כחצי מיליון אירנים עוקבים אחרי עמוד האינסטגרם של משרד החוץ. בשבועות האחרונים מתקבלות מאות אלפי פניות מאירנים לא יהודים, באמצעות תגובות לפוסטים או הודעות פרטיות, בבקשה לעזרה בעקבות המצב הקטסטרופלי במדינה תחת נטל הקורונה. חלקם אפילו מבקשים שמשרד החוץ יעזור להם לעלות לארץ. במשרד החוץ אומרים שמדובר בעשרות פניות מדי יום: "אנחנו לא יכולים לטפל בכל הפניות מרוב העומס".

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפניות מגיעות על רקע הסבל הכבד באירן: משרד הבריאות המקומי דיווח היום כי בתוך 24 שעות נדבקו כ-3,000 בני אדם בנגיף קורונה. "אנחנו מקבלים גם בהודעות הפרטיות וגם בתגובות על הפוסטים עצמם עשרות אלפי תגובות מדי יום ובקשות לקבל מקלט בישראל" אמר יונתן גונן מהמחלקה לדיפלומטיה דיגיטלית במשרד החוץ בריאיון באולפן חדשות 12.

עוד הוסיף שחלקם פונים כדי "לבוא לבקר, להכיר את ישראל מקרוב, ולקבל עוד מידע על ישראל. אפילו אנשים שרוצים סיוע רפואי כלשהו פונים אלינו", הוסיף גונן. "אנחנו מקבלים את התגובות האלה גם מאירן וגם מאנשים ממדינות ערב שונות".

גונן הסביר מדוע אותם אירנים מחליטים לפנות לישראל. "הם כנראה רואים את הפרסומים השונים שישראל מובילה בתחומים שונים בטכנולוגיות וכמדינה חופשית ודמוקרטית", הסביר. "חלקם גם נרדפים בתוך אירן על ידי השלטונות. הם רוצים להיחלץ משם ומאמינים שישראל תוכל לעזור להם".

"זה לא פשוט. הפניות מרגשות ואנחנו לא יכולים לטפל בכל הפניות מרוב העומס. אנחנו משתדלים לתת את התגובות להודעות הרלוונטיות ביותר"

יונתן גונן

באירן האינסטגרם והטוויטר נחסמו על ידי המשטר, ולכן הפניות הללו בפני עצמן הם כבר צעד חריג. נראה שהתכנים של עמוד האינסטגרם של משרד החוץ מהווים גם הם גורם בהחלטת האירנים לפנות לישראל.

"בשונה מעמודים שונים של המשרד בשפות האחרות", הסביר גונן, "בשפה הפרסית העמוד מעביר גם תכנים מדיניים ופוליטיים ולא רק תמונות יפות מישראל אלא באמת עוסקים במגוון תחומים, כולל ברדיפה של של המשטר האירני אחרי התושבים, המעורבות האירנית במזרח התיכון והעידוד שלה לטרור במקום סיוע לתושבים בקורונה".

חשש מקורונה באירן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הקורונה באירן | צילום: רויטרס, רויטרס_

גונן סיכם והסביר כיצד משרד החוץ מגיב לאותם פונים: "קודם כול זה לא פשוט. הפניות מרגשות ואנחנו לא יכולים לטפל בכל הפניות מרוב העומס. אנחנו משתדלים לתת את התגובות להודעות הרלוונטיות ביותר, למשל כאשר מדובר ברצון למידע רפואי, אז אנחנו נותנים את המידע או מקשרים. אבל באמת יש בעיה שאירן היא מדינה עוינת וקשה מאוד לסייע במקרים האלה".

גאנם איברהים השתתף בהכנת הידיעה.