על רקע המשך התפשטות וריאנט דלתא ברחבי העולם, מדינות רבות מציגות בימים אלה את גרסת "הדרכון הירוק" שלהן. לצד התחלואה הגוברת, במקומות רבים גובר הוויכוח בין הטלת הגבלות נוספות לבין התמודדות עם הקורונה בדרכים חדשות. בעוד בחלקים מאירופה דורשים הצגת תעודת מתחסן בכניסה למוקדי התקהלות, הממשל האמריקני מתמהמה - ובבריטניה חיים לצד ההתפרצות. לא רק אצלנו: הקרב העולמי על הדרכון הירוק.

אחד המאבקים הגדולים ביותר מתנהל על החזרת עולם התיירות לחיים אחרי יותר משנה של מגפה. יותר ויותר מדינות מאמצות מודלים לפתיחת השמיים שמאפשרים לאזרחיהן לנוע ממדינה למדינה ולטייל בעולם בצורה בטוחה. ברומא, בפריז, בסידני ובערים נוספות ברחבי העולם נערכות מדי יום הפגנות נגד השימוש בדרכון הירוק או בתעודת התחסנות. לטענת המוחים, מדיניות זו מותירה מאחור מדינות עניות שאזרחיהן טרם התחסנו, פוגעות בזכויות אזרחיות בסיסיות ויוצרת חוסר שוויון.

ארה"ב

הבית הלבן סירב בחודש אפריל להוציא לפועל מתווה דרכוני התחסנות פדרליים, והנשיא ג'ו ביידן הבהיר כי יש להגן על פרטיותם וזכויותיהם של האזרחים. למרות זאת, לארבע מדינות בארה"ב כבר יש אפליקציות חיסון פעילות משלהן. על פי כתב העת MIT Technology Review, אחד המניעים המרכזיים של המדינות הוא הרצון להגדיל את שיעור המתחסנים.

בקליפורניה יחלו לדרוש בחודש הבא מכל עובדי המדינה ועובדי שירותי הבריאות להציג תעודת התחסנות או להיבדק מדי שבוע. גם עיריית ניו-יורק מאמצת אסטרטגיה דומה ומאמצע חודש ספטמבר תחייב את כל עובדיה, כולל שוטרים ומורים, להתחסן או לערוך בדיקות קורונה שבועיות.

האיחוד האירופי

לאחרונה יצא לדרך פרויקט "דרכון מחוסנים" שיפעל בכל 27 מדינות האיחוד. תושבי האיחוד יוכלו להוריד את תעודת ההתחסנות או ההחלמה לטלפון הנייד שלהם, או להציג מסמך כתוב המעיד על קיומה של התעודה. כל מי שיחזיק בתעודה או מי יציג בדיקת קורונה שלילית מ-72 השעות האחרונות יוכל לנוע בחופשיות בין מדינות האיחוד האירופי. למרות חופש התנועה בין המדינות, המדינות עצמן מנהיגות תקנות וחוקי קורונה שונים לגמרי, ובכל מדינה ההתנהלות תהיה שונה.

צרפת

הרשויות הודיעו על הנפקת "אישור בריאות" שיאפשר לתושבים להיכנס למסעדות, ברים, מטוסים ורכבות. בשלב זה, התכנסות של יותר מ-50 אנשים באולם סגור דורשת הצגת תעודת התחסנות, החלמה או בדיקה שלילית מהימים האחרונים. האישור יידרש מכל מבוגר החל מתחילת חודש אוגוסט, והחל מ-30 בספטמבר הוא יחייב גם ילדים בני 12 ומעלה. בימים האחרונים מתקיימות בצרפת הפגנות ענק נגד אישור המודל ויותר מ-160 אלף אזרחים מחו על הכוונה לחייב את עובדי הציבור במדינה להתחסן.

הפגנות פריז נגד התו הירוק (צילום: AP)
הפגנות ענק בצרפת | צילום: AP
הפגנות בצרפת על רקע הקורונה (צילום: AP)
הפגנות ענק בצרפת | צילום: AP
הפגנות בצרפת על רקע הקורונה (צילום: AP)
הפגנות ענק בצרפת | צילום: AP

איטליה

אלפי מפגינים הגיעו היום, כמו ברוב ימי השבועות האחרונים, למרכז רומא - אחרי שהממשלה המקומית הודיעה שהתוכנית לשימוש בתעודות ההתחסנות תיכנס לתוקף ב-6 באוגוסט. על פי התוכנית, האיטלקים יידרשו בקרוב להציג אישורי התחסנות, החלמה או בדיקה שלילית כתנאי לכניסה לחדרי כושר, בריכות שחייה, מוזיאונים, בתי קולנוע, תיאטראות, אצטדיוני ספורט ומוסדות ציבוריים. התוכנית החדשה צפויה לחול גם על ישיבה בברים ובמסעדות.

מחאות והפגנות באיטליה ע רקע הקורונה (צילום: AP)
מחאות ענק באיטליה | צילום: AP
מחאות והפגנות באיטליה ע רקע הקורונה (צילום: AP)
מחאות ענק באיטליה | צילום: AP
מחאות והפגנות באיטליה ע רקע הקורונה (צילום: AP)
מחאות ענק באיטליה | צילום: AP

שר הבריאות האיטלקי רוברטו ספרנזה הצהיר שהממשלה דנה גם בהחלת הדרכון הירוק על טיסות פנים ועל נסיעה ממושכות ברכבת. לדבריו, הגבלות אלה אינן עומדות כרגע על הפרק, אך צפויות לעלות לדיון בהמשך. על פי מתווה משרד הבריאות, מועדוני הלילה באיטליה יישארו סגורים - או שבעלי העסקים ייאלצו לאכוף בעצמם את הכללים וההנחיות. בעל עסק או מבלה שיפר את ההנחיות ייקנס ב-1,000-400 אירו. אם בעלי העסקים לא יאכפו את התקנות, הדבר יביא לסגירת עסקים כללית במדינה למשך עשרה ימים.

בריטניה

בבריטניה, שבחרה בדרך משלה להתמודד עם הקורונה והסירה את ההגבלות, אין חובת הצגת תעודת התחסנות או החלמה בכניסה למועדונים, מסעדות ואולמות אירועים. עם זאת, ראש הממשלה בוריס ג'ונסון הכריז שעד סוף ספטמבר תצא לפועל תוכנית שבמסגרתה "החיסון יהווה תנאי לכניסה למועדוני הלילה ולמוקדי התקהלויות". התוכנית מבוססת על תעודת מתחסן שתונפק באפליקציה של משרד הבריאות הבריטי. האפליקציה או גרסאות אחרות שלה בסקוטלנד וביתר המחוזות תחסוך מהמבוגרים כניסה לבידוד עם שובם ממדינות עם תחלואה נמוכה.

סין

סין הציגה בשנה האחרונה מערכת קוד QR שסיווגה אנשים לפי צבעים שונים. בעוד הקוד הירוק מאפשר לאזרחים להסתובב ללא הגבלות, הקוד הצהוב עשוי לדרוש מהסינים להישאר בבתים למשך שבעה ימים. הקודים מתקבלים משילוב של נתונים חיצוניים ונתונים שמספקים המשתמשים בעצמם. מוסדות ציבור רבים בסין דורשים את הצגת קוד ה-QR כתנאי לכניסה. במרץ השיקה סין תעודת בריאות דיגיטלית שמציגה את נתוני ההתחסנות של המחזיק בה ותוצאות בדיקות קורונה. בסין מקווים שבעתיד יוכלו האזרחים להשתמש בתעודה כדרכון ירוק גם במדינות אחרות.

אוסטרליה

האוסטרלים אומנם מחזיקים באישור התחסנות דיגיטלי בטלפונים הניידים, אך הדבר אינו מספק להם הטבות כלשהן. שר התיירות האוסטרלי דן טהאן אמר כי דרכון ירוק יוכל לספק לאוסטרלים "אפשרות לטוס בזמן סגרים או החרגה מהגבלות גורפות באזורים שנסגרו עקב התפרצות". לדבריו, הבטחת חירותם של האזרחים המחוסנים תסייע למאמצי חיסון האוכלוסייה.

סגר בסידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס)
סגר בסידני, אוסטרליה | צילום: רויטרס
סגר בסידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס)
סגר בסידני, אוסטרליה | צילום: רויטרס