הרבה שחקנים לוקחים חלק בתהליכים האחרונים בטורקיה ומפת האינטרסים סבוכה כמו תמיד, ואולי יותר מתמיד. אז מה בדיוק רוצים הטורקים להשיג במבצע הצבאי, מדוע צבא סוריה מסייע לכורדים ומה עומד מאחורי ההחלטה של טראמפ לצאת מהשטח? מפת האינטרסים המלאה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

האינטרס הטורקי הראשון הוא למנוע ישות כורדית עצמאית בצפון סוריה. המשמעות של כורדים עצמאים בסוריה היא כורדים שירצו עצמאות גם בתוך טורקיה. ארדואן רואה ביחידות הכורדיות שפעלו יחד עם ארצות הברית נגד דאע"ש בצפון סוריה ארגון טרור לכל דבר - חלק מהאויב הגדול שהוא המחתרת הכורדית ושאותה ארדואן נשבע "לטהר".

בנוסף ארדואן רוצה לייצר "רצועת ביטחון" בסוריה כדי ליישב מחדש שם, באזור הכורדי, חלק מ-4 מיליון הפליטים הסורים שנמלטו לטורקיה וש"חונים" בערי אוהלים בשטחו.

השאיפה הכורדית: אוטונומיה מלאה בשטח שבצפון סוריה

הכורדים מונים כ-40 מיליון בני אדם שמפוזרים בין אירן, עירק, סוריה וטורקיה ושואפים להגדרה עצמית. בשנים האחרונות הם נלחמו באנשי דאע"ש בשטח שלהם, והקימו לעצמם אוטונומיה בצפון סוריה בחסות ארצות הברית עד שננטשו בשבוע שעבר.

ארדואן (צילום: GettyImages Stringer)
נשבע לטהר את המחתרת הכורדית, ארדואן (ארכיון) | צילום: GettyImages Stringer

לאחר שנים ארוכות של מלחמת אזרחים מדממת, נשיא סוריה בשאר אסד מעוניין כמובן, להחזיר לעצמו את השליטה בשטח שנלקח ממנו במהלך הלחימה ולהיות זה שמזמין את מי שהוא רוצה שיסייע לו - רוסיה ואירן.

אירן, שמסייעת בשנים האחרונות למשטר אסד, ממש כמו טורקיה - לא רוצה כורדים עצמאיים בשטחה. בנוסף, בטהרן רוצים להמשיך ולזכות בהזמנה של אסד לפעול בתוך סוריה.

רוסיה וארה"ב: השפעה אזורית מול חיסכון בהוצאות הכספיות

רוסיה - כמובן - רוצה השפעה אזורית, אפילו השפעה עולמית ולהישאר חברה של כולם. הם תומכים באסד, והבונוס מבחינתם עכשיו - השפלת ארצות הברית ותקיעת טריז בין טורקיה לשאר חברות נאט"ו.

פליטים כורדים (צילום: רויטרס)
פליטים כורדים (ארכיון) | צילום: רויטרס

הנשיא טראמפ לא רוצה מלחמות רחוקות, אבל כן רוצה יציבות באזור - בלי הוצאות על בסיסים ובלי אחריות על אסירי דאע"ש. ובשוליים - אבל ראוי לתשומת לב רבה: בבסיס האמריקני הגדול באינג'רליק שבדרום טורקיה מאוחסנים 50 ראשי נפץ גרעיניים אמריקניים. תמיד יש חשש ששבירת כלים כללית תגרום להם ליפול לידיים לא ראויות.

פגישת טראמפ פוטין בפסגת אוסאקה (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ ופוטין (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

בינתיים, ביממה האחרונה אירוע רודף אירוע בזירת הלחימה של צפון סוריה. לא רק הרחבת המבצע המתגלגל של צבא טורקיה אלא גם רצף של מבצעי פינוי והשתלטות. האמריקנים נוטשים את בסיסיהם בטרם יגיעו אליהם הקרבות, וצבא סוריה והרוסים ממהרים להיכנס פנימה.