כבר לפני אלף שנים הפליגו תיירים לוונציה לחזות בפלא: עיר שבנויה על מים. אולם כעת תוהה העולם האם החלה הספירה לאחור ליום בו ונציה תיעלם מתחת למים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הגאות היא חלק מהחיים בוונציה, ובעיקר בכיכר סן מרקו, שהיא לב העיר: הוונציאנים נוהגים לומר שאם הגאות תמות, ונציה תמות. תמונות עתיקות מעידות שגם בעבר הוצפה הכיכר לא פעם– אבל מה שקרה השנה היה חריג, כשהמים בכיכר הגיעו לגובה של לא פחות מ-1.87 מטרים.

הצפות בונציה (צילום: רויטרס_)
ההצפות בוונציה | צילום: רויטרס_
ונציה מוצפת (צילום: רויטרס_)
המים הציפו את העיר בשל הגאות | צילום: רויטרס_

ונציה בנויה על 118 איי בוץ קטנטנים, שמחוברים ביניהם בגשרים ונמצאים בלגונה טבעית בקצה הים האדריאטי. הוונציאנים שלטון בסחר סביב הים התיכון, ומי הלגונה הרדודים הגנו על העיר מפני אויבים. במאה התשיעית פלשו לוונציה הפרנקים עם הצי שלהם – אולם תושבי העיר לקחו את מוטות העץ שמסמני את נתיבי הניווט – והצי הפרנקי, שהלך לאיבוד, נתקע במים הרדודים.

הצפות בונציה (צילום: רויטרס_)
הצפות בונציה | צילום: רויטרס_

העיר עצמה נשענת על מיליון כלונסאות עץ, שמחזיקות את משקלה העצום של העיר. הם לא נרקבים, היות שהם שוקעים בבוץ ולא נחשפים כלל לאוויר. העיר שוקעת בקצב מתון של מילימטר בשנה – אז מה גורם להצפות? הרוח שמגיעה מכיוון אפריקה מעלה את פני הים, שכן הים האדריאטי סגור מצפון. זה קורה בכל נובמבר, אבל בשנים האחרונות הרוח חזקה במיוחד, וההצפות בהתאם.

הצפות ונציה (צילום: Luca Bruno, ap)
הצפות ונציה | צילום: Luca Bruno, ap

האיטלקים צפו את הבעיה כבר צפו את הבעיה לפני עשרות שנים, ותכננו את "המוזה": פרויקט שאמור היה להגן על העיר באמצעות מחסומים הממוקמים בפתח בין הלגונה לים, ויתרוממו בשעות הגאות. העבודה החלה לפני 16 שנה – אבל טרם הושלמה. כמה מנהלים של הפרויקט כבר בכלא על עבירות שחיתות, והעבודה כבר הולכת ומתארכת.