"סין עשתה עבודה עצומה בבלימת התפשטות נגיף הקורונה": מאז החל משבר הקורונה, שבתחילה זכה לכינוי "הווירוס הסיני", זוכה סין לביקורות חריפות על תפקודה בבלימת התפשטות הווירוס ואף מופנות כלפיה טענות לפיהן היא מסתירה את המספרים האמיתיים של הנפגעים מהנגיף. אלא שיש גורמים מוסמכים שסבורים אחרת – ומספקים עדות מהשטח לפעולות שננקטות נגד הווירוס.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ד"ר ברוס אילווד, שעמד בראש משלחת לסין מטעם ארגון הבריאות העולמי שהכילה עשרות מדענים, סייר בשבועות האחרונים ברחבי המדינה כדי לאמוד מקרוב את הנזקים – והוא סבור שסין עושה עבודה עצומה על מנת לבלום את ההתפשטות ושהיא למעשה "מתווה את הדרך" לבלימת הקורונה עבור מדינות נוספות.

קורונה (צילום: רויטרס_)
"ההתמודדות של סין מתווה את הדרך למדינות אחרות" | צילום: רויטרס_

"בדקנו מה עובד ומה לא עובד", מספר ד"ר אילווד, "סיירנו בשווקים, בנמלי תעופה, במרפאות, בבתי חולים,  במרכזי ערים ושאלנו מאות שאלות כדי להבין ולנתח את המידע". אחת המסקנות המרכזיות של אותם סיורים היא שההתפרצות בסין ואופן הטיפול בנגיף שם, אמורות ממש ללמד מדינות אחרות להתמודד עם התפרצות המגפה.  

קורונה (צילום: AP)
"הסינים אימצו גישה חדשנית ופרגמטית" | צילום: AP

"סין התמודדה עם וירוס שלא ראינו בעבר, אנשים חשבו שהם מתמודדים איתו באמצעות כלים מיושנים", אומר ד"ר אילווד, "אבל הם הצליחו להתמודד ולנסות לעצור את התפרצות המגיפה בעזרת גישה חדשנית. הם אימצו גישה פרגמטית מאוד". 

"אנשים התגייסו להיאבק בנגיף, ולא כי הכריחו אותם. זה מדהים" 

הצעד הראשון בו נקטו הסינים - חלוקת האזורים על פי רמת ההתפרצות. ד"ר אילווד הסביר שהממשל בבייג'ינג יצר מיד חלוקה שמבחינה בין אזורים שונים על פי סוג ההתפרצות וכי האזורים קיבלו יחס מסוים על פי המצב. אם ההתפרצות קיצונית כמו בווהאן, שם אנשים נדבקו זה מזה – הם הוכנסו להסגר והעיר כולה נותקה. במקומות אחרים בסין, שם ההתפרצות הייתה מתונה יותר, ההתנהגות וההיערכות הייתה מתונה יותר.

קורונה (צילום: רויטרס_)
סין חולקה לאזורים בהתאם לרמת ההתפשטות - וכל אזור קיבל את הטיפול המתאים | צילום: רויטרס_

הצעד הבא בו נקטו הסינים - גיוס ההמון. המונים גויסו למאבק בקורונה ולהזדהות עם המלחמה בנגיף כדי להביע תמיכה גם בצעדים הקשים שננקטו: "אנשים אומרים שזה משהו שפשוט לעשות במדינה עם מערכת פוליטית ריכוזית כמו סין וזה לא נכון", הדגיש ד"ר אילווד, "לגייס את האנשים למאבק בהתפשטות הווירוס זה לא קל, כל האנשים שדיברנו איתם הרגישו שהם חלק מזה, חלק מהמאמץ לבלום את הנגיף. אנשים לא נשארו בהסגר בגלל שהממשל מכריח אותם, זה מדהים".

הצעד השלישי - הגדרת תפקידים ואחריות. "הממשל, מראשי הערים ועד הנשיא, היו מאורגנים: כל אחד ידע מה התפקיד שלו במסגרת המאבק בהתפרצות ואילו צעדים הוא צריך לנקוט במערכת שעליה הוא מופקד כדי להתמודד עם הנגיף".

המהלך הבא בו נקטו הסינים נגע לטכנולוגיה: "הסינים הצליחו לנהל את המידע על 70 אלף החולים באמצעות נתונים שזרמו באופן שוטף. השינוי שעברו בתי החולים שלפתע שינו את הייעוד שלהם, התאפשר בזכות שינויים שפעם נעשו ביד כמו הזמנות מזון, ציוד וכדומה", העיד ד"ר אילווד. לדבריו, "כשיש שליטה בנתונים, קל יותר לנהל את הציבור במשבר".    

קורונה (צילום: רויטרס_)
"הסינים סיפקו מענה מדעי מהיר מאוד" | צילום: רויטרס_

הצעד החמישי של הממשל הסיני להתמודדות עם התפשטות הנגיף היה הוצאה מהירה ומיידית של הודעה מטעם גורמים מדעיים ומומחים תגובת המדע והמומחים: "הסינים הוציאו מהר מאוד מדריך לכל אחד - כיצד להתמודד עם התפרצות הנגיף. המדריך מחולק לשישה צעדים ברורים שאדם צריך לנקוט במקרה של הידבקות או חשש – וכל זה כשהנגיף איתנו רק 7 או 8 שבועות: "זה נעשה בדרך מרתקת".