בעת שהחלה הזרמת הגז הישראלי למצרים, אירוע בעל משמעות היסטורית, עשתה היום (רביעי) מצרים, מהלך נוסף הנוגע לישראל: חנוכת בסיס צבאי ענק על חופה הדרומי בים האדם. הבסיס נועד להבטיח שליטה אסטרטגית מצרית בנתיבי השייט ממצרי באב אל-מנדב (שער הדמעות) בואכה תעלת סואץ. הבסיס הזה נועד גם למנוע מאירן לנסות להשיג בעזרת בני בריתה, החות'ים בתימן, יכולת לאיים על נתיב הספנות המוליך גם אל עקבה ואילת – משמעותי ביותר עבור ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שמו של הבסיס המיצרי הוא ברניס, על שם מלכה מקדונית שמוזכרת גם במקורותינו. הבסיס משתרע על שטח של לא פחות 150 אלף דונמים. בבסיס יש שדה תעופה צבאי עם מסלולים באורך של שלושה קילומטרים כל אחד, וברוחב של 30-45 מטרים. וכן מוצבות בו סוללות טילים נגד מטוסים ויחידות שיריון וארטילריה.

שיגור טילי זלאל על סעודיה (צילום: הכוחות החותים)
הח'ותים משגרים רקטות על ערב הסעודית | צילום: הכוחות החותים

האגף הימי של הבסיס מעמיד לרשות הצי המצרי בים האדום, רציף באורך ק"מ ועומק מים המגיע ל-14 מטרים באופן שגם נושאות מסוקים וצוללות יכולים לעגון בו. לבד מזה, הוקם שם גם נמל תעופה אזרחי שיכול לטפל בשש מאות נוסעים בשעה, והוצבו מערכות לוחמה אלקטרוניות ומכ"מים מתקדמים.

בטקס שהתקיים היום נכח גם הנשיא א-סיסי שהכתיב בנאומו סיסמא חדשה: "אין שלום בלי כוח - ואין כוח בלי נשק". בכך הוא מבקש להצדיק את השקעת הון העתק בבניית הבסיס החדש, נוכח התרעומת שיש בציבור המיצרי באשר לרכישות של ציוד צבאי בהיקף של מיליארדים רבים בשנים האחרונות. במקביל לחנוכת הבסיס החל תמרון גדול של צבא מצרים, קאדר-1, שתכליתו לבחון את מוכנות הכוחות שהועברו לבסיס החדש.

נשיא אירן רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא אירן חסן רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

אחת הסיבות לבניית הבסיס היא רצונה של מצרים לרצות את סין שהסיתה עשרות מיליארדי דולרים להשקעות במצרים בשנים האחרונות וחוששת לביטחון השייט בים סוף, שהוא אחד הנתיבים העיקריים של תוכנית "הדרך והחגורה" שבמרכז המדיניות של בייג'ינג. לאורך ים סוף אמורות לעבור ספינות המכולות הענקיות שעושות את דרכן לאירופה, והסינים הביעו דאגה מפני הסכנות בנתיב זה.

מצרים זכתה לסיוע של סעודיה ובעיקר מצד איחוד האמירויות, להקמת הבסיס כחלק מן הצעדים שהן נוקטות כדי להסיג בסיסים לאורך חופי הים האדום לרבות: 'בסומלילנד', 'פונטלנד' ואריתריאה. לישראל יש נוכחות מוגבלת מאוד במרחב הקריטי הזה והרחבת הנוכחות המצרית שם עשויה לסייע גם לביטחון הספנות - אלינו ומאיתנו.