בימים שקדמו לחיסולו של קאסם סולימאני, הציעו בכירים במערכת הביטחון מספר אפשרויות תגובה למתיחות ההולכת וגוברת בין המדינות. גם אפשרות החיסול הופיעה שם, אולם נחשבה לקיצונית ביותר, והם לא חשבו שדווקא היא זו שהנשיא יבחר בה. למעשה, לפי הדיווח בניו יורק טיימס, מאז פיגועי 11 בספטמבר, בכירים בפנטאגון נוהגים להציע לנשיאים תסריטים לא סבירים, בעיקר כדי לגרום להצעות האחרות להישמע טוב יותר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

סולימאני היה על הכוונת של טראמפ עוד מכניסתו לתפקיד, אולם מותו של אמריקני במתקפה על בסיס צבאי בעירק ב-27 בדצמבר היא שהניעה סופית את החיסול. בין האפשרויות שהוצעו לטראמפ היו מתקפה כל ספינות או מתקני טילים אירניים. בנוסף, הציעו מתקפות על מיליציות אירניות בעירק. עוד הציעו, כאמור, את חיסול סולימאני – בעיקר כדי לגרום לאפשרויות האחרות להיראות סבירות יותר. טראמפ בחר במתקפה על המיליציות.

כעבור מספר ימים, צפה הנשיא בזעם בהפגנות האלימות בשגרירות האמריקנית בבגדד – הפגנות שיזמו האירנים, לאחר שראו במתקפות האוויריות על המיליציות תגובה לא-פרופורציונלית. יועציו של טראמפ אמרו לו שחוסר תגובה תיתפס כחולשה.

מפגינים פורצים לשגרירות ארה"ב בבגדד (צילום: רויטרס_)
ההפגנות האלימות בשגרירות בבגדד | צילום: רויטרס_

ביום חמישי כבר החליט טראמפ סופית לבצע את החיסול – והדהים את הבכירים בפנטאגון: ההחלטה התקבלה חרף ספקנות לגבי רמת האמינות של מידע מודיעיני חדש לגבי מתקפות מתוכננות על שגרירויות, קונסוליות ובסיסים צבאיים אמריקניים במזרח התיכון.

פומפיאו ופנס לחצו לביצוע החיסול

בין מי שלחצו על הנשיא לבצע את החיסול היו שר החוץ מייק פומפיאו וסגן הנשיא מייק פנס. למעשה, משרדו של סגן הנשיא היה זה שאירגן רבות המפגישות ושיחות הוועידה בימים שקדמו לחיסול. ההוראה של טראמפ לחסל את סולימאני הדהימה את הגנרלים. הם מיד חששו ממתקפת נגד אירנית שתגבה את חייהם של חיילים אמריקניים במזרח התיכון, אולם לא ידוע אם הביעו חשש זה בפני הנשיא.

קאסם סולימאני, מפקד כח קודס
חיסול סולימאני. הבכירים הודהמו

באירן הודיעו כי יגיבו ב"נקמה עוצמתית", אך אתמול הצהיר הנשיא טראמפ כי אם אירן תגיב בתוקפנות כלפי מטרות אמריקניות, ישנו בנק של 52 מטרות אירניות שארה"ב תתקוף – מספר סימבולי, שמתייחס למספר החטופים האמריקנים בהם החזיקה אירן ב-1979. את האיום השמיע לאחר שסוכנויות ביון אמריקניות זיהו שסוללות טילים באירן הועברו למצב מוכנות גבוה במיוחד. עם זאת, הן לא ידעו לומר אם מדובר בהכנה למתקפה נגד ארה"ב – או בניסיון למנוע מתקפה מצדה.