ההצהרה הדרמטית של מזכיר המדינה האמריקני פומפאו על ההתנחלויות ביהודה ושומרון ממשיכה להכות גלים ברחבי העולם. אחרי שבאיחוד האירופי גינו את ההחלטה, היום (רביעי) הודיעו בסעודיה שגם הם "דוחים אותה על הסף". שגריר ישראל לאו"ם דנון בירך על ההצהרה במהלך דיון על המצב במזרח התיכון שהתקיים במועצת הביטחון ואמר: "אירופה מנהלת את הקרבות עבור הפלסטינים ובכך מונעת משא ומתן ישיר, ארה"ב תיקנה עוול היסטורי".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתחילת הדיון במועצת הביטחון מסרו שגרירי בריטניה, גרמניה, פולין, בלגיה וצרפת הצהרה משותפת במסגרתה טענו כי "כל ההתנחלויות אינן חוקיות, פוגעות במאמצים להשגת השלום, ומנוגדות להחלטה של מועצת הביטחון". 

סגן שגריר גרמניה לאו"ם אמר בנאומו במועצה כי "אחד המכשולים העיקריים לפתרון הקונפליקט בין ישראל לפלסטינים נותר הנוכחות הישראלית והבנייה בשטחים. גרמניה ממשיכה לראות בהתנחלויות הפרה של החוק הבינלאומי אשר מערערות את הסיכוי לשלום". גם שליח האו"ם למזרח התיכון מלדנוב גינה את החלטת ארה"ב ואמר כי "הפעילות הישראלית בהתנחלויות מפירה את החוק הבינלאומי".

שגריר ישראל באו"ם דני דנון (ארכיון) (צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות)
"הודעת ארה"ב - תיקון עוול היסטורי", דנון | צילום: UN Photo / Manuel Elias, חדשות

שגריר ישראל לאו"ם דני דנון הגיב לביקורת שהופנתה כלפי ישראל ואמר במהלך הנאום שנשא: "כאשר אתם מנסים לכפות את הפתרון שלכם אתם משיגים את התוצאה ההפוכה. למה שהפלסטינים יגיעו לשולחן הדיונים כאשר אתם מנהלים את הקרבות שלהם? התמיכה האוטומטית של חלק ממדינות אירופה בפלסטינים מסייעת בקידום מסע תעמולה שמתחיל פה בניו יורק ומגיע עד לרמאללה. אם אתם רוצים באמת לסייע תשנו גישה כי הביקורת שלכם מונעת משא ומתן ישיר".

"שני המכשולים האמיתיים הם ההסתה והניסיון של הקהילה הבינלאומית לכפות את תוצאות המשא ומתן עוד לפני שהחל", המשיך דנון. "כאשר דור שלם ברשות הפלסטינית לומד כי למדינת ישראל אין זכות קיום ושעליו להעריץ ׳שאהידים׳ – אנחנו עומדים בפני מכשול אמיתי לשלום. לזה מצטרף הניסיון של מדינות להשתמש באמצעים משפטיים מפוקפקים על מנת לפתור סכסוך פוליטי".

דנון בירך על הצעד האמריקני ואמר כי "מדובר בתיקון עוול היסטורי. יהודה ושומרון הם חלקים בלתי נפרדים ממדינת העם היהודי, זו אמת היסטורית שאי אפשר להתכחש אליה". 

שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב (צילום: רויטרס, חדשות)
"לא מברך על החלטת ארה"ב", מלדנוב | צילום: רויטרס, חדשות

במהלך הדיון, הדגישה שליחת ארה"ב במועצת הביטחון כי המגעים בין ישראל והפלסטינים הם אלו שיקבעו את המצב במזרח התיכון - ולא הכרזות או לחץ חיצוני. "אני רוצה שכל אחד באולם הזה יחשוב האם הוא היה מקבל ביקורת על הפעילות שלו אחרי שלו ולמשפחתו היו 15 שניות למצוא מקלט מרקטות שנורות מעזה", אמרה. "לא הייתם מקבלים זאת. ירי הרקטות והאלימות - זה המכשול לשלום. אנו מחויבים לשלום כפי שאנו מחויבים לביטחונה של ישראל - כך נהיה גם בעתיד ולא ניתן לקהילה הבינלאומית להעביר ביקורת נגד ישראל, כולל ממדינות שמתנגדות לקיומה של ישראל".

ארה"ב הודיעה: ההתנחלויות לא סותרות את החוק הבינלאומי (צילום: רויטרס)
ארה"ב הודיעה: ההתנחלויות אינן סותרות את החוק הבינלאומי | צילום: רויטרס

ביום ראשון הצהיר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו כי "ממשל טראמפ הופך את גישת ממשל אובמה כלפי ההתנחלויות. ההתנחלויות האזרחיות בגדה המערבית לא מפרות בהכרח את החוק הבינלאומי". בהצהרתו, סייג פומפאו את דבריו, וציין כי הממשל האמריקני לא מערער על סמכותה של מערכת המשפט הישראלית. "מערכת המשפט הישראלית מאפשרת לאתגר פעילות בהתנחלות ולבחון אספקטים הומניטריים", הזכיר, והוסיף כי בעבר בתי המשפט בישראל איפשרו את קיומן של התנחלויות מסוימות והורו על פינוי של אחרות. 

בנוסף, הדגיש כי ההודעה לא משליכה על הסטטוס הסופי של הגדה המערבית בכל הסכם עתידי שיושג, וכן ציין כי הדבר לא מהווה תקדים לעמדת ארה"ב לגבי אף אזור אחר בעולם. לבסוף, שב וקרא פומפאו לישראל ולפלסטינים להגיע להסכם שלום באמצעות משא ומתן. "האמת הקשה היא שלעולם לא יהיה פתרון משפטי לסוגיה הזו, ויכוחים לגבי מי צודק ומי טועה לפי החוק הבינלאומי לא יביא שלום", אמר. "ארה"ב נותרת מחויבת עמוקות לקידום השלום, ואעשה הכל לקדם מטרה זו".

ברשות הפלסטינית תקפו בחריפות את ההצהרה של הממשל האמריקני וטענו: "אף החלטה של שר חוץ אמריקני לא תשנה את המציאות". בהמשך דובר הרשות הפלסטינית התייחס רשמית להודעה: "ההתנחלויות אינן חוקיות על פי החוק הבין לאומי".