השפם והזעם: שגריר ארצות הברית לסיאול סופג בימים האחרונים ביקורת בדרום קוריאה בגין פגיעה משמעותית בתרבות וכן התנהגות "בחוסר כבוד". הסיבה, מסתבר, בגינה השגריר – גנרל אמריקני בעל 40 שנות קריירה בצבא – נאלץ להתגונן היא החלטתו לשנות את מראה פניו – ולגדל שפם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השגריר, הארי האריס, נכנס לתפקידו כשגריר ארצות הברית בדרום קוריאה בחודש יולי 2018, לאחר קריירה מרשימה בחיל הים האמריקני. כשהחל לשמש כשגריר היה האריס מגולח לגמרי, מראה דומה עמו הסתובב במשך 40 שנה בצבא. בריאיון לכלי תקשורת קוריאני לאחרונה, אמר האריס כבדרך אגב כי הוא החליט לגדל שפם "כדי לציין את שינוי הקריירה שביצע".

"רציתי ליצור חוצץ בין חיי כקצין בצבא לבין החיים החדשים של כדיפלומט", אמר. "ניסיתי להפוך לגבוה יותר, אבל לא הצלחתי לגבוה. רציתי להפוך לצעיר יותר, אבל לא הצלחתי להיות צעיר. אז החלטתי לגדל שפם". האריס התראיין לאחר שעלו נגדו האשמות כי השפם החדש שגידל ייחשב כ"עלבון" לתרבות הקוריאנית.

שגריר ארצות הברית לדרום קוריאה הארי האריס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
השגריר האריס לצד מייק פומפאו, ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס_

הסערה הנוכחית במדינה מגיעה על רקע ביקורת חריפה מצד הממשלה בדרום קוריאה כנגד ארצות הברית, ביקורת שספג ברובו האריס כנציג האמריקני במדינה. בקוריאה הביעו מחה על הכרזתו של טראמפ, לפיו ארצות הברית תדרוש מקוריאה הדרומית 5 מיליארד דולרים בשנה כדי להמשיך ולהציב כוחות אמריקניים במדינה.

בנוסף, האריס זכה לביקורת אישית על רקע שורשיו. האריס הינו בן לקצין אמריקני בחיל הים ואמא יפנית. האריס עצמו נולד בעיירה דרומית לטוקיו, מה שהוביל בקוריאה לטענות כי נאמנותו נתונה ליפן – בעלת היסטוריה מורכבת ובעייתית עם העם הקוריאני.

חצי האי הקוריאני הפך בשנת 1905 למדינת חסות יפנית, וכן ב-1910 לחלק מהאימפריה היפנית עד לסוף מלחמת העולם השנייה ב-1945.

שגריר ארצות הברית לדרום קוריאה הארי האריס (צילום: רויטרס, רויטרס_)
האריס בתקופתו בצבא ארה"ב, ללא שפם | צילום: רויטרס, רויטרס_

דרום קוריאנים רבים זעמו על התעקשותו של האריס לגדל ולשמור על שפם בעת תפקידו. הם טענו כי שפם מייצג את הימים הקשים של השליטה היפנית הקולוניאלית במדינה: מבחינה היסטורית, כל שמונת המושלים האכזריים מטעם יפן ששלטו בקוריאה היו בעלי שפם.

כשהתייחס לסערה הציבורית, אמר האריס בריאיון לתקשורת במדינה: "כל מה שאני יכול להגיד זה שכל החלטה שקיבלתי מבוססת על העובדה שאני שגריר ארצות הברית לקוריאה, לא שגריר אמריקני-יפני לקוריאה".

האריס התייחס גם לאפשרות שיוריד את שפמו בניסיון להתנער מהביקורת: "תצטרכו לשכנע אותי שהשפם, בצורה כלשהי, פוגע ביחסים בין המדינות".