מתקפת סייבר חסרת תקדים: על רקע הסנקציות הכלכליות, מתמודדת אירן עם מחאות ענק ברחובות ונראה שמכה נוספת נחתה על אזרחי המדינה. פרטי כרטיסי האשראי וחשבונות הבנק של כ-15 מיליון אירנים הודלפו בימים האחרונים והועלו לרשתות החברתיות, כך חשף אמש (שלישי) הניו יורק טיימס. מומחה טוען: "זאת עבודה של מדינה, לא של האקר פרטי". בישראל ובארצות הברית בחרו שלא להגיב לפרסומים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רחובות אירן בוערים בשבועות האחרונים בעקבות מחאה עממית גדולה שכבר גבתה את חייהם של מאות בני אדם שנהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון. ההפגנות הגדולות ברחבי המדינה החלו עם ההחלטה על גזרה כלכלית שהציבור המקומי לא יוכל לעמוד בה – העלאת מחירי הדלק בעשרות אחוזים.

בנק שרוף בעקבות ההפגנות באירן (צילום: רויטרס_)
בנק שרוף בעקבות ההפגנות באירן | צילום: רויטרס_

למעלה מ-700 סניפי בנק הועלו באש באירן מאז החלה המחאה ועל פי הודעה שנשלחה בקבוצת הטלגרם בה פורסמו חלק מפרטי האשראי נכתב כי המטרה של הפריצה היא "להרוס את המוניטין של הבנקים". 

הפריצה החלה ככל הנראה כבר לפני כמה שבועות אך רק בשבוע האחרון הודה המשטר שישנה בעיה. שר ההסברה והתקשורת, מוחמד ג'וואד אזרי ג'ארומי הכחיש כי מדובר במתקפת סייבר שמקורה בפעילות של מדינה זרה וטען שעובד קבלן ממורמר שהייתה לו גישה לחשבונות חשף אותם במסגרת ניסיון סחיטה.

מתקפת סייבר, אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

עם זאת, גורמים מקצועיים בטוחים כי פריצה בסדר גודל כזה יכולה לצאת לפועל רק על ידי מדינה או גוף שמקבל סיוע ממדינה בעלת יכולת גבוהה בתחום. על פי אחד המומחים, האינטרס במתקפת סייבר כזאת יכול להיות "במטרה ליצור אי יציבות שלטונית".

"ישראל ואירן מנהלות קרב ארוך של מתקפות סייבר", דיווחו בניו יורק טיימס. "הצדדים מנסים לבצע התקפות על בנקים ומוסדות שלטוניים וממשלתיים כל העת". מנכ"ל חברת אבטחת המידע "קליר סקיי", בועז דולב אמר כי "היקף המתקפה מצביע על יכולות גבוהות מאוד ובסבירות גבוהה מאוד מי שעומד מאחוריה היא מדינה ולא אדם פרטי". בעקבות דיווח מוקדם שהגיע לחברות כרטיסי האשראי בישראל מ"קליר סקיי", החלו בישראל להתכונן למתקפת נגד, במידה ואירן תאמין שהמתקפה הגיע מירושלים.