יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לענייני אירופה ורוסיה במועצה לביטחון לאומי, טים מוריסון, התפטר הלילה (בין רביעי לחמישי) מתפקידו, כך מסר גורם בממשל האמריקני. פרישתו של מוריסון מגיעה יום לפני עדותו בפני הקונגרס בהליך ההדחה נגד טראמפ, שנפתח בעקבות פרשת "אוקראינה-גייט", וככל הנראה יצהיר כי דיווח על השיחות בין הנשיאים ליועץ לביטחון הלאומי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שמו של מוריסון הופיע יותר מ-12 פעמים בעדותו של וויליאם טיילור, שגריר ארה"ב לשעבר באוקראינה. לפי טיילור, מוריסון מסר כי טראמפ איים שהסיוע הביטחוני לאוקראינה לא יתממש עד שזלנסקי יתחייב לחקור את "בוריסמה", חברת דלק אוקראינית שהעסיקה בעבר את האנטר, בנו של יריבו הפוליטי ג'ו ביידן.

טיילור אמר שמוריסון סיפר על שיחה שקיים גורדון סונדלנד, שגריר אמריקה באיחוד האירופי, עם עוזרו של זלנסקי, אנדריי ירמק. "נבהלתי ממה שמר מוריסון אמר לי על השיחה בין סונדלנד לירמק", העיד טיילור. "זו הייתה הפעם הראשונה ששמעתי שסיוע צבאי מותנה בחקירות".

וויליאם טיילור שגריר ארה"ב באוקראינה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
וויליאם טיילור: "לראשונה שמעתי שסיוע צבאי מותנה בחקירות" | צילום: Sakchai Lalit | AP

"טראמפ התעקש שזלנסקי יכריז שהוא פותח בחקירות וכי הנשיא האוקראיני צריך לרצות לעשות זאת בעצמו", הצהיר טיילור בפני החוקרים. "מוריסון אמר כי הוא דיווח על השיחה ליועץ לביטחון הלאומי לשעבר, ג'ון בולטון, ולעורכי הדין של המטה לביטחון הלאומי". 

עורך דינו של בולטון מסר לקונגרס כי מרשו לא יעיד בהליך ההדחה של טראמפ, אלא אם יזומן באמצעות צו משפטי. בולטון התבקש להעיד בפני ועדות בית הנבחרים האמריקני המנהלות את החקירה נגד הנשיא בשבוע הבא, אך בשלב זה - הוא מסרב. 

לפני כחודש שליח התפטר גם שליח הממשל האמריקני לאוקראינה, קורט ווקר. הוא פרש מתפקידו יום לאחר פרסום דוח על שיחה בין טראמפ לזלנסקי. ווקר נחשב לאחד משחקני המפתח בפרשת "אוקראינה-גייט", ובעבר דווח כי ווקר קבע פגישה בין סנגורו של טראמפ, רודי ג'וליאני, לבין יועצו של נשיא אוקראינה - במטרה להוציא את הנושאים הנוגעים לביידן מהשיחות הרשמיות.

דונלד טראמפ נשיא ארה"ב (צילום: Sakchai Lalit | AP)
היועץ הבכיר התפטר לפני העדות נגד טראמפ | צילום: Sakchai Lalit | AP

בעקבות הפרשה שעוררה סערה לאחר חשיפת השיחה בין שני הנשיאים ודרישת החקירות מצד טראמפ, נפתח הליך הדחה נגד הנשיא האמריקני. כמחצית מהדמוקרטים בבית הנבחרים הצביעו בעד קידום מהיר של הדחת טראמפ וטענו כי "ההוכחות לכך שהוא עשה שימוש לרעה בכוח שלו וניסה לטייח עוולות - הן ברורות למדי".

יו"ר בית הנבחרים הדמוקרטית, ננסי פלוסי, מסרה: "מעשיו של הנשיא טראמפ ברורים. הדבר לא משאיר לנו ברירה מלבד התקדמות מהירה עם ההליך". פלוסי האשימה את טראמפ בפגיעה בביטחון הלאומי ואמרה: "ביטחון המדינה עומד כאן על הפרק. טראמפ הפר את נאמנותו לשבועת הנשיא, סיכן את הביטחון הלאומי של ארה"ב ואף סיכן את שלמות תהליך הבחירות במדינה".