כשתי יממות לאחר החיסול הנועז והמפתיע של קאסם סולימאני, נדמה שהשאלה היא לא אם אלא איפה ומתי תבוא הנקמה האירנית. בארצות הברית ובישראל נערכים בהתאם - כך פורסם אמש (שבת) בחדשות סוף השבוע. מספר מנהיגים עולמיים מנסים לקרוא לרגיעה, בעוד נמשכים הדיווחים על תקיפות אמריקניות וניסיונות תגובה כלפי כוחותיה בעירק - מצד האירנים או מצד השיעים. בטהרן מדגישים הערב כי הם אינם מעוניינים במלחמה - ועדיין דנים בהיקף התגובה למות הבכיר.

המעקב, ההפעלה מארה"ב והשחצנות של סולימאני: פרטים חדשים על החיסול

אמנם ישראל לא נחשבת למטרה המרכזית אבל הועלתה הכוננות בצפון, בחיל האוויר, באגף המודיעין ולאורך גבולות המדינה. החשש העיקרי הוא לאו דווקא מפיגוע אירני, אלא תגובה "ספונטנית" של ארגוני הטרור, גם בצפון וגם בדרום או בנציגויות הישראליות בחו"ל. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ההערכה: הצמרת הביטחונית עודכנה לפני התקיפה, הקבינט - אחרי

על רקע החשש מהתגובה, מזכיר המדינה מייק פומפאו שוחח הערב (שבת) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. "שוחחנו הערב והדגישו את חשיבות ההתמודדות עם ההשפעה הרעה של אירן והאיומים שלה על האזור. אנחנו תמיד אסירי תודה על תמיכתה הנחושה של ישראל בהבסת הטרוריזם". עוד הבהיר פומפאו, על רקע הדיבורים על ברית הגנה: "הברית בין ישראל לארצות הברית בלתי ניתנת לשבירה".

כפי שפרסמנו ב"אולפן שישי", ההערכה היא שישראל קיבלה התראה מארצות הברית לפני הפעולה. עוד באמצע השבוע שמעו גורמים פוליטיים מראש הממשלה הערכה שארצות הברית מתכננת פעולה משמעותית מול אירן.

נתניהו עצמו רמז על כך בדברים שאמר ביום חמישי טרם המראתו לביקור באתונה. במסגרת מגבלות הצנזורה, אנחנו מעריכים כי הצמרת הביטחונית עודכנה בסמוך לפעולה על ידי האמריקנים. שרי הקבינט לעומת זאת לא היו בסוד העניינים ושמעו על הפעולה לאחר המעשה. הקבינט עצמו יתכנס מחרתיים לדיון, שהיה אמור להתקיים מחר לאחר ישיבת הממשלה – אך נדחה.

נתניהו ופומפאו בביקורו בארץ (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו ופומפאו, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

כך נערכים בארה"ב לנקמה האירנית

האמריקנים יודעים שהם הראשונים להיות על הכוונת במקרה של תגובה אירנית, וכבר החלו בתגבור הכוחות שלהם במזרח התיכון ובמפרץ הפרסי. במהלך היממה האחרונה הוטסו ברכבת אווירית לא פחות מ-4,000 חיילים אמריקנים לבסיסים בעירק ובכווית.

במקביל, מטוסי תובלה העבירו סוללות של פטריוט לבנות בריתה של ארה"ב באזור - מירדן דרך בחריין ועד סעודיה. כל אלו מצטרפים לנושאת המטוסים וספינות מלחמה הנושאת טילי שיוט, שכבר נמצאות במפרץ הפרסי.

בצעד שממחיש כמה האמריקנים לוקחים את האיומים האירנים ברצינות, מטוסי קרב ומטוסי תדלוק בשיתוף כוחות מיוחדים הועברו לאיטליה. המטרה: להוות כוח תגובה מיידי אם יהיה איום על שגרירות ארה"ב בביירות. לפי דיווח ב-CNN, הפנטגון יודע כי האירנים מכינים טילים בליסטיים לתקוף מטרות באזור 

גם צבא בריטניה הודיע על צעד היערכות, מחשש שהמתיחות תגלוש למיצר הורמוז: הצי הבריטי ילווה ספינות שנושאות את דגל בריטניה כדי להגן עליהן. שר ההגנה אמר כי שוחח בנושא עם עמיתו האמריקני מארק אספר וקרא לאיפוק מכל הצדדים: "ארצות הברית רשאית להגן על עצמה מפני האיומים המיידי שנשקף לאזרחיה".

המיליציה העירקית קראה לכוחות הביטחון להתרחק מבסיסים שבהם שוכנים כוחות צבא ארה"ב – ברמז ברור לתקיפה מתקרבת. "שמרו מרחק של לא פחות מקילומטר החל מיום ראשון בערב", דווח באל-מיאדין מפי המיליציה.

 

ראש ממשלת עירק, עאדל עבדול מהדי, הכריז על שלושה ימי אבל בעקבות חיסול סולימאני עם תשעת הבכירים העירקים. כמו כן הוא שוחח עם הנסיך הסעודי מוחמד בין סלמן: לפי הודעת משרדו של ראש הממשלה העירקי, השניים דנו ב"מצב הקשה" בארצו ובאזור. "השניים שוחחו על ההשלכות הצפויות ועל חשיבות צמצום ההשפעה שלהן – כמו גם על חשיבות מניעת ההסלמה הכוללת באזור", נמסר.

גם המלך הסעודי סלמן אמר כי קיימת חשיבות למניעת צעדים קיצוניים: "אנו תומכים ביציבות ובביטחון לעירק". שר החוץ הגרמני הייקו מאס הודיע כי ינסה לפתוח עם אירן בשיחות ישירות כדי להימנע מהסלמה: "נעשה ככל יכולתנו בימים הקרובים כדי להפחית את המתיחות". מאס אמר כי הוא עומד בנושא עם פומפאו ועם עמיתיו בבריטניה, בצרפת ובאיחוד האירופי.