בהלת הקורונה בישראל: בעקבות הפרסום שתשעה תיירים מדרום קוריאה שטיילו בארץ באמצע פברואר נושאים בנגיף הקורנה, עולות שאלות רבות - מה המשמעות של האירוע הזה לישראלים שחוששים שהיו במקומות שאותם תיירים ביקרו בהם? מה לגבי טיול עתידי באותם אתרים? ואיך נתמודד אם הנגיף יתחיל להתפשט בישראל? כל התשובות בריאיון עם פרופסור אייל לשם, מומחה לנגיפים מהמרכז הרפואי שיבא תל השומר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עד כמה יש סיבה לדאגה בעקבות הידיעה שתשעה תיירים שטיילו בארץ נושאים בנגיף?

"הידיעה שהייתה פה קבוצה של אנשים שחלקם קרוב לוודאי נדבקו ואולי נשאו את הווירוס בשבוע השני של פברואר - היא מאוד מדאיגה. היא מדאיגה כיוון שבניגוד לאנשים מהאוניה שנחשפו ואנחנו בבית החולים שיבא שומרים עליהם בתנאי בידוד ובפיקוח מלא וביכולת לזהות מייד כל הדבקה בבדיקות מדויקות, האנשים האלה נחשפו לאוכלוסייה רחבה בארץ. מהניסיון שלנו הווירוס הזה קרוב לוודאי מאוד מדבק ולכן יש סיכון משמעותי שיש כרגע הדבקות בארץ".

זה משהו שכבר צפינו לא? זה היה רק עניין של זמן?

"אף מדינה בעולם לא אסרה כניסה של תיירים מאף מדינה מלבד סין. אין מדינה שאסרה על אנשים מדרום קוריאה, יפן ותאילנד להיכנס ולכן ישראל לא שונה ממדינות אחרות, וההחלטות של משרד הבריאות במקומן. קשה לומר אם ניתן היה לעצור או לא, אנחנו מתמודדים עם אותן דילמות כמו בכל העולם. אנחנו לומדים על הווירוס שהוא כנראה מאוד מדבק, אנחנו שומעים על מאות מקרים בקוריאה, עשרות מקרים ביפן ובאירן, ויש חשש מאוד משמעותי שהווירוס הזה יתבסס כמו שהתבסס בסין ושהוא יתבסס בעוד מדינות בעתיד הקרוב".

בהלת הקורונה (צילום: אבשלום שושני, פלאש 90)
בהלת הקורונה | צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

הם ביקרו באתרי תיירות, מה ניתן לומר על הכלים שנגעו בהם, הסדינים שהשתמשו בהם, לכבס זה מספיק?

"איגוד הבריאות העולמי אומר שכל כביסה שעברה הרתחה היא בטוחה. חיטוי של שירותים וכיורים צריך ליהעשות באקונומיקה והכי חשוב זה הדגש של איגוד הבריאות העולמי - בישול מזון, פסטור מוצרי חלב ולא לאכול מזון שהוא חי. לא בשר אדום לא לאכול מזון שלא עבר בישול עד לטמפרטורות של 70 מעלות כי יש סיכוי שהווירוס עלול לשרוד במזון לא מבושל".

ישראלים שנכחו עם התיירים הקוריאנים באותו מקום גם אם לא באו איתם במגע – יש סיבה לדאוג?

"הדבר הראשון שחשוב מאוד זה לעקוב אחר פרסומי משרד הבריאות ולעקוב אחר ההנחיות. לא להיכנס לפאניקה, זה לא אבולה ולא גזר דין מוות, מדובר בווירוס שעושה מחלה נשימתית קלה ברוב המקרים ואם אדם חושש שנחשף לווירוס עליו לעקוב אחר ההנחיות, ללכת למיון הקרוב ולעבור בדיקה, ואם אדם מפתח תסמינים אז לא להגיע למקומות ציבוריים".

דיוני משרד הבריאות וועדת הבחירות על הצבעת חולי קור (צילום: דוברות משרד הבריאות)
דיוני משרד הבריאות וועדת הבחירות על הצבעת חולי קורונה | צילום: דוברות משרד הבריאות

ישראלים שרוצים לבקר בעתיד במקומות שהתיירים הקוריאנים היו וחוששים מזה, מה תאמר להם?

"הסיכון נמוך ביותר, כמעט תיאורטי. אנחנו יודעים שיש 1,000 הדבקות בעולם ואת כמעט כולם ניתן לאתר במגע ישיר עם חולה או הגעה מאזור שהווירוס היה בו בקרב הרבה אנשים. יש מעט הדבקות שקשה להגיד היכן האדם נדבק, זה נדיר ביותר".

יש קבוצות הורים שלא רוצים שהילדים שחזרו מחופשה במדינות המזרח יחזרו לבית הספר. מה לגבי זה?

"הנחיות ממשרד הבריאות ברורות: אדם שחזר מהמדינות המצוינות צריך להיות בהסגר שבועיים, וזה כולל תלמידים. חלפו שבועיים, הסיכוי להדבקה הוא אפסי ולכן צריך לעקוב אחר הההנחיות והילד צריך לחזור לחינוך מלא".

רשימת המקומות בישראל שבהם בילו התיירים החולים:

1. 8.2 – לאחר השעה 20:00 מלון מגדל דוד בנתניה ומלון גלרי

2. 9.2 – קיסריה, מלון גבריאל בנצרת, כניסת הבשורה, כניסת המשפחה הקדושה, מלון עין גב.

3. 10.2 – מלון עין גב, מסעדת טנורין, כנסית הבכורה של פטרוס הקדוש, כנסית הלחם והדגים.

4. 11.2 – מלון דיוויד ים המלח

5. 12.2 – מצדה. פארק תמנע. מלון לאונרדו נגב בבאר שבע

6. 13.2 – הפארק הלאומי בבאר שבע, מערת המכפלה בחברון. מלון גרנד קורט בירושלים.

7. 14.2 – הר הזיתים בירושלים – בית פגי, כנסיית העלייה, כנסיית פאטר נוסטר, כנסיית דומינוס פלוויט, כנסית גת שמנים. הר ציון – חדר הסעודה האחרונה, קבר מרים, כנסית  - gallicantu.

8. 15.2 – מסעדת ג'רוזלם גולד. עין כרם ירושלים -  כנסית ג'ון הקדוש, כנסית הביקור, כנסית אן הקדושה, ברכת הצאן (בתסדה), כנסיית הקבר הקדוש, כנסיית anastasis.

במשרד הבריאות הדגישו כי "עם התקדמות החקירה האפידימיולוגית נפרסם רשימת מקומות מפורטת יותר בהן שהתה הקבוצה".