בזמן שנגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי העולם - ומדינות כמו איטליה, ארה"ב וספרד קורסות תחת עומס המקרים וכמות הקורבנות ההולכת ועולה - סין, המדינה שבה הכל התחיל, מראה מגמת השתפרות שנכון לעכשיו, נשארת עקבית. בעקבות זאת, סין מתחילה לאט לאט לפתוח את המדינה מחדש אחרי כחודשיים של הסגר, בניסיון לחזור לשגרה בהדרגה לאור העובדה שלא דווחו על מקרים חדשים כלל בימים האחרונים. השאלה שכעת עולה בקרב מומחים היא האם סין באמת עברה את שיא המחלה? האם באמת תהיה חזרה לשגרה שהייתה לפני נגיף הקורונה  או שמא נראה גל שני של הווירוס מכה בסין? קשה לחזות מראש מה יהיה בסין, אך ישנן כמה סיבות לחשוש מחזרה של הנגיף. 

לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כמות לא ידועה של נשאים ללא תסמינים

אחד הדברים שיכולים להוביל לגל שני של נגיף הקורונה בסין הוא מקרים לא מאובחנים שכעת כשסין נפתחת מחדש - יכולים להסתובב בחופשיות ועלולים להדביק כמות משמעותית של אנשים שתוביל להתפרצות נוספת של המחלה במדינה. הרי שזה ככל הנראה מה שקרה כשהמגפה התפרצה בדצמבר 2019; משערים כי הייתה כמות לא קטנה של נשאים שכלל לא ידעו שהם נדבקו בנגיף, שיצאו מסין למדינות שונות בעולם, טיילו והדביקו אנשים נוספים. 

מחקרים כבר הראו שאנשים רבים שנדבקים בנגיף כלל לא מראים תסמינים, אך הם עדיין מסוגלים להדביק אחרים. לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס בשנגחאי, כמות הנשאים ללא תסמינים בסין מסווגת ואינה נכללת במספרים הרשמיים המדווחים. אך בעיתון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט" מדווחים כי לפי מסמכים רשמיים שטרם פורסמו, מספר המקרים המאובחנים ללא תסמינים עומד על כ-40 אלף. אך כיוון שמדובר בדיווח לא רשמי, אין לדעת עד כמה הוא מדויק. 

האם כל הדרכים יובילו בסוף לחסינות עדר?

אנטואן פלהו, אפידמיולוג מומחה לבריאות הציבור ומנהל המכון לבריאות עולמית בז'נבה, כתב לכתב העת הנודע The Lancet על התרחישים האפשריים. לטענתו, ייתכן שהרגיעה כעת בסין היא רק השקט שלפני הסערה. כדי להבין מה עשוי להיות העתיד של סין, פלהו מאמין שיש לחזור למגפה קטלנית אחרת - השפעת הספרדית. לאחר מלחמת העולם הראשונה, השפעת הספרדית הובילה למותם של לא פחות מ-50 מיליון אנשים, בשלושה גלים שונים. ואז היא נעלמה, מה שהוביל מומחים לתהות כיצד זה קרה. 

קרמק ומק'נדריק, חוקרים מסקוטלנד, גילו בסוף שנות ה-20 שמגפות לא נגמרות כיוון שאין יותר אנשים פגיעים להדביק, אלא בגלל שככל שכמות הנדבקים גדלה, כך ניתן להגיע לסף מסוים של חסינות עדר. חסינות עדר מתרחשת כאשר ישנה כמות משמעותית של נדבקים שמפתחים חסינות (באמצעות חיסון, אם קיים או דרך הידבקות) נגד זיהום מסוים ובכך למעשה מספקים הגנה מסוימת לאנשים שלא פיתחו חסינות. כדי להגיע לחסינות עדר, לפי פלהו, נדרשת כמות מסוימת ומשמעותית של נדבקים. ככל שהמחלה מידבקת יותר, כך נדרשת כמות גדולה של אנשים מחוסנים כדי להגיע לחסינות עדר ולמעשה לבלום את המשך התפשטות המגפה. במקרה של נגיף הקורונה, "יצטרכו להיות בין 50 ל-66 אחוז של נדבקים חסינים כדי למחוק את המגפה", כתב פלהו. ואיך נדע אם באמת הצלחנו למגר את המגפה? פלהו מסביר כי אם נשא מדביק בממוצע פחות מאדם אחד, אז המגפה מסתיימת. 

עוד על נגיף הקורונה:

>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> "הקורונה היא סתם מגפה עם יחסי ציבור"
>> האם זו הסיבה שהקורונה היכתה חזק באיטליה?

התחדשות אפשרית של המחלה

כעת השאלה היא האם סין הגיעה למצב של חסינות עדר? פלהו אומר שייתכן מאוד שלא. כיוון שהצעדים שננקטים ספציפיים וזמניים, ברגע שהם יופסקו, הנגיף עשוי להכות שוב. "כשאתם מרגיעים אותם (את הצעדים הננקטים, מ"ג), המגפה מתחילה שוב עד שהיא מגיעה לחסינות עדר, לפעמים זה נמשך חודשים או שנים", אמר. 

ישנם מומחים שתומכים בטענה זו וסבורים כי אכן ישנו תרחיש אפשרי שבו נגיף הקורונה חוזר להכות בגלים נוספים. יש הטוענים כי המחלה תמשיך לחזור ברמה כזו או אחרת, באופן עונתי. 

מנגד, לפי התנהגות של מחלות אחרות ממשפחת הקורונה, נראה שהסגרים ובידודים בהחלט יכולים לעזור למגר את המגפה. לפי שרון לווין, מומחית למחלות זיהומיות מאוסטרליה, נגיף הסארס נעלם לחלוטין לאחר נקיטת צעדים חריפים לבידודים פיזיים. לבסוף מגפת הסארס, שפקדה את העולם בין השנים 2002-2003, נעלמה וכמות הקורבנות הסתכמה ב-774 אנשים. 

ואולי בכלל עוד לפני כן יצליחו לפתח חיסון או תרופה שיעזרו למגר את המגפה בלי שנצטרך להגיע לתרחישים של גלים נוספים וחסינות עדר. אבל זה ככל הנראה ייקח לפחות שנה.