ב-30 לדצמבר הטיל לי וואנליאנג מסין "פצצה" בקבוצת המסרים של בית הספר לרפואה בו למד: הוא היה הראשון לדווח על 7 חולים שאושפזו והושמו בבידוד לאחר שביקרו בשוק מאכלי ים מקומי. לי הסביר, לפי בדיקה שביצע, שהחולים סובלים מתסמינים הדומים למחלת הסארס – אך מדובר בעצם בקבוצה גדולה של וירוסים בעלות השפעה דומה. לי זיהה את נגיף הקורונה – וגם נדבק בה מאוחר יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

 בן ה-34 שימש כרופא בעיר ווהאן, שעומדת כיום במרכז התפרצות נגיף הקורונה. בהודעה ששלח בקבוצת המסרים בלבד, לי הזהיר  את חבריו מהתפשטות המחלה. באופן מפתיע, ההודעה ששלח לי הפכה לוויראלית וצילום המסך עברה במהירות ברבות מהקבוצות בעיר כששמו לא טושטש. "הבנתי שזה כבר לא בשליטתי ואני איענש על ההודעה", סיפר הרופא. הוא צדק.

הרופא לי שהתריע על הקורונה (צילום: CNN)
לי המשיך לטפל בחולים | צילום: CNN

זמן קצר לאחר שפרסם את ההודעה, משטרת ווהאן מיהרה להאשימו ב"הפצת שמועות". לי היה אחד מתוך מספר אנשי רפואה שניסו להתריע על התפשטות הנגיף המסתורי במהלך השבועות הראשונים של ההתפרצות. מאז הווירוס הביא למותם של 425 בני אדם והדביק כ-20 אלף בני אדם ברחבי העולם, כולל לי עצמו.

נגיף הקורונה (צילום: AP)
חולה קורונה מועבר לבידוד, סין | צילום: AP

סיפורו של הרופא לי, שנדבק לאחר שהתריע על ההתפרצות, יצר סערה חריגה ולא אופיינית בסין. ביקורת נשמעה ברשתות החברתיות המפוקחות על מדיניות הצנזורה סביב המחלה והעיכוב בעדכון הציבור.

באותו יום שבו הזהיר את חבריו, יצאה התרעה מטעם רשויות הבריאות בעיר ווהאן המזהיר מפני חולים שאושפזו עם מחלה "לא ברורה". ההתרעה פורסמה עם אזהרה נוספת: "אף ארגון או אדם לא רשאי לפרסם או לשחרר לציבור מידע על טיפול או חולים ללא אישור הרשויות". לי עצמו הוזמן לפגישה מתוחה עם גורמים רשמיים במערכת הבריאות בעיר ווהאן. שם תחקרו אותו איך גילה על מקרי המחלה.

שדה התעופה בצ'נגדו, סין (צילום: B.Zhou, ShutterStock)
שדה התעופה בסין | צילום: B.Zhou, ShutterStock

רק מאוחר יותר באותו היום הרשויות בעיר וואהן הודיעו לארגון הבריאות העולמי על המחלה המסתורית. עם זאת, הבעיות שאליהן נקלע לי לא נגמרו שם.

ב-3 בינואר, לי נקרא לתחנת המשטרה המקומית וננזף על מה שהוגדר כ"הפצת שמועות ברשת" וכן "פגיעה חמורה בסדר הציבורי". הנזיפה התייחסה להודעת האזהרה ששלח בקבוצה הפרטית. לי נאלץ לחתום על הצהרה  המכירה ב"התנהגות הרעה" שביצע וכן התחייבות לא לבצע מעשים "לא חוקיים" מסוג זה בעתיד.

נגיף הקורונה בסין (צילום: Sakchai Lalit | AP)
ביקורת על השתקת המשטר, ארכיון | צילום: Sakchai Lalit | AP

לי חשש מאוד מהאפשרות שיועבר למעצר. "משפחתי הייתה דואגת לי מאוד אם הייתי מאבד את החירות שלי לכמה ימים", אמר. לי עצמו, כרופא במקצועו, הוכרח להמשיך ולטפל בחולים בקורונה. ב-10 לינואר לי התחיל להשתעל בכבדות ופיתח חום גבוה ביום שלמחרת. הוא אושפז בעצמו ב-12 לינואר. בימים שלאחר מכן מצבו התדרדר והוא הועבר לטיפול נמרץ תוך שהוא נעזר במכונת חמצן לנשום. רק בתחילת חודש פברואר הוא אובחן בוודאות – לי חלה במחלת הקורונה.