מכשול מימין ליישום עסקת טראמפ: מועצת יש"ע מדווחת על "תחושת משבר" במשלחת שנמצאת בוושינגטון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. המשלחת נפגשה בשעות האחרונות עם בכירים בממשל האמריקני - והביעה דאגה מהדרישה מישראל להכיר במדינה פלסטינית. במקביל, בצה"ל מתגברים את חטיבת הבקעה - שעות לפני חשיפת התוכנית של טראמפ במסיבת עיתונאים הערב (שלישי). בתוך כך, שר הביטחון בנט והרמטכ"ל אביב כוכבי קיימו הערכת מצב מיוחדת ביהודה ושומרון  במהלכה קיבלו תמונת מצב עדכנית על הנעשה בגזרה, ועל המשמעויות שבהצגת התכנית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ממשרד הביטחון נמסר כי השר בנט הנחה את הכוחות להיערך לתרחיש של "הסלמה מיידית בעקבות הצגת התכנית וכן להתססת השטח בהיעדר שיתוף פעולה מצד הרשות הפלסטינית". לדבריו, "מדינת ישראל ניצבת בפני ימים מכריעים של קביעת גבולות הקבע שלה והחלת הריבונות על ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון.
אני שומע איומים מהצד הפלסטיני. שום דבר לא ירתיע אותנו". עוד הוסיף: "מערכת הביטחון וצה"ל ערוכים לכל תרחיש. ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטות ולא להירתע מאיומים".

מוקדם יותר נמסר מדובר צה"ל כי "בהתאם להערכת המצב שמתקיימת בצה"ל באופן רציף, הוחלט על תגבור של חטיבת הבקעה והעמקים בכוחות חי"ר". ברשות הפלסטינית קראו לעימותים עם כוחות צה"ל: אבו מאזן נמנע מקריאה מפורשת להתעמתות אלימה - אך הביע זעם על התוכנית.

ראש הממשלה נתניהו קיים אתמול בבלייר האוס בוושינגטון פגישה עם בכירים במועצת יש"ע בהם ראשי מועצות ודמויות מובילות, וניסה לבדוק את הדופק באשר לעמדתם כלפי התוכנית. נתניהו סרב למסור להם פרטים מהותיים על התוכנית וגם לא על השאלה האם יבצע סיפוח של שטחים ביהודה ושומרון עוד לפני הבחירות. 

היום מסר יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחייני: "אנחנו מוטרדים מאוד. לא נוכל להסכים לתוכנית שתכלול הקמתה של מדינה פלסטינית שתהווה איום על מדינת ישראל וסכנה גדולה לעתיד". אלחייני הוסיף: "אנו מצהירים כי לא נאפשר הקמת מדינה פלסטינית גם במחיר של ויתור על ריבונות במרחבי יהודה, שומרון ובקעת הירדן".

דוד אלחייני, ראש מועצת יש"ע, עם נתניהו (צילום: יח"צ)
אלחייני ונתניהו, ארכיון | צילום: יח"צ

עוד מסר יו"ר מועצת יש"ע: "אנו דורשים מראש הממשלה השרים וחברי הכנסת לא לקבל הסכם הכולל בתוכו הקמת מדינה פלסטינית בכל אופן שהוא".

בריאיוו לכאן רשת ב' הסביר את עמדתו: "באנו לוושינגטון כדי לחזק את ראש הממשלה ולברך את טראמפ. אבל אחרי שעיבדנו את הדברים הבנו שתוכנית השלום כוללת מדינה פלסטינית. אני נדהם שנתניהו מסכים למדינה פלסטינית בשטחי יו"ש".

בשיחה עם החדשות 12 ביום חמישי השמיע אלחייני אמירות שונות. "גם אם תהיה אמירה על מדינה פלסטינית צריך להסתכל על חצי הכוס המלאה. אנחנו הולכים לקבל קרוב ל-26%-27% משטחי יהודה ושומרון, זה שטח לא מבוטל. מדינה פלסטינית? אנחנו צריכים להיות מפוכחים, הפלסטינים לעולם לא יקבלו את התוכנית הזאת".

נתניהו ניסה לבדוק את הדופק: "מדינה ללא צבא היא עדיין מדינה"?

בפגישה שהתקיימה עם ראשי מועצת יש"ע, ניסה נתניהו לבחון מה תהיה תגובתם למדינה פלסטינית במתכונת זו או אחרת. במהלך הפגישה הוא שאל אותם: "האם לדעתכם מדינה ללא צבא היא עדיין מדינה?". ראשי המועצות הבהירו לו שהקמת מדינה פלסטינית דה פקטו אינה באה בחשבון מבחינתם.

נתניהו הדגיש בפניהם כי הערב, עם חשיפת פרטי התוכנית של ממשל טראמפ, ייקרו דברים גדולים והיסטוריים ושמדובר בהזדמנות שלא תחזור. בתוך כך, משעות הבוקר המוקדמות, ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, וצוותו מקיימים סדרת פגישות עם מנהיגים אוונגליסטים. המטרה: להפעיל לחץ בלובי הפוליטי של טראמפ ולחזק את המגמה להכיל את הריבונות על ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון.

דגן העביר לראש הממשלה מסר כי מעבר להתנגדות באשר להקמת מדינה פלסטינית הם מתנגדים נחרצות לחלוקה בין יישובים בתוך גושי ההתיישבות ליישובים מחוץ לגושים, ולמה שהוא מכנה "הפקרת יישובים כמובלעות בשטח מדינת טרור". בין הנוכחים בפגישה בבלייר האוס היו ראש מועצת יש"ע, דוד אלייחאני, ראש המועצה האזורית מטה בנימין, ישראל גנץ, ראש המועצה האזורית גוש עציון, שלמה נאמן, וראש המועצה האזורית אפרת, עודד רביבי.

גנץ נפגש עם טראמפ בבית הלבן | צילום: אלעד מלכה
לאחר הפגישה הם מסרו בהודעה רשמית: "באנו לחזק את ראש הממשלה, לעמוד לימינו ולהביא את הקול של כלל ההתיישבות לבית הלבן בצורה ברור וחדה. חידדנו בפני נתניהו את הדברים החשובים לנו: ריבונות ישראלית, שמירה על שלמות הארץ, ובהמשך פיתוח ההתיישבות. לטענתם: "ראש הממשלה היה קשוב והבטיח שהוא לא סוטה מאומה מהבטחותיו. בנוסף ראש הממשלה הבהיר להם כי מתוך מחויבות לנשיא הוא לא נכנס לפרטי התוכנית.