אין לנו כרגע תמונה ברורה מהו ההיקף האמיתי של התפרצות המגיפה אצל שכנינו. אם לשפוט על פי המספרים שמתקבלים ברשתות החברתיות מגורמי האופוזיציה באירן - אז נרשמו שם, בלי שהדברים פורסמו ברבים, כמה אלפי מתים מקורונה והמחלה הגיעה ממש אל תוך לשכתו של המנהיג העליון חמינאי - והוא עצמו נמצא בבידוד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בנאומו לרגל חג האביב הפרסי, "הנורוז", טען חמינאי כי הגן הפרסי הותקף בנשק ביולוגי אמריקני - כך מדבר מי שמבין כי גם אחרי שהעביר את שרביט המלחמה במגפה לידי הרמטכ"ל גנרל באקרי, אין סיכוי לעצור את ההתפשטות בתוך ימים מעטים.

המצב חמור במיוחד בסוריה, שם הנשיא אסד מתעקש לטעון שארצו נקייה לחלוטין. המצב לא פחות קשה במצרים, שאמנם מדווחת על פחות מ-300 נדבקים, אך איש איננו קונה את הנתון הזה. המדינה הערבית היחידה שכנראה מדווחת בדייקנות על מה שהיא יודעת זו נסיכות קטאר, שדיווחה עד כה על כ-500 נדבקים.

ירדן בעוצר בגלל הקורונה (צילום: reuters)
ירדן בעוצר | צילום: reuters

ירדן – עם כ-100 חולים – הכריזה על עוצר. בלבנון, אומר ראש הממשלה דיאב ש"אין לו כח להתמודד עם האתגר", ובעירק לא מצליחים למנוע עלייה לרגל של המונים למקומות הקדושים לשיעים, והמגפה משיכה להתפשט.

הרשות הפלסטינית מקיימת שיתוף פעולה יפה עם משרד הבריאות, אבל איננה אוכפת כהלכה את ההנחיות שהיא מפרסמת. המבחן יחל הערב בשעה 22:00, כאשר יכנס לתוקף סגר מוחלט בגדה המערבית למשך שבועיים. אצל הפלסטינים, נרשמו עד כה 55 נדבקים (כולל שניים שבאו מפקיסטן לעזה), ומעניין שמחצית החולים הם בנפת בית לחם - הסמוכה לאפרת, שבה שיעור הנדבקים הוא הגבוה ביותר בישראל.

האייתוללה עלי חמינאי - מזהיר (צילום: רויטרס)
עלי חמינאי. בבידוד? | צילום: רויטרס

הפלסטינים עדיין לא הצליחו להביא את עצמם לעצור את התפילות במסגד אל אקצא והמשטרה קנסה את ראש הווקף, השייח' סלהב, ב-5,000 שקלים. יש לרשות גם קושי להפסיק כל מגע בין המתנחלים והמבקרים הערביים בישראל לבין האוכלוסייה בשטחי B ו-C.

אנשים ממשיכים לבוא לחנויות ולמוסכים, ופועלים באים ליישובים, ועד עכשיו נסגר רק קניון אחד בעיירה סלפית. במזרח ירושלים, אגב, אין אכיפה יעילה, כפי שראו בשבת כל תושבי שכונת אבו תור, שצפו במאות מתושבי מזרח העיר מצטופפים לאורך הטיילת.

בקצרה: יש סכנה שההתפרצות סמוך לגבולותינו תהייה חמורה פי כמה מאשר מאותתים הנתונים הרשמיים עד כה. ולכן, יש חשיבות גדולה להמשך התיאום ההדוק עם הפלסטינים, ואולי יהיה צורך לשקול במורד הדרך לסייע להם לעמוד גם בעצירת הפעילות הכלכלית.