המטוס של חברת "אוקראינה אירליינס" שהתרסק אתמול ליד טהרן הופל על ידי מערכת נ"מ אירנית, שהופעלה ככל הנראה בטעות - כך טענו היום (חמישי) בפני אתר "ניוזוויק" גורמים בכירים בפנטגון האמריקני ובמודיעין העירקי. אסון התעופה התרחש זמן קצר לאחר שמשמרות המהפכה האירניים שיגרו מטח טילים לעבר שני בסיסים בעירק שבהם שוהים כוחות אמריקניים, והקשר בין האירועים היה עד כה בגדר השערה בלבד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם המקורב למודיעין האמריקני אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי ארה"ב בוחנת כמה השערות שונות לגבי הסיבה להתרסקות - ובהן גם האפשרות שהמטוס הופל במכוון או בשגגה. גורם רשמי בממשל הוסיף על כך כי צילומי לווין זיהו שיגור של שני טילים זמן קצר לפני שהמטוס התלקח באוויר. הנשיא דולנד טראמפ התייחס לטענות ואמר כי לתחושתו ייתכן שהמטוס הופל כתוצאה מכך ש"מישהו טעה".

טראמפ בהצהרה על חיסול מנהיג דאעש (צילום: רויטרס, רויטרס_)
טראמפ: מרגיש שמשהו נורא קרה בהפלת המטוס | צילום: רויטרס, רויטרס_

מנגד, באירן הכחישו את הדיווחים שמיוחסים לבכירים בארה"ב. "ראש רשות התעופה האזרחית אמר בפומבי שזה לא נכון", הדגישו בתקשורת המקומית. בנוסף, אתר המקורב למשמרות המהפכה אמר כי מדובר ב"קונספירציה שמבושלת על ידי האופוזיציה ואויביה של אירן".

לפי חוקי התעופה הבין-לאומיים, האחריות לחקור את האירוע חלה על הרשויות באירן. בטהרן טענו בסמוך למועד ההתרסקות כי הסיבה לאסון היא כשל טכני, ובשגרירות האוקראינית פרסמו הודעה התומכת בקביעה זו. אולם, מסיבה שאינה ברורה פרסמה השגרירות כעבור כמה שעות הודעה חלופית - שממנה הושמטה סיבת ההתרסקות.

לאחר שפורסמו תמונות של שרידי המטוס בתקשורת האירנית, הצביעו מומחים על חורים שונים במנוע שנראים כאילו נגרמו מגוף זר שחדר למנוע מבחוץ - ולא מפיצוץ פנימי. אירן סירבה לבקשת חברת "בואינג" לקבל את החומרים שחולצו מהקופסא השחורה שנמצאה בזירת ההתרסקות.

מנוע המטוס האוקראיני שהתרסק בטהראן (צילום: isnaphoto)
מנוע המטוס האוקראיני שהתרסק באירן | צילום: isnaphoto

מנוע המטוס האוקראיני שהתרסק בטהראן (צילום: isnaphoto)
מנוע המטוס האוקראיני שהתרסק בטהראן | צילום: isnaphoto

באסון התעופה, שהתרחש דקות ספורות אחרי ההמראה מנמל התעופה "חומייני", נהרגו כל 176 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על המטוס, בהם 63 אזרחים קנדים. לאור זאת, שר החוץ הקנדי פרנסואה פיליפה שמפאן שוחח אמש עם מקבילו האירני מוחמד ג'וואד זריף והביע בפניו את רצונה העז של ממשלת קנדה לחקור את האירוע. 

"השר הדגיש את הצורך של כניסת גורמים קנדיים רשמיים לאירן", נכתב בהודעה שפרסם היום משרד החוץ של קנדה, שבינה לבין אירן לא מתקיימים יחסים דיפלומטיים משנת 2012. "זאת, על מנת לספק שירותים קונסולריים, לסייע בזיהוי הנפגעים ולקחת חלק בחקירת הנסיבות שהוביל להתרסקות". עוד צוין בהודעה כי "לקנדה ולאזרחיה יש שאלות רבות שדורשות מענה".

רה"מ בריטניה, בוריס ג'ונסון (צילום: רויטרס)
ג'ונסון: "טובי המומחים של בריטניה ישתתפו בחקירה" | צילום: רויטרס

במקביל, בצל העובדה ששלושה אזרחים בריטים נהרגו בהתרסקות, נשיא אוקראינה ולדימיר זלינסקי שוחח בטלפון עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון והזמין אותו להשתתף בחקירת האירוע. ג'ונסון תמך ברעיון ואמר כי המומחים הבכירים ביותר בבריטניה צפויים להשתתף בבדיקת הנסיבות שהובילו לטרגדיה. עוד קרא ג'ונסון לאפשר חקירה יסודית, תחת שקיפות מלאה, ומאוחר יותר אמר זלינסקי כי נשיא אירן חסן רוחאני הבטיח לו שמומחים אוקראינים יקבלו גישה מלאה לחקירה.