"שוד הכספת הירוקה" בארמון המלכותי של העיר הגרמנית דרזדן תואר בתקשורת הגרמנית "כגניבת האומנות הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה", זאת לאחר שפורצים מסתוריים פרצו למוזיאון וגנבו שלוש ערכות תכשיטים מראשית המאה ה-18. ערכות שמורכבות מאבני חן יהלומים, אבני אודם ותכשיטים יקרים נוספים שקשה לאמוד את ערכם. הגניבה שמסעירה את גרמניה ואת עולם אבטחת התערוכות בעולם הזכירה לרבים את כמה ממעשי השוד הגדולים בהיסטוריה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שוד התכשיטים של המאה

שוד היהלומים באנטוורפן, בלגיה, ב-2003 נחשב ל"שוד של המאה" ואחת מהגניבות הגדולות בהיסטוריה. חוליית שודדים הצליחה לגנוב יהלומים, זהב ותכשיטים שערכם עומד על יותר ממיליון דולר ממרכז היהלומים של אנטוורפן - העיר שדרכה עוברים 80% מהיהלומים בעולם.

ליאונרדו נוטרברטולו בן ה-30 הצליח יחד עם ארבעת חבריו לרוקן 123 כספות מתוך 189. את השוד הוא תכנן במשך שנים, שכר משרד בבניין סמוך שלוש שנים לפני הפעולה וחישב מראש כל שנייה. בזמן השוד התחזה ליאונרדו לסוחר יהלומים כשחבריו החדירו קלטות מזויפות למצלמות האבטחה ופיצחו את הכספות שהוגנו על ידי מערכות אבטחה מתקדמות. עד היום טרם נמצאו כל התכשיטים שנגנבו ולא ברור לגמרי כיצד בוצע השוד. נוטרברטולו עצמו נתפס ונשלח ל-10 שנות מאסר.

חטפו משלוח יהלומים - ונעלמו

בפברואר 2005 בוצע שוד שונה לחלוטין בנמל התעופה ההולנדי סכיפול שבו נגנבו יהלומים בשווי ל-118 מיליון דולר. כאן התכנית הייתה פשוטה: ארבעה שודדים התנפלו על משלוח ופשוט חטפו יהלומים לא מלוטשים. ארבעה אנשים נעצרו בפרשה זו.

הפנתרים של מונטנגרו

ברשימה שכזו אי אפשר שלא להתייחס לכנופיית "הפנתרים הוורודים" - שודדי יהלומים מקצועיים ידועים לשמצה, שביצעו שורה של מעשי שוד מתוחכמים. הכנופיה נוסדה במונטנגרו וב-20 השנים האחרונות ביצעה מאות מעשי שוד בעשרות מדינות מסביב לעולם וגנבו יהלומים בשווי מאות מיליוני דולרים. ב-2012 נתפס ונכלא מנהיג הכנופיה דושקו מרטיניביק, אך למרות המעצר "הפנתרים הוורודים" חזרו להכות בדצמבר 2013 ושדדו תכשיטים בשווי עשרות מיליוני דולרים מתערוכה של לב לבייב במלון קרלטון בקאן.

מי לקח את המונה ליזה?

הציור המפורסם ביותר בעולם - המונה ליזה של ליאונרדו דה וינצ'י - נגנב ממוזיאון הלובר הפריזאי ב-1911 על ידי וינצ'נסו פרוג'ה, צבע איטלקי שהתחפש לעובד במוזיאון, לקח את המונה ליזה, החביא אותה מתחת לחלוק העבודה שלו - ויצא החוצה. הוא שמר את הציור בביתו במשך שנתיים מכיוון שהאמין שמקומה של המונה ליזה הוא בביתה שבאיטליה, אך נתפס כשניסה לעניין סוחר אומנות מוונציה ביצירה. הסוחר קיבל את ההצעה והעביר אותה היישר למשטרה. המונה ליזה חזרה לידי הלובר רק ב-1914.

כספת מלאה במטבעות (צילום: dailymail.co.uk)
"פיצחו את הכספות ונמלטו". אילוסטרציה | צילום: dailymail.co.uk

ה"שוטרים" שגנבו יצירות יקרות ערך – ומעולם לא נתפסו

בשנת 1990 התחפשו עורר שוד משונה את תשומת הלב הבין-לאומית: שני גברים לשוטרים, פרצו לבניין מוזיאון איזבלה סטיברד גרדנר שבבוסטון וגנבו 13 יצירות מופת. בין יצירות המופת, ציורים של  אדואר מאנה וג'אן ורמיר. השודדים, שהתחפשו לשוטרים, השאירו לחוקרים את מסגרות התמונות הריקות תלויות על הקירות. עד היום לא ברור מי ביצע את השוד הזה.

שוד של מאות מיליונים בגרמניה (צילום: reuters, החדשות12)
זירת השוד בגרמניה | צילום: reuters, החדשות12

נעל את עצמו באמבטיה והסיר ציורים של ואן גוך

ב-1991 נעל את עצמו גבר הולנדי בחדר אמבטיה במוזיאון ואן גוך באמסטרדם, ככל הנראה בסיוע איש אבטחה במוזיאון. הוא הסיר 20 ציורים של האמן, ביניהם הדיוקן העצמי המוכר של הצייר ההולנדי. המשטרה הצליחה למצוא את היצירות במכונית המילוט שבה ניסה השודד לעשות שימוש כשעה לאחר שיצא מהמוזיאון, אך הגנבים נתפסו רק כעבור מספר חודשים.

המטבע הנדיר ששווה 4 מיליון דולר

במרץ 2017 נגנב מטבע זהב טהור עצום במשקל 100 ק"ג ממוזיאון בודה שבברלין. המטבע, בגובה 53 ס"מ ובעובי 3 ס"מ, הוטבע בקנדה ושמו "עלה מייפל גדול". בחלקו הקדמי הוטבעה דמותה של המלכה אליזבת השנייה וערכו מסתכם ב-4 מיליון דולר. על פי הערכות המשטרה הגרמנית, הגנבים נכנסו לבניין המוזיאון בקלות דרך חלון שהושאר פתוח.