ברקע מתקפות הסייבר על רשת הרכבות ועל משרד התחבורה האירני, ראש מערך הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ באירן הודה היום (ראשון) בהתבטאות נדירה כי רוב הפעולות שנעשו נגד הביטחון הלאומי של אירן בוצעו על ידי המוסד. לדבריו, "אירן לא עשתה מספיק נגד הפעילות הזו ולא הושקעה בנושא מחשבה רצינית".

בסוף השבוע אירעו באירן מתקפות סייבר מסתוריות שהובילו לשיבוש תנועת הרכבות במדינה, ולתקלות באתר משרד התחבורה האירני ובמערכות המחשוב של העובדים. כחלק מאותם שיבושים, הופיע על המסכים שמציגים את זמני הנסיעות של הרכבות במדינת הענק מספר הטלפון הנייד של השליט העליון של אירן עלי חמינאי - תחת הכותרת "מוקד לקבלת מידע" בנושא שיבושי תנועה.

המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי נואם (צילום: רויטרס)
מי עומד מאחורי המתקפה המתוחכמת נגדו? חמינאי | צילום: רויטרס

על ידי כך, ביקש ככל הנראה מי שעומד מאחורי המתקפה להראות לאירנים שיש בידיו יכולות שמאפשרות שליטה עמוקה על מערכות התקשורת והתשתיות של אירן - כזו, שכאמור, כבר גרמה לשיבושים קשים - ונדמה שיכולה להוביל לתקלות נרחבות ברחבי הרפובליקה האסלאמית גם בהמשך.

בתחנות הרכבות באירן נרשמו בסוף השבוע עיכובים כבדים ונסיעות של קווים רבים בוטלו. בשעות הלילה הוזעקו כוחות כיבוי רבים לפארק בצפון טהרן, לאחר שנשמע פיצוץ עז באזור. הטלוויזיה הממלכתית אישרה כי מדובר בחפץ חשוד שהתפוצץ בפארק וכי לא היו נפגעים. שעות לאחר מכן, נרשמו באתר משרד התחבורה האירני שיבושים קשים בעקבות "הפרעת סייבר" במערכות המחשוב של העובדים. לפי סוכנות הידיעות הרשמית של אירן, פרטי המקרה בבדיקה.

תחנת הרכבת המרכזית של טהראן, אירן. (צילום: AP)
תחנת הרכבת המרכזית בטהרן | צילום: AP

בעקבות המתקפות, שר התקשורת של אירן, מוחמד ג'וואד אזארי ג'הרומי, הזהיר אתמול מפני "מתקפות סייבר אפשריות" ואף דרישות לכופר. בשנת 2018 דיווחה אירן על מתקפות דומות.

המתקפה על רשת הרכבות ועל משרד התחבורה האירני מצריכה יכולות נרחבות. האפשרות לחדור למערכת תשתיות של מדינה, לשבש את האופן שבו הרכבות פועלות ואת מערכת הבקרה שמפעילה את המסילות והשערים, ולהקרין על המסכים תוכן ספציפי - איננה פעולה של קבוצת האקרים בודדים.

שר הביטחון בני גנץ תיאם בביקורו האחרון בארה"ב מעבר לפעילות מודיעינית משותפת בין המדינות ושיתוף של חומרים רגישים מאוד עם הממשל האמריקני. גנץ ועמיתיו בצמרת הביטחונית האמריקנית סיכמו גם על פעילות מבצעית משותפת במזרח התיכון - כזו שכוללת גם פעילות סייבר. כדי לבצע פעילות מהסוג שעליה דווח בסוף השבוע האחרון, יש צורך במשאבים ובתשתיות שלישראל ככל הנראה אין - וכדי לבצעה היא זקוקה לסיוע אמריקני.