"באשר לכל חומרי המודיעין שלנו ראו אותם כשלכם, ספרו לי מה תצטרכו - ונספק לכם": תחקיר שפורסם היום (שני) בניו יורק טיימס ובאתר החדשות האמריקני "The Intercept", ושנשען על מאות מסמכי מודיעין, חושף את מידת המעורבות האירנית בעירק - שרק הולכת ומעמיקה מתחת לאפה של קהילת המודיעין במערב. החל משליטה במינויים פוליטיים בעמדות מפתח ועד רשת של סוכנים ומרגלים שעוקבים אחר כל התפתחות – כך זרועה הארוכה של טהרן מגיעה עמוק לבגדד.

700 המסמכים שהודלפו בעילום שם - דוחות בשפה הפרסית שנכתבו בידי קצינים במשרד הביטחון האירני ושירותי הביון של משמרות המהפכה בשנים 2014-2015 - חושפים עד כמה אירן מצליחה להשפיע בפועל על עירק. הם מתארים כיצד באירן ניצלו את נסיגת הצבא האמריקני ב-2011 וגייסו לשורותיהם, בתשלום, מודיעים שרק סיימו לעבוד עם ה-CIA וייתכן שאפילו גורמים בתוך שירותי הביון של עירק. בין שורותיהם ניתן למצוא מרגלים שעוקבים אחר גורמים בדרג המדיני, וסוכנים עירקיים ששיתפו פעולה עם ארה"ב ואחרי עזיבתה את המדינה "החליפו צד".

לוחמי בלאקווטר בעירק (צילום: ap)
חיילים אמריקניים בעירק | צילום: ap

בניו יורק טיימס ציינו כי המסמכים מגוללים עלילה שנראית כאילו לקוחה מתוך סרט מתח: מפגשים חשאיים שנערכים בסמטאות חשוכות, בקניונים, בטיולים "שגרתיים" ואפילו באירועים של ימי הולדת; מודיעים שעובדים בשירות משמרות המהפכה, פועלים בחשאי ברחבי נמל התעופה של בגדד, מצלמים לוחמים של הצבא האמריקני שנחתו במדינה וגם מבצעים מעקב אחר נחיתות של מטוסים ששייכים לקואליציה המערבית בהנהגת ארה"ב. יתרה מכך, אפילו מינוי של שרים נזקק לעיתים לאישור של טהרן – בהתאם לעמדות של המועמדים והנכונות שלהם לסייע למשמרות המהפכה.

המסמכים אף חשפו כיצד בכירים במשמרות המהפכה מונו לשגרירים בעירק, בסוריה ובלבנון – בניגוד לשגרירים אירניים במדינות אחרות שממונים בידי משרד החוץ האירני. בשלוש המדינות הללו, אותם שגרירים מדווחים תכופות למפקדה בטהרן על המתרחש, וזו משגרת את המידע ישירות למועצה העליונה לביטחון לאומי של אירן.  חלק מרכזי בעבודה של אותם שגרירים הוא טיפוח של גורמים עירקיים. גם ראש ממשלת עירק מאהדי הוא דמות מוכרת במסדרונות השלטון של אירן, ויש לו "מערכת יחסים מיוחדת עם משמרות המהפכה", שהעמיקו כשהיה שר הנפט של ארצו ב-2014. 

נשיא אירן רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
נשיא אירן, חסן רוחאני | צילום: רויטרס, חדשות

חבילת ההטבות לסוכן שהחליף צד: משכורת קבועה, 20 אלף דולר ומכונית חדשה

בשנת 2014 סוכנים רבים שעבדו מול ה-CIA נזנחו על ידי ארה"ב, שלא הצליחה לגבש מדיניות קוהרנטית על הנעשה בעירק. הם חששו לחייהם, ואחד מהם תיאר שאותם ימים היו כמו מכירה פומבית – סוכנים שעבדו מול ארה"ב הציעו למכור לאירן כל פרט מידע שיש להם, החל מבתים ששימשו את הביון האמריקני, דרך אימוני נשק שקיבלו, שמות של סוכנים - וגם שמות של אזרחים עירקיים ששיתפו פעולה עם ארה"ב. אחד מהם סיפר כי קיבל עבור שירותיו מול אירן שכר חודשי של 3000 דולר, בונוס של 20 אלף דולר וגם מכונית חדשה.

"אירן היא המדינה השנייה שלי ואני אוהב אותה", צוטט כאומר סוכן נוסף למפעילו האירני בפגישה שארכה שלוש שעות ודווחה באחד המסמכים שהודלפו. אותו סוכן אף אמר כי שר הביטחון של עירק אמר לו: "תגיד להם שאנחנו לשירותם. כל מה שהם צריכים. אנחנו שיעיים ויש לנו אויב משותף... כל המודיעין העיקרי - ראו בו כשלכם".

משמרות המהפכה (ארכיון) (צילום: ap, חדשות)
מעורבות בכל הנעשה עירק, משמרות המהפכה | צילום: ap, חדשות

המטרות של אירן ברורות: למנוע את קריסתה של עירק כפי שקרה במדינות אחרות באזור, לעצור התפשטות של מיליציות סוניות בקרבת הגבול - וגם לפגוע בכורדים. משמרות המהפכה והגנרל האירני קאסם סולימאני פעלו גם נגד דאע"ש, אך עם דגש גדול יותר על עצם השמירה של עירק כמדינת חסות, כך שהפלגים הפוליטיים בעירק שנאמנים לאירן יישארו במוקדי הכוח.

שורה של גורמים אירניים סירבו להגיב לפרסומים, בהם גם השגריר באו"ם ושר החוץ זריף. בניגוד אליהם, מי שכיהן כשגריר האירני בעירק ב-2010-2017 השיב לפניית העיתון: "כן, יש לנו מידע רב על הנעשה בעירק ממספר מקורות, ובמיוחד על מה שארה"ב עושה שם – יש פער גדול בין המציאות לבין המעשים של האמריקנים בעירק. יש לי הרבה סיפורים לספר". בסופו של דבר הוא סרב להרחיב מעבר לכך. גם במחלקת המדינה האמריקנית סירבו להגיב.