בעוד הממשלה מעלה מידי יום את רף הצעדים להתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה בישראל, המשק ממשיך לספוג מכות קשות בעקבות המשבר החריף. התכנית הכלכלית של המדינה, שהגיעה אתמול באיחור ניכר, כוללת סעיפים דומים לאלו שננקטו במדינות רבות אחרות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסמך המיוחד, שהוצא לבקשת ח"כ עפר שלח וח"כ עאידה תומא סלימאן, ישנה סקירה רחבה של דרכי ההתמודדות הכלכלית עם המשבר ברחבי העולם. המסמך מראה את הצעדים שנקטו המדינות, שחלקן מהוות גם בימים אלה את מוקדי ההתפרצות הגדולים בעולם, כדי להקל על ציבור העובדים.

בספרד, שהוכתה באופן קשה על ידי הנגיף, הוחלט על זכאות כאלה שנדבקו ולכן נעדרו מעבודתם לגמלה בגובה של 75% משכרם. גם עצמאים במצב כזה יקבלו קצבה בשיעור זהה, ויזכו גם לדחייה של חצי שנה בתשלום מסים. בנוסף, קבעה המדינה גם דחייה בתשלומי משכנתאות.

בריטניה, שממשיכה למנות קורבונות רבים בכל יום, הגדילה את  קצבאות הבטחת הכנסה בעקבות המשבר. בנוסף, עובדים במדינה שהוצאו לחל"ת יקבלו 80% משכרם, עד גובה 11 אלף שקלים. גם העצמאים והעסקים הקטנים, בדומה למה שמתוכנן בישראל, יזכו למענק בשווי של כ-11,000 שקלים. חברות שנפגעו מהמשבר יקבלו דחייה בתשלומי המסים ומימון ימי מחלה.

מוקד נוסף של התפרצות הוא ארצות הברית, בה ממשל טראמפ החליט הקצאת חבילה גדולה במיוחד, בשווי של כ-2 טריליון דולר, לטובת הטיפול במשבר. כל אזרח יהיה זכאי למענק אישי, ששוויו כ-4,200 שקלים למבוגר ומחצית מהסכום לכל ילד. העצמאים בארה"ב יקבלו דמי אבטלה, וגם כאן – העסקים יקבלו דחייה בתשלומי המסים.

ושכנתה של ארצות הברית – קנדה – מציעה לאזרחיה חבילה הכוללת העלאה זמנית של קצבאות הילדים, סיוע לעצמאים בסכום המשתווה לכ-5,000 שקלים בחודש והדחיית תשלומי מס הכנסה לחברות עד לחודש ספטמבר.

במבט על חבילת הסיוע הכלכלית של ישראל, נראה כי צעדים רבים דומים לנעשה בעולם. ההבדל הוא שאצלנו התכנית התעכבה והציבור עוד לא זכה לבשורה משמעותית. ח"כ עפר שלח, יו"ר ועדת הקורונה בכנסת, אמר: "ישראל מפגרת אחר העולם בטיפול הכלכלי במשבר הקורונה. בעוד שבמדינות רבות פרשו רשת ביטחון כלכלית רחבה ומעשית לאזרחים, התכנית הנוכחית של האוצר עדיין עמומה וחלקים גדולים ממנה קשים למימוש".

"הקורונה היא משבר שישנה את מושגי היסוד של המדיניות הכלכלית", אמר ח"כ שלח. "כך צריך להתייחס אליה, ולא על פי אמות המידה הרגילות של ניהול תקציבי".

יו"ר הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה, ח"כ סלימאן, אמרה בתגובה לפרסום הנתונים כי "הדוח המפורט שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת מראה כי ישראל אולי מצליחה לבלום את מגיפת הקורונה במידת מה, אך היא מתרשלת באופן נפשע בטיפול במצוקה החברתית ובעוני שמשבר זה יוצר".

"ממשלה שרוצה לשמור קודם כל על יציבות 'המשק' ו'הכלכלה' – מתעלמת משמירה על מאות אלפי האנשים הפשוטים, העובדים, האוכלוסיות בחלשות, שנפגעות ממשבר זה. מה שניכר מהדוח הוא שמדינות רבות ראו את חומרת המגיפה והבינו כי המשמעות שלה אחת – אסון חברתי, על כן הם מיסדו תכניות כוללות לסיוע לכלל הציבור. בעוד ישראל שנמצאת כבר מספר שבועות בתוך המשבר, רק עכשיו הוציאה תכנית חלקית ומלאה בחורים, שמטפלת בתאגידים יותר מבאזרחים".

"אם המדינה לא תשלח יד עמוק לתוך הכיס כדי לבלום את המשבר החברתי הזה – ותיצור רשת ביטחון חברתית אמיתית לכלל האזרחים, המשבר הרפואי שאנחנו מתמודדים איתו יהפוך למשבר כלכלי וחברתי שילווה אותנו שנים".