מאות מהגרים, ברובם מהונדורס, חצו בלילה שבין שני לשלישי את נהר הסוגיאט שבגואטמלה לאחר שסורבו לחצות את הגשר שמעליו. כוחות המשמר הלאומי המקסיקני ניסו לעצור בעדם מלטפס על גדת הנהר, אולם ללא הצלחה – מאות הפרו את ההוראה בניסיון להיכנס למקסיקו. על פי חלק מהדיווחים, המשטרה ניסתה לעצור את המהגרים באמצעות גז מדמיע, וחלק מהם יידו אבנים על כוחות המשטרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שמונה מהמהגרים הורשו להיכנס לגבולותיה של מקסיקו בתור נציגים, במטרה להעביר לרשויות מכתב המיועד לנשיא המדינה, אנדרס מנואל לופס אוברדור. במכתב, דחקו בו לאפשר להם להיכנס למדינה. במקביל, טוענת גואטמלה כי כמה אלפי מהגרים חצו לשטחה מהונדורס מאז יום רביעי האחרון.

מאות המהגרים שחוצים את הנהר בגואטמלה, לעבר מקסיקו (צילום: AP)
מאות המהגרים שחוצים את הנהר בגואטמלה, לעבר מקסיקו | צילום: AP

רבים מהמהגרים בגבול מקסיקו אומרים שהם נמלטים מאלימות, עוני ושיעורי רצח גבוהים – על כן הם דורשים מקלט, זאת בהתאם לחוק הבין-לאומי. "היינו מיואשים בגלל החום", סיפר אחד מהמהגרים, אלביס מרטינז לסוכנות הידיעות AFP. "זה היה מתיש, במיוחד לילדים".

במקסיקו נמסר כי הם יכולים להישאר ולעבוד במקסיקו ולהגיש בקשה מסודרת למקלט, אך לא יורשו לעבור לארצות הברית. המהגרים מצידם – סקפטיים למדי. "הם מנסים להערים עלינו. הם אומרים לנו להירשם, אבל אז הם מגרשים אותנו", סיפר אחד מהמהגרים.

כוחות משמר הגבול המקסיקניים  (צילום: AP)
כוחות משמר הגבול המקסיקניים | צילום: AP

בחודש יוני האחרון הגיע הנשיא טראמפ לעסקה עם מקסיקו שמטרתה לעצור את זרם המהגרים לארה"ב, זאת לאחר שאיים עליה בתעריפים גבוהים. בתגובה, הסכימה מקסיקו לנקוט בצעדים חסרי תקדים כדי לבלום את ההגירה הלא סדירה, כולל פריסת המשמר הלאומי בגבולות המדינה.

המהגרים: "מיואשים מהחום" (צילום: BBC)
המהגרים: "מיואשים מהחום" | צילום: BBC

הסכם אחר, עם גואטמלה, מגדיר אותה כ"מדינה בטוחה". על פי ההסכם, ארה"ב יכולה לשלוח מהגרים מהונדורס או מאל סלבדור שעוברים בגואטמלה חזרה למדינה זו - לבקשת מקלט. הנשיא טראמפ הפך את המאבק נגד הגירה בלתי חוקית לארה"ב לנושא מדיניות מרכזי ונקט צעדים שמטרתם להרתיע את הכניסה למדינה ממקסיקו, כולל תכניות לחומת גבול – וזוהי אחת מהשלכות המדיניות.