קאבוס בן סעיד אל-סעיד, סולטן עומאן, נפטר הלילה בגיל 79 ממחלת הסרטן. לאל-סעיד, שתפס את כס הסולטנות בהפיכה ונחשב לשליט ליברלי ופתוח למערב באופן יחסי, לא היו ילדים או אחים. הבוקר (שבת) הודיעה עומאן על מחליפו - בן דודו חיתאם בין טאריק אל-סעיד. הסולטן שהלך לעולמו היה ראש המדינה הוותיק ביותר במזרח התיכון ובעולם המערבי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בן סעיד, בנו היחיד של הסולטן סעיד בן טימור, נולד ב-1940 בבירת עומאן סאללה, שם גר והתחנך עד שנשלח ללימודים באנגליה בגיל 16. לאחר 4 שנים נרשם לאקדמיה הצבאית היוקרתית סאנדהרסט באנגליה ולאחר השלמת הלימודים התגייס ב-1962 לצבא הבריטי ואף שירת ביחידת חי"ר שהוצבה בגרמניה. עם שחרורו המשיך ללימודים אקדמאיים במדינה ושב למולדתו בשנת 1966.

עם שובו לעומאן הכניס אותו אביו הסולטן – שנחשב לשליט קשה ואכזר - למעצר בית בארמון המלוכה, מחשש שינסה להתנקש בחייו ולבצע הפיכה שלטונית. במשך שנים הוחזק בבידוד, הורשה ללמוד איסלאם ועל ההיסטוריה של עומאן, ולפגוש חברים אחדים תחת פיקוחו של אביו.

הסולטן מעומאן (צילום: Chris Jackson, GettyImages IL)
קאבוס בן סעיד אל-סעיד. ארכיון | צילום: Chris Jackson, GettyImages IL

על אף המאמצים של בן טימור, הצליח בן סעיד לבצע הפיכה ביולי 1970, בסיועה של ממשלת בריטניה ויחידת MI6. לאחר תפיסת השלטון שינה הסולטן את שמה של המדינה ממוסקט ועומאן ל"סולטנות של עומאן", והחל בביצוע רפורמות נרחבות שנועדו להביא למודרניזציה ופיתוח מאסיבי של המדינה. בעזרת ההכנסות מנפט, הפך בן סעיד את עומאן ממדינה נחשלת ומפגרת, ללא כבישים סלולים ותשתיות, למדינה מתועשת, עם תחנות כוח, קווי חשמל וטלפון, בנקים, בתי חולים ובתי ספר, נמלי ים ותעופה ועוד. בנוסף, איפשר בן סעיד חופש דת לאזרחיו הלא מוסלמיים ואף בנה מספר כנסיות ומקדשים הינדים ברחבי הדינה.

למרות צעדי המודרניזציה, עומאן נותרה שלטון מלוכני, בה הכוח מרוכז בידיו של הסולטן בלבד, המשמש גם כמפקד הצבא ושר החוץ וההגנה. בתקופת האביב הערבי צצו מחאות במדינה, בה דרשו האזרחים העלאה במשכורת החודשית והקלה ביוקר המחיה. בתגובה פיטר הסולטן שליש מחברי הקבינט וביצע שורה של שינוים במדיניות הכלכלית.

הסולטן מעומאן (צילום: wikipedia.org)
מסגד הסולטן בעומאן | צילום: wikipedia.org

עומאן נתפסת כשחקן נייטרלי במאבק שבין אירן למדינות המפרץ, ופעמים רבות שימשה כמתווכת בין ארה"ב לאירן בעת משאים ומתנים בעבר. באוקטובר 2018 נפגש בן סעיד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, בביקור רשמי בארמון. הביקור לווה על ידי משלחת ביטחונית ודיפלומטית מישראל.

נתניהו וסולטן עומאן (צילום: AP)
נתניהו בביקור בעומאן לפני כשנה | צילום: AP
_OBJ

על אף שבשנת 1976 נישא הסולטאן לאחייניתו קמילה, הנישואים הסתיימו במהרה ולבן סעיד לא נולד יורש. מאחר שגם היה בן יחיד, על פי חוקת עומאן, על המשפחה המלכותית להתכנס לאחר מותו ולהחליט יחדיו בתוך שלושה ימים על יורש חוקי. במידה ולא תגיע המשפחה להסכמה, מכתב שהשאיר אחריו הסולטן ובו מצוין שמו של היורש שבחר ייפתח בפני חברי המועצה המיוחדת שתוקם. ככל הנראה, מדובר באחד משלושת בניו של דודו המנוח, המשמשים כיום בתפקידים רשמיים בממשלה.