ב-4 בנובמבר 1979 הסתערו מאות סטודנטים אירנים על השגרירות האמריקנית בטהרן - ולקחו 52 דיפלומטים ואזרחים אמריקנים כבני ערובה. 40 שנים אחרי יצאו הבוקר (שני) המוני מפגינים לרחובות אירן - וקראו קריאות מוות לארה"ב וישראל. צבא אירן הוציא הודעה רשמית: "בכל מקום בו ארה"ב תהיה מעורבת תשרור מחלוקת, סערה ומחאה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אחת הסיבות לכך שביטחונה של מדינתנו הפך למופת לצערם של אויבים, הוא היעדר השגרירות האמריקנית בטהרן", נכתב בהודעת הצבא. "כיום, יותר מתמיד הוכח כי המדיניות האזורית של ארה"ב נכשלה".

הפגנות באירן  (צילום: מתוך התקשורת האירנית)
רחובות טהרן, הבוקר | צילום: מתוך התקשורת האירנית

"המאבק שלנו עם ארה"ב הוא על העצמאות והערכים שלנו", הוסיף מפקד הצבא האירני, הגנרל עבד אל-רחים מוסאווי. "האמריקנים ימשיכו בפעולות האיבה שלהם, כמו עקרב ארסי, שאופיו לעקוץ ולא ניתן לעצור אותו - אלא אם כן יימעך".

במהלך המחאה, שהחלה הבוקר סמוך לשעה 09:00, התכנסו מאות בני אדם (סטודנטים בעיקר) סמוך לבניין השגרירות האמריקני אותו הם מכנים "קן המרגלים". המפגינים קראו קריאות גנאי נגד ארה"ב וישראל - בעודם שורפים את דגלי המדינות. בנוסף הציגו המוחאים את נשיא ארה"ב טראמפ כבובה שבויה שגורלה חרוץ.

הפגנות באירן  (צילום: מתוך התקשורת האירנית)
רחובות טהרן, הבוקר | צילום: מתוך התקשורת האירנית

אמש שב המנהיג העליון של אירן עלי חמינאי על איסורו לקיים שיחות עם ארצות הברית בנאום שנשא בטהרן מול אלפי סטודנטים ותלמידים. "דרך אחת למנוע את החדירה הפוליטית של אמריקה היא לאסור על קיום שיחות עם אמריקה", אמר חמינאי שצוטט על ידי הטלוויזיה הממלכתית. "ארה"ב לא השתנה בעשורים שחלפו מאז, היא ממשיכה באותה התנהגות תוקפנית ומרושעת ובדיקטטורות הבינלאומיות", הוסיף חמינאי.

 ההשתלטות על השגרירות האמריקנית ב-4 בנובמבר 1979 הגיעה חודשים בלבד אחרי הפלת משטר השאה, ומדי שנה היא מצוינת בקריאות "מוות לאמריקה". אירן החזיקה במשך 444 ימים ב-52 בני ערובה אמריקנים בתוך השגרירות, שאותה כינתה "מאורת מרגלים".

בתוך כך, במהלך הלילה הסתערו מפגינים על קונסוליה אירנית בעיר כרבלא בעירק. עשרות מפגינים בעירק תקפו את הקונסוליה בעיר השיעית כרבלא, תוך שהם מטפסים על מחסומי הבטון המקיפים את המבנה. תוך כדי עימותים עם הצבא נהרגו שלושה מפגינים מאש שפתחו החיילים העירקיים על המפגינים.

 בשבועות האחרונים גורמים שיעים הם אלו שמובילים את ההפגנות נגד ההשפעה האירנית (השיעית) בעירק בכלל ובבגדד הבירה בפרט. הגורמים הסונים במדינה נותרים בינתיים שקטים כדי למנוע סכסוך על רקע הסיעות באסלאם ולזנוח את המחאות על תנאי המחייה הקשים בעירק.