בכירים בישראל מתחרטים על הפצצת מגדל התקשורת בעזה שבו פעלו מלבד מטה המודיעין הצבאי של חמאס גם משרדי סוכנות הידיעות AP ורשת אל-ג'זירה – כך דווח היום (ראשון) בניו יורק טיימס. אחד הבכירים אמר שלמרות שהתקיפה הייתה מוצדקת מבחינה צבאית, הספקנים צדקו והנזק שנגרם למעמדה הבין-לאומי של ישראל גדול מכל תועלת בהריסת הציוד של חמאס.

לפי הדיווח, עוד לפני שהחליטו להפציץ את רב-הקומות בעזה שבו פעלו גם משרדי תקשורת, קציני צה"ל ידעו שהוא מאכלס משרדים של סוכנות הידיעות AP, רשת אל-ג'זירה וכלי תקשורת אחרים, ומסיבה זו חלקם ניסו לפעול לבטל את הפעולה. הניו יורק טיימס שמע את ההתנגדות מלא פחות משלושה גורמים רשמיים ישראלים שדיווחו לעיתון על האירועים בשבוע האחרון.

הפצצה בניין התקשורת בעזה‎ (צילום: AP)
תקיפת בניין התקשורת בעזה‎ | צילום: AP

גורמי הביטחון הישראלים הזהירו כי התקיפה תצא לפועל בשבת האחרונה, ונתנו לדיירים ולעובדים זמן לעזוב את הבניין. לדברי צה"ל וישראל, הכיל הבניין לצד סוכנויות הידיעות גם ציוד אלקטרוני חיוני של חמאס.

על פי הדיווח, החשיבות של הציוד לארגון הטרור והידיעה שאיש לא ייפגע מהתקיפה רק חיזקה את הטיעון של התומכים בהפצצת הבניין. לטענת הגורמים שביקשו להישאר אנונימיים, במהלך הדיון עלו גם היחסים שמוגדרים "רגישים" בין ישראל לתקשורת הבין-לאומית.

אך עכשיו, לנוכח הזעם הבין-לאומי על התקיפה האווירית, כמה פקידים בכירים בממשלה ובצה"ל מגדירים את הפעולה כטעות וטוענים שישראל זקוקה לתקשורת כדי להשמיע את הגרסה שלה לאירועים. הפצצת הבניין, שמשרת את גופי התקשורת המרכזיים שמעבירים מידע לעולם כולו, הקשתה על כך.

קריסת בניין התקשורת בעזה לאחר הפצצה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קריסת בניין התקשורת בעזה‎ | צילום: רויטרס, רויטרס_

על פי הניו יורק טיימס, סרטון וידיאו שצולם על ידי עובדי סוכנות הידיעות AP כשברחו החוצה מהבניין תוך ניסיון לחלץ כמה מצלמות ומחשבים, שודר בגופי החדשות הגדולים וגם ברשתות החברתיות ברחבי העולם. אחד הגורמים הרשמיים אמר כי בעוד שתקיפת המגדל הייתה מוצדקת מבחינה צבאית, דווקא אלו שהביעו ספקות - צדקו, והפגיעה שנגרמה למעמדה הבין-לאומי של ישראל הזיקה יותר מכל תועלת בהריסת ציוד החמאס.

זמן קצר לאחר ההפצצה אמר בכיר צבאי כי הוא אינו מתחרט על הפעולה וכי אם ישראל לא הייתה נוקטת בצעד הזה, חמאס היה מבין שהוא יכול להגן על משאביו מפני מתקפות על ידי הצבתם ליד מתקני תקשורת. בכיר בצה"ל סיפר כי חמאס החזיק בבניין מודיעין צבאי והשתמש בו כבסיס לאחזקת והפעלת ציוד המשמש לחסימת מערכות תקשורת וניווט לווייני ישראליות. חמאס הכחיש שביצעו פעולות כאלה בבניין.

הריסות בניין התקשורת שהופצץ בעזה (צילום: AP)
הריסות בניין התקשורת שהופצץ בעזה | צילום: AP

גורמים ישראלים אמרו כי העבירו לבכירים אמריקנים ידיעות שמצדיקות את ההפצצה, אך המידע לא יצא לציבור הרחב. מוקדם יותר השבוע הביע שר החוץ אנטוני בלינקן את דאגתו מהמתקפה ואישר שגורמי מודיעין אמריקנים קיבלו מידע על המטרות שצה"ל ביקש לתקוף בהפצצת הבניין, מבלי לפרסם במה מדובר או מה דעתו על המידע המודיעיני.

חיל האוויר הפציץ בשידור חי את בניין התקשורת בעזה לאחר שהורה לתושביו להתפנות. לאחר פגיעה מדויקת של שלוש פצצות - הבניין קרס לעיני המצלמות. מדובר צה"ל נמסר כי "מטוסי קרב תקפו מבנה רב-קומות הכולל נכסים צבאיים השייכים למודיעין הצבאי של ארגון הטרור חמאס. ארגון הטרור חמאס ממקם במכוון את נכסיו הצבאיים בלב האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה. טרם התקיפה, צה"ל הזהיר את האזרחים ששהו בבניין ונתן להם שהות מספקת להתפנות מהמבנה".