נשיא מצרים לשעבר, מוחמד חוסני מובארק מת היום (שלישי) בגיל 91. באחרונה עבר מובארק, שהודח מכסאו ב-2011, ניתוח מורכב שממנו הוא לא התאושש. משרד הנשיאות במצרים אישר את הדיווחים, ביכה את מותו של הנשיא המודח ושלח תנחומים למשפחתו. לפי ההודעה, מובארק היה "מנהיג צבאי וגיבור מלחמה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראש הממשלה נתניהו ספד לו בהודעה רשמית: "בשם אזרחי ישראל ובשם ממשלת ישראל, אני מבקש להביע צער עמוק על לכתו של הנשיא חוסני מובארק. הנשיא מובארק, ידיד אישי שלי, היה מנהיג שהוביל את עמו לשלום ולביטחון, לשלום עם ישראל. נפגשתי איתו פעמים רבות, התרשמתי מהמחויבות שלו, ואנחנו נמשיך ללכת בדרך המשותפת הזו. אני מבקש לשלוח תנחומים לנשיא א-סיסי, למשפחת מובארק ולעם המצרי".

מובארק נולד ב-4 במאי 1928 לזוג איכרים בכפר צפונית לקהיר. בשנת 2011, כחלק ממהומות האביב הערבי, הוא הודח אחרי 30 שנים שבהן שלט במדינה.

בגיל 19 החל מובארק את לימודיו באקדמיה הצבאית הלאומית של מצרים ועד מהרה הצטרף לחיל האוויר המצרי. בשנת 1972 מונה על ידי נשיא מצרים דאז, גמאל עבד א-נאצר למפקד חיל האוויר המצרי ופיקד על החייל במהלך מלחמת יום הכיפורים.

בשנת 1975 השתחרר מהצבא ומונה מיד להיות סגנו של הנשיא אנוואר סאדאת. במסגרת תפקידו נטל חלק בגיבוש הסכם השלום עם ישראל ב-1979. שנתיים מאוחר יותר, בעקבות הירצחו של הנשיא סאדאת, מונה מובארק לנשיאה של מצרים.

במהלך השנים ידעו מערכות היחסים בינו למנהיגי ישראל עליות ומורדות. בשנת 1982 החליט להקפיא את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל בעקבות פרוץ מלחמת לבנון, אולם נחשב לידיד אמת של ראש ממשלת ישראל המנוח יצחק רבין ז"ל וכן של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון.

מובארק ביקר פעם אחת בלבד בישראל, בהלווייתו של רבין. בהלוויה כינה מובארק את ראש הממשלה המנוח "ידידי".

חוסני מובארק ובנימין נתניהו 1996 (צילום: David Silverman, GettyImages IL)
חוסני מובארק ובנימין נתניהו, 1996 | צילום: David Silverman, GettyImages IL

ב-7 ביולי 1995 ניצל מובארק מניסיון התנקשות באתיופיה, שתכנן ארגון ג'יהאד עולמי. מאז ניהל מובארק מלחמה עיקשת בארגונים הרדיקליים בארצו.

עם פרוץ אינתיפאדת אל-אקצה, החליט מובארק ליטול חלק פעיל בתיווך במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, ובכך החזיר את מצרים למפה הפוליטית באזור.

בחודש מרס 2010 עבר מובארק ניתוח להסרת כיס המרה בגרמניה. בעקבות התאוששותו הממושכת שבה וצפה בתקשורת הערבית סוגיית מצב בריאותו של נשיא מצרים, במיוחד לאור העובדה שלא מינה לעצמו יורש. ספקולציות רבות הופצו בכלי התקשורת, לצד דיווחים גוברים על הידרדרות חמורה במצבו הבריאותי.

ינואר-פברואר 2011: מהומות בקריאה להדיחו

כחלק ממהומות האביב הערבי, בסוף חודש ינואר פרצו הפגנות ברחבי מצרים, בקריאה להדיח את מובארק מתפקידו – זמן קצר לאחר הסתלקותו של נשיא תוניסיה בן עלי. מאות בני אדם נהרגו במהומות, ובשלושה נאומים שנשא בימי העימותים הודיע מובארק כי הוא מוכן לעזוב את תפקידו – אך רק בסופו של הליך דמוקרטי.

ב-11 בפברואר 2011, אחרי שלושים שנה בתפקיד ובתום 18 ימי עימותים ומחאות – הודיע שהוא מתפטר מתפקידו, בלחץ הנהגת הצבא.

בן אליעזר עם נשיא מצרים לשעבר מובארק (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

שבועות בודדים לאחר הדחתו, אושפז מובארק בבית החולים בקהיר כשהוא סובל ממחלת הסרטן. במקביל, הודיע התובע הכללי המצרי על הגשת כתב אישום חמור נגד נשיא מצרים המודח בגין אחריות להרג המפגינים בימי המהפכה, שחיתות וגניבת כספי ציבור. כתבי אישום הוגשו גם נגד שני בניו – גמאל ועלאא, שנעצרו ונכלאו.

אוגוסט 2011: מופיע בכלוב הנאשמים

בחודש אוגוסט נפתח משפטו של האיש ששלט במצרים ביד רמה. הוא הובל על אלונקה יחד עם בניו לכלוב הנאשמים באולם אקדמיית המשטרה בקהיר ושמע את השופט מטיח בו את סעיפי האישום המיוחסים לו. התמונות ההיסטוריות במדי אסיר שודרו בעולם כולו.

שמעון פרס, מובראק (צילום: לע"מ)
שמעון פרס, מובראק | צילום: לע"מ

אחרי 10 חודשים של משפט בדלתיים סגורות, גזר בית המשפט על הנשיא המודח מאסר עולם. בהמשך מובארק ערער על ההחלטה ובשנת 2013 הוחלט על משפט חוזר, באוגוסט של אותה שנה הוא נמצא זכאי. במרץ 2017  הוא קיבל את הזיכוי הסופי מהערכאה הגבוהה ביותר במדינה, החלטה שעליה לא היה ניתן לערער.‎