"ענקיות הטכנולוגיה גוגל ופייסבוק הפכו לקרטלי מידע - ובכך מהוות סכנה לזכויות האדם ברחבי העולם": כך נכתב בדוח חדש שפרסם הלילה (בין רביעי לחמישי) ארגון אמנסטי אינטרנשיונל. בדוח צוין כי החברות הללו מבצעות מעקב בלתי מוגבל על מיליארדי בני אדם בעולם, שרק הולך וגובר, ועל כן הארגון קורא לבצע שינוי רדיקלי במודל העסקי של שתי חברות הענק: "מדובר בכלי נשק חזק המצוי בידיים הלא נכונות".

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדוח מפרט איך המודל העסקי של שתי ענקיות המעקב לא תואם את השמירה על הזכות לפרטיות ומהווה "איום מערכתי על מגוון זכויות אחרות הכוללות את חופש הדעה והביטוי, חופש המחשבה והזכות לשוויון ולאי-אפליה". מזכ"ל אמנסטי אינטרנשיונל, קומי נאידו, אמר כי החברות "חולשות על חיינו המודרניים ומעצימות את כוחן הרב במרחב הדיגיטלי על ידי קצירת הנתונים האישיים של מיליארדי בני אדם ברחבי העולם וביצוע מונטיזציה". עוד הוסיף נאידו כי "השליטה שלהן בחיינו הדיגיטליים מערערת את פרטיותנו ומהווה את אחד האתגרים המגדירים את זכויות האדם בעידננו".

שתי החברות הללו שולטות בערוצים העיקריים שרוב בני האדם בעולם, למעט בסין, מסתמכים עליהן על מנת לממש את זכויותיהם באופן מקוון. הפלטפורמות השונות שנמצאות בבעלותן, הכוללות את יוטיוב, מנוע החיפוש גוגל, אינסטגרם, פייסבוק ווואטסאפ - מאפשרות את האופנים שבהם בני האדם מחפשים ומשתפים מידע, עוסקים בדיונים, ולוקחים חלק בחיים חברתיים. בנוסף, מערכת ההפעלה אנדרואיד היא מערכת התומכת בבסיס רוב הטלפונים החכמים בעולם.

פייסבוק, לוגו, רשת חברתית, סמארטפון (צילום: Chinnapong, ShutterStock)
"פייסבוק וגוגל כרסמו בפרטיות שלנו לאורך זמן, וכעת אנו לכודים" | צילום: Chinnapong, ShutterStock

בעוד שענקיות טכנולוגיה אחרות, כמו מייקרוסופט, אפל ואמזון, צברו כוח משמעותי בתחומים אחרים, הפלטפורמות שבבעלות פייסבוק וגוגל הן אלו שהפכו להיות הבסיסיות בקרב בני האדם המתקשרים והמתקיימים זה עם זה. חברות אלה מציעות את שירותיהן מבלי לגבות תשלום מהמשתמשים, אך לפי הארגון – בני האדם משלמים על כך בנתוניהם האינטימיים.

"העניין הגרוע ביותר הוא שזה איננו האינטרנט שהגולשים נרשמו אליו כאשר הפלטפורמות הללו החלו את דרכן", כתב נאידו. "פייסבוק וגוגל כרסמו בפרטיות שלנו לאורך זמן, וכעת אנו לכודים. עלינו להיכנע למנגנון המעקב הפולשני שבו הנתונים שלנו יכולים לשמש בקלות כנשק על מנת להשפיע עלינו, או לחלופין - לוותר על יתרונות העולם הדיגיטלי".

הפלטפורמות של שתי הענקיות מבוססות על מערכות אלגוריתמיות המעבדות נפחי נתונים עצומים בכדי להסיק מאפיינים מפורטים להפליא אודות בני האדם, כולל עיצוב החוויה המקוונת שלהם. המפרסמים משלמים לחברות כדי שאלה יוכלו למקד את הגולשים בפרסומים או בהודעות ספציפיות באמצעות מידע זה. דבר זה אכן מומש ושערוריית "קיימברידג' אנליטיקה" חשפה באיזו קלות ניתן לעשות שימוש לרעה בנתונים הללו, במטרה להשפיע על בני האדם באמצעות מניפולציות.

וואטסאפ (צילום: BigTunaOnline, ShutterStock)
הפלטפורמות מוצעות בחינם - אך אנו משלמים בנתונים האינטימיים שלנו | צילום: BigTunaOnline, ShutterStock

"מדובר בכלי נשק חזק המצוי בידיים הלא נכונות", אמר נאידו. "מעבר לכך שניתן לעשות בה שימוש לרעה למטרות פוליטיות, כולל השלכות העלולות להיות הרות אסון על החברה - אלא שהיא מאפשרת טקטיקות פרסום נצלניות שונות המהוות טרף לבני אדם פגיעים המתמודדים עם מחלות, מחלות נפש או התמכרויות".

הארגון מסר כי על הממשלות לנקוט בפעולות דחופות כדי לבחון את המודלים העסקיים מבוססי המעקב, ולהגן עלינו מפני פגיעות בזכויות האדם המתבצעות על ידי התאגידים. כצעד ראשון, כך על פי אמנסטי אינטרנשיונל, על הממשלות לחוקק חוקים שיבטיחו כי פייסבוק וגוגל יימנעו מלהתנות את הגישה לשירותיהן בכך שבני האדם "יסכימו" לאיסוף, לעיבוד או לשיתוף נתוניהם האישיים לצורך שיווק או פרסום.

"אסור לאפשר להן להכתיב את חיינו ברשת הדיגיטלית. החברות הללו בחרו במודל מעקב עסקי המשפיע על הפרטיות, על חופש הביטוי ועל זכויות אדם נוספות" אמר מזכ"ל הארגון. "הטכנולוגיה שמאחורי האינטרנט אינה מתיישבת עם זכויותינו, אך המודל העסקי שפייסבוק וגוגל בחרו הוא בעייתי. הגיעה העת להשיב את המרחב הציבורי החיוני הזה לכולם".