מאז התפרץ נגיף הקורונה במחוז ווהאן ועד היום - יותר מ-3,000 בני אדם ברחבי העולם מתו כתוצאה מהידבקות בו. הניסיון לעקוב ולאסוף מידע אודות המתים הוא קשה במיוחד - המידע לגביהם מפוזר ולא תמיד מדווח. על אף הקושי, ברשת החדשות האמריקנית NBC ניתחו יותר מ-150 דיווחים, תקשורתיים ורשמיים, על אודות מקרי המוות הללו ופרסמו ממצאים ראשוניים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ברשת אספו עד כה נתונים לגבי 167 מקרי מוות שדווחו מאז 23 בינואר ועד 3 במרץ בסין, בהונג קונג, בפיליפינים ובארה"ב. מתוך אותם 167 קרבנות - 128 היו בני 65 ומעלה, ורק 8 מתוכם מתחת לגיל 35. 104 מהמתים היו גברים ו-63 נשים.

אחד המשתנים המרכזיים בניסיון להגדיר את קבוצת הסיכון הוא מצבם הבריאותי של החולים לפני שנדבקו בקורונה. מידע כזה קיים רק לגבי 116 מקרים מתוך ה-167. למרות פער המידע - מתוך 116 החולים שמצבם הבריאותי הקודם דווח, רק שניים היו בריאים לחלוטין ול-114 האחרים היו בעיות בריאותיות קודמות.

קורונה (צילום: shutterstock)
הנגיף כמעט לא פוגע בילדים | צילום: shutterstock

רופאים שמתמחים במחלות מדבקות הבהירו ל-NBC כי זה שלב מוקדם מידי במחקר על מנת להגיע למסקנות חותכות לגבי הקשר שבין מגדר או בעיות בריאותיות ספציפיות לבין הסיכון למות מקורונה. עם זאת, ניתן לומר שכמו שפעת או מחלות נפוצות אחרות - המצב הבריאותי הכולל של החולה הוא משתנה משמעותי.

נגיף הקורונה גורם למוות על ידי יצירת כשל נשימתי שנגרם מדלקת ריאות חמורה. התשובה לשאלה אם הנדבקים ישרדו את המחלה תלויה בסופו של דבר ביכולת שלהם להתגבר על הסימפטומים האלו. מכיוון שאין עדיין טיפול לנגיף הקורונה, כל מה שיכולים הצוותים הרפואיים לעשות זה לטפל בסימפטומים, כלומר לתת תרופות לחום ולשיעול שנגרמים מהידבקות במחלה.

הקבוצה הבטוחה ביותר - ילדים

אם המחלה מסתבכת הנדבקים עלולים להזדקק לטיפול נוסף, למשל לסיוע נשימתי על ידי מכונות הנשמה, או אפילו חימצון חוץ-גופי באמצעות ממברנה (ECMO) - טכנולוגיה המאפשרת להוסיף חמצן ישירות לדמו של המטופל, במקרה של כשל חמור אך הפיך בתפקוד הריאות.

בהלת נגיף הקורונה בנתב"ג (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
מתוך 116 חולים: 114 עם מחלות קודמות | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

למרות שרוב קרבנות הקורונה הם אנשים מבוגרים, לא ברור שהגיל כשלעצמו מהווה גורם סיכון, אלא הוא רק מגביר את הסיכוי לקיומה של מערכת חיסונית חלשה יותר שמקשה על הגוף להתמודד עם הסימפטומים. מומחים עדיין לא יודעים בבירור, אך בהחלט יכול להיות שאדם בריא ומבוגר יהיה בסיכון מופחת למוות מהקורונה לעומת אדם צעיר בעל בעיות בריאותיות קודמות כמו סכרת.

הקבוצה הבטוחה ביותר שסיכויי ההידבקות שלה קטנים ביותר וסיכוי המוות כמעט לא קיים היא הילדים. למרות שמומחים לא מבינים עדיין מדוע הנתונים מראים כי בסין רק 1 מתוך 40 מקרי הידבקות מתרחש בילד, ומאז התפרצות הנגיף לא דווח על מוות של אף ילד כתוצאה מהידבקות בו.