יועצו הבכיר של הנשיא טראמפ, ג'ארד קושנר, התייחס הלילה (בין ראשון לשני) לתוכנית השלום במהלך ריאיון לרשת CNN האמריקנית ואמר: אם הפלסטינים לא מסוגלים לעמוד בתנאים מסוימים במסגרת התוכנית – ישראל לא צריכה להכיר בהם כמדינה. בדבריו העביר קושנר ביקורת קשה על התנהלותה של הרשות הפלסטינית כיום: "אבו מאזן מכהן 16 שנים בקדנציה של 4 שנים - זו לא בדיוק דמוקרטיה פורחת".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"יש לך ויכוח טריטוריאלי", הסביר יועצו של טראמפ. "ישראל הייתה מותקפת כבר הרבה פעמים בעבר, ועל אף המלחמות המגננתיות הללו הם הצליחו לפרוח כמדינה דמוקרטית, מבחינה צבאית מבחינה כלכלית, טכנולוגית. מנגד יש לך את הפלסטינים, חמישה מיליון פלסטינים, כלואים תחת החוקים שיש להם עכשיו. המנהיג שלהם, שאני מאמין שבאמת רוצה בהסכם, נמצא בשנה ה-16 של קדנציה בת 4 שנים - אז אני לא חושב שאפשר לקרוא לזה דמוקרטיה פורחת. לאנשים אין את היכולת לצמוח".

בנימין, נתניהו, דונלד, טראמפ, תוכנית, שלום (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ בתוכנית השלום של טראמפ | צילום: קובי גדעון , לע"מ

בהמשך דבריו התייחס קושנר לוועידה בבחריין שבה הוצג החלק הכלכלי של התוכנית: "לוועידה הגיעו אנשי עסקים מכל העולם והנקודה שעלתה שם היא שכולם רוצים בטובת הפלסטינים, רוצים להשקיע שם, ואף אחד לא הציע שהבעיה היא בישראל". עוד הסביר: "הבעיה לפיהם הייתה שני דברים. דבר ראשון, אף אחד לא רוצה לעשות הרפתקאות פיננסיות במקום שבו יש סיכון תמידי לטרור, לא רוצים להביא את האנשים שלהם לשם ולא רוצים להשקיע כסף במקום שאין בו יציבות. כלומר צריך הסכם שלום".

קושנר המשיך: "דבר שני, צריך מבנה ממשל טוב. אף אחד לא ישקיע במקום שאין בו זכויות קניין, שאין בו שלטון חוק, ולכן אתה צריך לשאול את עצמך - אם הפלסטינים רוצים לתת לאנשים שלהם לחיות חיים טובים יותר, עכשיו אנחנו מציעים מסגרת שבה ניתן לעשות את זה. מצד שני, אם הם לא חושבים שהם יוכלו לעמוד בתנאים האלו אני לא חושב שאפשר לבקש מישראל לקחת את הסיכון ולהכיר בהם כמדינה, לתת להם להיות עצמאיים".

"הדבר היחיד שמסוכן יותר ממה שקורה עכשיו זה מדינות נכשלות" טען קושנר. "אנחנו רואים מה קורה בכל המזרח התיכון כשיש מדינות נכשלות, ואת הסיכון שזה יוצר לאמריקה ולשכנותיה, בהתפשטות של טרור ושל עמדות רדיקליות".

בתוך כך, בכירים בלשכת ראש הממשלה נתניהו אומרים שגם אם תקום מדינה פלסטינית בעקבות התוכנית של הנשיא האמריקני, המרכיב של חילופי שטחים ואוכלוסייה עם תושבי האזור - לא יתקיים. עוד נאמר כי הסיבות לכך שהתוכנית הזו לא תצא אל הפועל הן קודם כל משום שהנושא דורש הסכמה של כל הצדדים, הסכמה שטרם הושגה גם לגבי הסעיפים הפשוטים ביותר. 

במקביל, גם הבאת התוכנית עצמה לאישור הממשלה נראית בשלב הזה כמו מהלך לא סביר, שכן לא מעט שרים - גם בימינה וגם בליכוד מצהירים שאם התוכנית תוצג כשהיא כוללת אמירה מפורשת על כינון מדינה פלסטינית הם יצביעו נגדה.