החיסון המבטיח - לא לפני החורף? מדענים מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, שנמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים של חיסון נגד קורונה בשיתוף ענקית התרופות "אסטרה-זנקה", דיווחו היום (רביעי) על שורת התפתחויות בייצור התרכיב, אך במקביל התריעו בפני הציבור כי עליו "להיערך לגרוע מכל" - כניסה לתקופת החורף הקרובה ללא חיסון על המדפים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המפתחים מהאוניברסיטה היוקרתית עדכנו במספר התפתחויות, חלקן חיוביות. לדבריהם, החיסון שנמצא בשלב השלישי של הניסויים הקליניים נוסה כבר על 8,000 בני אדם שקיבלו דגימה או חיסון דמה - כשחלק מהמחוסנים פיתחו תגובה חיסונים מסוימת. עם זאת, המדענים הדגישו כי לוח הזמנים לפיתוח החיסון טרם נסגר וכי בהחלט ייתכן שלא יספיקו לייצר חיסון מאושר ומתוקף עד בוא החורף.

מדענית בוחנת תאי קורונה  (צילום: רויטרס)
בחינת תאי קורונה. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

החיסון של אוניברסיטת אוקספורד נחשב לאחד משני המועמדים המובילים במירוץ לפיתוח חיסון נגד הנגיף, זאת לצד החיסון שמפתחת חברת "מודרנה" האמריקנית בשיתוף המכונים הלאומיים האמריקניים לבריאות.

פרופסור שרה גילברט מאוניברסיטת אוקספורד הציגה היום את החיסון של חברת "אסטרה-זנקה" בשימוע פרלמנטרי בבריטניה ואמרה כי היא לא יכולה לשרטט ציר זמן למועד שבו החיסון יהיה מוכן לשיווק. לדבריה, הדבר תלוי בתוצאות השלבים הבאים בניסוי ולכן על הציבור להיערך לגרוע מכל - כניסה לתקופת החורף הקרובה מבלי שיהיה חיסון מוכן להפצה.

השלבים בדרך לחיסון

העולם כולו נושא עיניים אל חברות התרופות והמעבדות שעמלות מאז התפרצה המגפה בניסיון למצוא חיסון לנגיף הקורונה, שישיב את השגרה שהכרנו בעבר. נכון להיום, יש למעלה מ-140 חיסונים שנמצאים בפיתוח, רובם בשלבים ראשוניים מאוד. אך ביניהם, יש גם כאלה שכבר הגיעו לשלבים מתקדמים מאוד, ומציגים תמונה אופטימית.

קורונה בישרל (צילום:  Photo by Hadas ParushFlash90, פלאש/90 )
לא לפני החורף? אילוסטרציה | צילום: Photo by Hadas ParushFlash90, פלאש/90

תהליך יצירת החיסון מחולק לכמה שלבים. הראשון – נקרא "השלב הפרה-קליני", שבו החיסון הפוטנציאלי נדבק בעיקר על בעלי חיים ובמסגרת המעבדה. מבין כלל החיסונים הקיימים – 125 נמצאים במדרגה הזו.

השלב הבא נקרא "שלב ניסויי הבטיחות". מעטות החברות והגופים שהצליחו כבר להגיע לנקודה הזו – רק 8 חיסונים נמצאים בשלב הזה, שכולל כבר ניסויים בבני אדם. המטרה המרכזית בנקודה הזו היא בדיקת המינונים – מהי הכמות הנכונה והמספקת שצריך לתת במנת חיסון כדי שהיא תהיה אפקטיבית ותייצר נוגדנים בדם.

_OBJ

לאחר מכן, מגיע "שלב ניסויי בטיחות רחבים". לאחר שכבר נודע מהו המינון הנכון שמייצר את הנוגדנים, עורכים סבב בטיחות נוסף ורחב היקף, הפעם – במאות בני אדם. בוחנים, בין היתר, שלא מתפתחות בגופם תופעות לוואי.

השלב האחד לפני האחרון והסופי הוא "שלב ניסוי היעילות". רק 2 חיסונים הגיעו לשם, לפי שעה. את החיסון הזה נותנים באותה עת למאות ואף לאלפי אנשים. בודקים עד כמה הוא מצליח באמת לענות על ייעודו – למנוע הדבקה אצל כאלה שקיבלו אותו, לעומת אנשים אחרים שלא חוסנו.  אל "שלב האישור" – האחרון בשרשרת – אף חיסון עוד לא הגיע.