרוס את שני העמודים הללו. הם רוצים להשתיק את כל מי שלא מסכים איתם ולהרוס לחלוטין את המערכת הכלכלית שלנו, מערכת שהוציאה יותר אנשים מעוני מכל מערכת שהוצגה אי פעם. זה נכון במיוחד לבני המיעוטים".

עמי הורביץ (צילום: עמי הורביץ)
"היו מפגינים שקראו לרצוח קציני משטרה" | צילום: עמי הורביץ

אתה משתמש הרבה במושג "אורגיה של אלימות" – מה הוביל אותה לדימוי הזה?

"ראיתי שם זעם אדיר שהגיע לשיא ברחוב. חלק מהכעס הזה הפך לאלימות, להתפרעויות, להצתות ולביזה -  זה היה בכל מקום. באוויר היה ריח עשן חריף". הורביץ בעצמו זעם על אירוע אחד שנראה בתיעוד - וגרם לו לזעוק את דעתו. "בשלב מסוים הותקף אדם מבוגר על ידי מפגין צעיר. הוא זרק אותו על הסלעים והכה אותו במקל. הייתי צריך לקפוץ פנימה ולמנוע ממנו להרוג את הזקן הזה".

האם המחאה הגלובלית הזו תשפר את המעמד החברתי של המיעוטים בארה"ב?

"אני לא חושב שמה שקורה ברחבי ארה"ב יעזור בסופו של דבר למיעוטים. מה שיעזור להם הוא כלכלה חזקה שיכולה להציע למיעוטים  ולאחרים, ביטחון, יציבות והערכה עצמית. לפני נגיף הקורונה וההפגנות, בני במיעוטים רשמו כאן את אחוזי האבטלה הנמוכים ביותר בהיסטוריה. עוד משרות ועוד הישגים כלכליים זו הדרך להצלחה עבור כל אחד בארה"ב. עדיין לא הגענו לשוויון כלכלי וחברתי בין שחורים ללבנים, זו מטרה שעלינו לשאוף לה תמיד".

עמי הורביץ (צילום: עמי הורביץ)
"הייתי צריך למנוע ממפגין להרוג אדם חף מפשע" | צילום: עמי הורביץ

ומה לגבי הבחירות בעוד כחצי שנה? האם זה ישפיע עליהן?

"המחאה תשפיע מאוד על הבחירות לנשיאות - אני פשוט לא יודע לאיזה כיוון. העשן עדיין לא התפזר לחלוטין. אם הבוחרים יאשימו את המפלגה הדמוקרטית ומנהיגיה בכך שהם לא מספיק תוקפניים בגינוי של הפרות הסדר ואם הם ימשיכו לתקוף את המשטרה, רטוריקה מזיקה שאותה הם משמיעים כבר שנים, זה ייפגע במועמד הדמוקרטי. אבל אם הבוחרים יגלו אהדה למפגינים למרות המהומות, זה דווקא יפגע בנשיא טראמפ.

"ארה"ב גזענית? שטות!"

לקראת סיום הריאיון, הורביץ מבקש להדגיש כי למרות הרטוריקה שנשמעת כעת, ארצות הברית היא מדינה שנותנת יותר הזדמנויות ליותר אנשים מאשר בכל מקום אחר על פני כדור הארץ. "ההאשמות כי מדובר במדינה גזענית מיסודה הן שטותיות ומזיקות. עלילה זו הובילה ישירות להרס שראינו ברחבי הארץ. הייתי עד לסצנות קורעות לב של עיר אמריקנית בלהבות. אזרחי ארצות הברית קראו להשמדתה ותקפו את המשטרה שמואשמת בכך שהיא מנסה להגן עליהם. זה משהו שאני מקווה שאיש לא יצטרך לדווח עליו שוב".