הבוקר (ראשון) נודע שמנהיג דאע"ש, אבו בכר אל בגדדי, חוסל על ידי הכוחות האמריקניים בצפון סוריה. במקרים רבים לא מוכחת מעורבות ישירה של דאע"ש במקרי טרור, אך ברוב המקרים - מדובר בקישור אידיאולוגי למדינה האסלאמית. כלומר, הפיגועים לא מובלים על ידי ארגון הטרור אלא מתקיימים בשם האידיאולוגיה שאותה מוביל דאע"ש - וזה נתפס כאיום בטחוני במדינות רבות. אז אחרי החיסול של המנהיג - איפה ממשיכה להתקיים פעילות של דאע"ש?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עירק:

לאחר שהכוחות האמריקנים, בגיבוי המעצמות, הביסו את דאע"ש בעירק - הארגון חזר לפעול בשיטות של לחימת גרילה ובביצוע פיגועים טקטיים נגד יעדים צבאיים. תאים רדומים של הארגון התאגדו מחדש במחוזות רבים ברחבי עירק והם ביצעו מספר פיגועי טרור שכללו חטיפות, פיצוצים של מקומות ציבוריים ועוד שלל מעשי טרור שנועדו לערער את ממשלת עירק. גורמים בפנטגון אמרו בינואר האחרון כי הארגון מחדש את עצמו ומתארגן מהר יותר בעירק מאשר בסוריה. עוד טענו בפנטגון כי ההערכות הן שכ-2,000 לוחמים של דאע"ש פועלים כיום בעירק.

דאע"ש בעירק (צילום: ap)
לוחמי דאע"ש בעירק מבצעים באכזריות הוצאה להורג | צילום: ap

סוריה:

אחרי תבוסות רבות שספג ארגון דאע"ש, במהלך המלחמה בסוריה - לוחמי הארגון ירדו למחתרת והחלו לבצע מארבים ופיגועי התאבדות נגד כוחות צבאיים. הם ביצעו פיגועים רבים בעיירות בצפון סוריה ובשנה האחרונה אף ביצעו פיגוע נגד הכוחות האמריקנים שפעלו בסוריה.

"חיים נורמאליים", דאע"ש בסוריה (צילום: AP, חדשות)
ארגון המדינה האסלאמית בצפון סוריה | צילום: AP, חדשות

כוחות כורדים סורים, שריסקו את לוחמי דאע"ש בצפון ומזרח המדינה בעזרת ארה"ב, אמרו שהם מאמינים כי תאים רדומים עדיין פועלים במזרח סוריה. בנוסף, אחרי עזיבת הכוחות האמריקנים הכורדים בצפון סוריה הזהירו מהסיכון להתחזקות הארגון. הם מעריכים כי לוחמי דאע"ש מחזיקים בחלקים קטנים ולא משמעותיים במדינה שבין כה נשלטים על ידי ממשל אסד.

מצרים:

במצרים לא ספגו פיגועים משמעותיים בשנה החולפת אך בצפון מערב סיני מתקיימת מלחמה של ממש בין לוחמי המדינה האסלאמית לבין הצבא המצרי. במצרים טוענים כי כמה מאות לוחמי דאע"ש נהרגו מאז תחילת הלחימה בצפון מערב סיני. בשנת 2015 השיג ארגון הטרור את אחד ההישגים המשמעותיים שלו במצרים, כשהחוליה של הארגון הצליחה להפיל מטוס נוסעים רוסי, ולהרוג את כל 224 הנוסעים שהיו עליו.

פלג דאע"ש בצפון סיני (צילום: חדשות)
פעיל דאע"ש בסיני | צילום: חדשות

ערב הסעודית:

לאחר שהצבא של הממלכה הסעודית השמיד את ההתארגנות של אל-קאעידה לפני כעשור – דאע"ש נכנס ל"ואקום". בשנים האחרונות התרחשו כמה מפיגועי הירי הקטלניים ביותר שהוביל ארגון הטרור הרצחני. מהרגע סעודיה הצטרפה למאבק האמריקני בדאע"ש - אל-בגדדי שחוסל, קרא להתקפות נגד הממלכה. בנאומיו השתמש אל-בגדדי במונחי גנאי כשהתייחס למשפחת המלוכה.

דאע"ש בסיני | צפו בכתבה המלאה
דאע"ש (ארכיון) | צילום:

קמרן בוכרי, מנהל צוות חשיבה במרכז למדיניות עולמית הממוקם בוושינגטון, אמר כי המדינה האסלאמית אכן פועלת באופן מאורגן בשטחי הממלכה, אך הוא הדגיש שכוחות הביטחון ושירות המודיעין הסעודי מודעים לנוכחות העוינת "ועוקבים אחר הדברים".

תימן:

שלוחה של המדינה האסלאמית פועלת מסוף שנת 2014 בתימן, עם תחילת מלחמת האזרחים במדינה. הלחימה מתקיימת בין קבוצות שמגובות על ידי סעודיה לקבוצות שנתמכות על ידי אירן. עם זאת לוחמיו של אל-בגדדי נאלצו להתמודד עם התנגדות ומאבק קשה מול אל-קאעידה בתימן, והם אף נלחמו זה בזה. מתחילת מלחמת האזרחים - המדינה האסלאמית לקחה אחריות על כמה חיסולים והפצצות בדרום תימן, אך מעולם הדבר לא התברר באופן רשמי. מומחים מאמינים שאל-קאעידה מהווה סיכון גבוה יותר בשל קשריו החזקים במדינה.

מיליוני אזרחים חסרי בית או מזון (צילום: רויטרס)
פצועים מהלחמה בדאע"ש בתימן | צילום: רויטרס

סרי לנקה:

בחודש אפריל האחרון התרחש בקולומבו, בירת סרילנקה, פיגוע קשה ביותר על מספר כנסיות ובתי מלון. על שרשרת הפיגועים הללו דאע"ש לקח אחריות, ושמונת הגברים שהיו מעורבים בביצוע הפיגועים - צילמו סרטון בו הם מצהירים נאמנות לאל-בגדדי. בסרילנקה האשימו שתי קבוצות אסלאמיות שונות בחשד לקשרים עם דאע"ש וכעת לא ברור אם קיימים במדינה עוד תאים רדומים.

פשיטת כוחות הביטחון בסרי לנקה (צילום: AP, חדשות)
זירת מתקפת הטרור בסרי לנקה | צילום: AP, חדשות

הפיליפינים:

בפיליפינים חוששים שקיצונים מהארגון, שברחו מעירק וסוריה, יוכלו למצוא מקלט בג'ונגלים ובכפרים הנידחים באזורים המוסלמים במדינה. מקומות עם היסטוריה ארוכה של יריבות בין חמולות מוסלמיות. מספר קבוצות חמושות שנמצאות בדרום המדינה נשבעו אמונים למדינה האסלאמית. ברוב הפעמים בהם התרחשו פיגועים או עימותים עם כחות ביטחון פיליפיניים – דאע"ש לקח אחריות.

לוחמי דאע"ש (ארכיון) (צילום: CNN, חדשות)
לוחמי המדינה האסלאמית בפיליפינים | צילום: CNN, חדשות

אינדונזיה:

אינדונזיה היא המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בעולם ורוב הציבור בה הינו מוסלמי מתון. במדינה טוענים שלאחרונה מורגשת התחזקות של גישה מיליטנתית וברשויות חוששים שאלפי אזרחים שואבים השראה מהרעיונות של המדינה האסלאמית. גורמי ביטחון אינדונזיים טענו כי כ-500 אזרחים נסעו לסוריה על מנת להצטרף ללחימה כחלק מהמדינה האסלאמית.  

במאי שנה שעברה התרחשו מספר פיגועי התאבדות ובהם נרצחו כ-30 אנשים. בית המשפט במדינה גזר עונש מוות על אמן עבדרחמן בגין הפיגועים הללו. עבדרחמן נחשב למנהיג האידיאולוגי של ארגון טרור אינדונזי - המזוהה עם המדינה האסלאמית.

אינדונזיה לאחר אחד הפיגועים האחרונים (צילום: רויטרס)
פיגוע טרור באינדונזיה | צילום: רויטרס

ניגריה:

קבוצות ניגריות המזוהות עם בוקו חראם, הוציאו פיגועים בשם דאע"ש בצפון המדינה. התקיפות הללו הביאו למותם של 30 אלף בני אדם וגרמו לכ-2 מיליון איש להימלט מבתיהם. בשנת 2016 הקבוצות הללו התפצלו וחלקן נשבעו אמונים למדינה האסלאמית. במהלך השנה האחרונה הקבוצות הללו שמזוהות עם דאע"ש ביצעו בעיקר תקיפות נגד בסיסים צבאיים. מידת התמיכה שמספקת המדינה האסלאמית לתאי הטרור בניגריה אינה ברורה ובכירים במערכת הביטחון הניגרית אומרים שלרוב מדובר בהזדהות עם האידיאולוגיה ולא במימון ישיר או תמיכה לוגיסטית.

בוקו חראם (צילום: צילום מסך)
ארגון הטרור בוקו חראם בניגריה | צילום: צילום מסך

אפגניסטן:

דאע"ש ח'וראסאן הינה קבוצה של המדינה האסלאמית שלקחה את השם ההיסטורי של מקום שכיסה חלק מאפגניסטן עד למרכז אסיה. הקבוצה הזו מחזיקה באזור הזה מאז שנת 2014. בשנת 2015 הם הודיעו על הקמת ח'וראסאן. הקבוצות הללו נשבעו אמונים לאל-בגדדי אך כמו בניגריה - לא ברור עם מתקיימים קשרים ישירים עם ראשי דאע"ש או שמדובר רק בהזדהות אידיאולוגית. כוחות אמריקניים טוענים כי כוחות דאע"ש באזור עיר הבירה, קאבול, מונים קצת פחות מ-2,000 לוחמים.