כבר בהתחלה צריך להודות: אנחנו לא יודעים מה באמת קרה וקורה באירן בשבועות האחרונים, ואולי טוב שכך. סדרה של פיצוצים, דליפות ושרפות במתקנים אזרחיים וצבאיים מפעילה את הדמיון בכל העולם על חלק ממלחמה חשאית שאלה סימניה. באירן, כמובן, אם מאשרים חלק מהדיווחים, מייחסים זאת לתקלות תחזוקה. בעזרת מפה ניסינו לבחון את הכמות והפיזור של האירועים.

רשימת האירועים

  1. 26/6 - פיצוץ מכלי גז בבסיס "ח'וג'יר" שממזרח לטהרן.
  2. 2/7 - פיצוץ במתקן צנטריפוגות להעשרת אורניום בנתנז שבמרכז אירן. גורמים רשמיים העריכו כי מדובר בחבלה.
  3. 3/7 - שרפה בשיראז בדרום אירן.
  4. 4/7 - פיצוץ שנאי ושרפה בתחנת כוח באהואז שבדרום-מערב אירן.
  5. 4/7 - 70 פועלים נפגעו בדליפת גז כלור במפעל פטרוכימי במאהשאהר שבדרום-מזרח אירן 
  6. 9/7 - דיווחים על קולות נפץ בגרמדארה ממערב לטהרן. המשטר הכחיש את הדיווחים, אך בצילומי לוויין זוהו סימני שריפה ליד בסיס צבאי באזור.
  7. 12/7 - שריפה בתחנת משנה להולכת חשמל בטהרן.
  8. 12/7 - שריפה במפעל פטרוכימי בחוזסטאן שבדרום-מערב אירן.
  9. 13/7 - פיצוץ במפעל גז בקוויאן שבמזרח אירן.
  10. 15/7 - שבע ספינות עלו באש בשרפה בנמל בושהר שבדרום אירן.
  11. 19.7 - פיצוץ בתחנת כוח באיספהן שבמרכז אירן. המשטר דיווח על תקלה טכנית שהובילה לפיצוץ.

האירועים האלה, שדווחו בהבלטה בסוכנויות ידיעות אירניות ובעולם, התרחשו בחודש האחרון במתקני תשתיות צבאיים ואזרחיים ברחבי אירן. אף אחד מהדיווחים לא יודע לאשר בוודאות שמדובר באירועים ביטחוניים, אך כולם העלו חשד כזה בעולם.

פיצוץ בבסיס פרצ'ין ששמו נקשר בתוכנית הגרעין, סמוך לטהרן
פיצוץ בבסיס פרצ'ין ששמו נקשר בתוכנית הגרעין, סמוך לטהרן

במשטר האירני עצמו התייחסו לרוב האירועים כאל תאונות. את הפיצוצים והשרפות ייחסו לתחזוקה לקויה ולאי עמידה בתקנים. ההסבר הזה יכול להישמע הגיוני למי שרוצה בכך, שכן ידוע כי רמת התחזוקה במתקנים רבים באירן ירודה.

"הניסיון שלי אומר שאירן תגיב"

גל הפיצוצים המסתוריים שפוקדים את המדינה בחודש האחרון נמשך גם אתמול, עם פיצוץ גדול בתחנת כוח מרכזית במחוז איספהן. התחנה מספקת חשמל לאתר הגרעיני בנתנז. פיצוץ נוסף אירע אתמול במפעל בעיר טבריז, השנייה בגודלה במדינה.

מנהל תחנת הכוח באיספהן, סעיד מוחסאני, מסר לאחר הפיצוץ כי התחנה חידשה את פעולתה כשעתיים לאחר האירוע וכי האמצעים שניזוקו כתוצאה ממנו מתוקנים. לדבריו, הפיצוץ לא שיבש את אספקת החשמל לתושבים והסיבה לאירוע היא תקלה שנגרמה כתוצאה מכשל טכני במפעל.

הפיצוץ במתקן ליד טהרן לפני ואחרי‎ (עיבוד: maxar)
פיצוץ במתקן ליד טהרן לפני ואחרי‎ | עיבוד: maxar

בריאיון שהעניק בסוף השבוע האחרון מפקד הכוחות האמריקניים במזרח התיכון, הגנרל קנת' מקנזי, ל"וושינגטון פוסט", הוא סיפר על פעילותה של ארה"ב באזור המתוח. מקנזי אמר כי קיימת היתכנות לחיכוכים עתידיים, בין היתר עם אירן, שייתכן שתהיה תקיפה יותר בשל האירועים האחרונים שקרו על אדמתה.

מקנזי התייחס לתקריות המסתוריות שהתרחשו באירן בתקופה האחרונה והסביר כי בשל האצבע המאשימה שמופנית כלפי ישראל, ייתכן שהרפובליקה האיסלאמית תבחר להגיב: "אחת הסיבות שכל כך קשה לארה"ב לעזוב את האזור הזה היא שתמיד יש משבר חדש. זה עשוי לקרות שוב עם ההתקפות האחרונות על הצנטריפוגות של אירן בנתנז ובאתרי בדיקת טילים. אירן מאשימה את ישראל והניסיון שלי עם אירן אומר שהם יגיבו".

הפיצוץ שעיכב את תוכנית הגרעין

האירוע המשמעותי ביותר בסדרת הפיצוצים המסתוריים שחוותה אירן אירע לפני כשלושה שבועות בנתנז, כאשר אש פרצה במתקן צנטריפוגות מרכזי להעשרת אורניום. נזק ניכר נגרם למקום. באירן הודו שהדבר יעכב משמעותית את תוכניות הגרעין והפנו אצבע מאשימה כלפי ישראל. צילומי לוויין של המתקן ההרוס, שפרסם ה"ניו יורק טיימס", הראו כי הנזק שנגרם משמעותי הרבה יותר ממה שהעריכו קודם לכן: כשנתיים עיכוב בתוכנית הגרעין.

הנזק בשרפה במפעל בנתנז, אירן (צילום: סוכנות הגרעין האירנית)
הנזק בשרפה במפעל בנתנז, אירן | צילום: סוכנות הגרעין האירנית
הנזק בשרפה במפעל בנתנז, אירן (צילום: Google Earth)
הנזק בשרפה במפעל בנתנז, אירן | צילום: Google Earth

גורמים רשמיים המכירים את פרטי הפיצוץ בנתנז השוו את מורכבות המבצע לזו של מתקפת הסייבר המתוחכמת של "סטוקסנט", שבוצעה לפני כעשור, על מתקני גרעין אירניים ושתוכננה במשך יותר משנה.

במקרה של הפיצוץ בנתנז, התיאוריה העיקרית טוענת שבמתקן הגרעין המאובטח הוטמן מטען חבלה, ייתכן שסמוך לקו גז, אולם חלק מהמומחים הציגו גם את האפשרות כי מתקפת סייבר היא זו שגרמה לפיצוץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות