"אחד מכל ארבעה אירופאים מסווג כאנטישמי ביותר, כי הוא או היא מחזיקים ברוב הסטריאוטיפים האנטישמיים שנבדקו" - תוצאות סקר שערכה הליגה נגד השמצה מעלות תמונת מצב מדאיגה מאוד בנוגע ליחס כלפי יהודים באירופה. בעוד שגישות אנטישמיות נותרו יציבות במערב אירופה, הסקר מצא ששנאת יהודים נמצאת במגמת עלייה במדינות במזרח אירופה ומרכזה, אשר בהן דעות קדומות  אודות שליטה יהודית בעולם הפיננסי ונאמנות כפולה עדיין נפוצות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסקר נערך בין אפריל ליוני 2019, כחלק ממדד ADL Golobal 100, ב-18 מדינות בעולם שבהן יש אוכלוסייה יהודית גדולה ובהן: קנדה, דרום אפריקה, ארגנטינה וברזיל ושורה של מדינות אירופאיות. הסקר הקיף יותר מ-9,000 בגירים ומצא שחל גידול ניכר בעמדות אנטישמיות בארגנטינה, ברזיל, פולין, רוסיה, דרום אפריקה ואוקראינה ביחס לסקר הקודם שערכה הליגה נגד השמצה. 

זינוק באירועים אנטישמיים בגרמניה (צילום: רויטרס, חדשות)
קברי יהודים שרוססו בצלבי קרס בצרפת | צילום: רויטרס, חדשות

בפולין, חל גידול בעמדות האנטישמיות בקרב 48 אחוז מהאוכלוסייה, לעומת 37% ב-2015. בערך שלושה מכל ארבעה משיבים בפולין הסכימו ש"יהודים עדיין מדברים יותר מדי על מה שקרה להם בשואה". בהונגריה, רבע מהנשאלים סברו ש"יהודים רוצים להחליש את התרבות הלאומית שלנו באמצעות תמיכה בהגברת ההגירה למדינתנו".  

כמו כן, אי-נאמנות מצד יהודים הוא סטראוטיפ אנטישמי שכיח במדינות מערב אירופה שנסקרו. באוסטריה, בלגיה, דנמרק, גרמניה, איטליה, הולנד וספרד, יותר מ-40 אחוזים מהציבור מאמינים שיהודים נאמנים יותר למדינת ישראל מאשר למדינתם. תפיסה זו רווחת מאוד גם בברזיל, בדרום אפריקה וקנדה. 

במדינות שנסקרו במזרח ומערב אירופה, הדעות הקדומות אודות הכוח היהודי בעסקים והמיתוס של הנאמנות הכפולה עדיין נפוצים במיוחד. אנשים רבים במדינות אלו מאמינים גם שיהודים עדיין מדברים יותר מדי על השואה. מידת ההסכמה להיגד "ליהודים יש יותר מדי כוח בעולם העסקים", עמד באוקראינה על לא פחות מ-72 אחוזים,71 אחוזים בהונגריה, 56 אחוזים בפולין ו-50 אחוזים ברוסיה הסכימו עם היגד זה.

הפגנה אנטישמית, ארכיון  (צילום: סטנד וויט אס)
הפגנה אנטישמית | צילום: סטנד וויט אס

אימוץ סטריאוטיפים אנטישמיים היה גבוה באופן ניכר בקרב מוסלמים, לעומת שאר בני הלאום באותה המדינה - כמעט פי שלושה יותר בממוצע בשש המדינות שנסקרו: בלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה. למרות זאת, הדירוג של המוסלמים האירופים במדד האנטישמיות נמוך באופן ניכר ביחס לזה של משתתפים מוסלמים בסקר שנערך ב-2014 במזרח התיכון ובצפון אפריקה.

ג'ונתן גרינבלט, המנכ"ל העולמי של הליגה נגד השמצה, הביע דאגה מהממצאים: "מדאיג ביותר שכאחד מכל ארבעה אירופים מחזיק בעמדות האנטישמיות שהיו נפוצות עוד לפני השואה. ממצאים אלה מהווים קריאת השכמה רבת עוצמה לכך שנותרה עוד עבודה רבה על מנת לחנך חלקים נרחבים בציבור ברבות ממדינות אלו, כדי לשים קץ לגזענות".