מותו של הרופא הסיני מעורר סערה: לי וואנליאנג בן ה-30 נפטר ביום חמישי בשל הידבקות בנגיף שממנו הזהיר, ואחרי מותו רבים ברשת הסינית הכתירו אותו כגיבור לאומי וקראו לחופש ביטוי במדינה. במקביל, ראש הממשלה הסיני, שי ג'ינפינג, נאם לרגל השנה החדשה אך לא הזכיר את הנגיף – והותקף מקיר לקיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הרשויות לא הסתפקו בניסיוןלהשתיק את וואנליאנג בעודו בחיים, וניסו להסתיר גם את עובדת מותו של הרופא. ביום חמישי החלו להתפרסם דיווחים לפיהם וואנליאנג מת לאחר שנדבק בנגיף הקורונה. שעות של בלבול עקבו את ההודעות הלא מאומתות ובשלב מסוים אף פרסם בית החולים בווהאן הודעה רשמית: "וואנליאנג בחיים ובמצב קריטי, צוות בית החולים עושה מאמצים לטפל בו". בסופו של דבר הציוץ ובו ההודעה הזו נמחק, ונותרה רק ההודעה שמאשרת את מותו של הרופא הצעיר.

מותו של הרופא הסעיר את רשתות החברתיות של סין. ברשת החברתית הסינית המדמה את טוויטר ונשלטת על ידי הממשל, הנושאים "ממשלת ווהאן חייבת לד"ר לי וונליאנג התנצלות", ו"אנחנו רוצים חופש ביטוי", הפכו לפופולריים במיוחד בימים האחרונים. כל אחד מהם זכה לעשרות אלפי צפיות לפני שנמחקו על ידי המשטר. כותרת אחרת שזכתה ל-1.8 מיליון צפיות באותו הבוקר היא "אני רוצה חופש ביטוי".

הרופא הסיני שהזהיר מפני התפשטות הקורונה אחרי ההידב
הרופא שהזהיר מפני התפרצות הקורונה ומת

גם בתגובות להודעת בית החולים לגבי מותו של הרופא ניתן היה לחוש בזעם ובדאגה שפושים בציבור הסיני. "אינספור צעירים יתבגרו בן לילה: העולם אינו יפה כמו שדמיינו. אתם כועסים? אם מישהו מאתנו בר מזל מספיק כדי להיות כאן ולדבר למען הדורות הבאים, בבקשה תבטיחו כי לא תשכחו את זעמו של הלילה הזה", כתב אחד המגיבים. אחרים הביעו כעס נקודתי יותר, על התזמון של התגובה: "אתם חושבים שכולנו הלכנו לישון? לא, אנחנו כאן".

וואנליאנג  פרסם בסוף דצמבר בקבוצת חברים כי זיהה נגיף שדומה לסארס בקרב מספר בני אדם שעובדים בשוק הדגים בעיר ווהאן. בהמשך הוא נחקר בגין הפצת שמועות ואף נאלץ לחתום על הצהרה שמכירה במעשיו הלא אחראיים.

"התפשטות הנגיף - מכה עצומה למפלגת השלטון בסין"

במקביל, ביקורת רבה מוטחת בג'ינפינג, ראש הממשלה, שנאם בחגיגות השנה החדשה ולא הזכיר את התפשטות הנגיף – על אף שיותר מ-11 מיליון תושבים נתונים בהסגר. "כל אדם סיני, כל אחד מבני האומה הסינית, צריך להרגיש גאה לחיות בעידן הגדול הזה", אמר ג'ינפינג וזכה למחיאות כפיים. "ההתקדמות שלנו לא תיעצר על ידי סערות וסערות".

שי ג'ינפינג (צילום: Feng Li  GettyImages)
התעלם מהתפשטות הנגיף בנאומו | צילום: Feng Li GettyImages

על פי הדיווחים הרשמיים יותר מ-800 בני אדם כבר מתו בסין ועשרות אלפים נדבקו במחלה. ב"ניו יורק טיימס" הגיבו לנאום של ג'ינפינג. "מר שי בוחר להתרכז בשלל האתגרים האחרים: כלכלה, מחאות הענק בהונג קונג, הבחירות בטייוואן ומלחמת סחר ממושכת עם ארצות הברית", כתב בעיתון האמריקני רונג ג'יאן, הפרשן הפוליטי בבייג'ין. עוד הוא הוסיף כי התפשטות הנגיף היא "מכה עצומה ללגיטימיות של מפלגת השלטון. זה שני רק לאירוע ה-4 ביוני 1989 (ההפגנות בכיכר טיינמאן, ע"ו). זה גדול עד כד כך".