בנובמבר 1989 הפילו במו ידיהם המוני גרמנים את החומה שהפרידה בין הצד המזרחי של גרמניה לצידה המערבי - והביאו לאיחוד המדינה. שלושה עשורים לאחר האירוע ההיסטורי מתראיין מיכאיל גורבצ'וב בן ה-89, מנהיג הגוש הסובייטי באותם ימים דרמטיים במזרח אירופה ובעולם כולו, ומזהיר מפני המתח בין המערב לרוסיה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בריאיון שהעניק לרשת BBC הזהיר מנהיגה האחרון של ברית המועצות בפני כמות הנשק הגרעיני שמחזיקות המעצמות. "העולם נמצא בסכנה עצומה", אמר המדינאי הסובייטי. "אומות העולם כולו חייבות להתפרק מנשקם הגרעיני על מנת להציל את עצמנו ואת כדור הארץ".

דמותו של גורבצו'ב שנויה במחלוקת - רבים מהאזרחים הרוסים תולים בו לפחות חלק מהאשם לתחלואות השונות בחברה הרוסית והמזרח אירופית. אולם, הקהילה הבינלאומית רואה בעיקר את ההישג החשוב שלו: בלימת מרוץ החימוש של רוסיה ושל ארה"ב שנקבעה בהסכם שעליו חתם יחד עם הנשיא האמריקני רונלד רייגן ב-1987.

טראמפ בזמן המבצע לחיסול מנהיג דאע"ש
"הם לא מבינים למה זה עשוי להוביל?"

חרף ההסכם, בשנים האחרונות נסוגו גם במוסקבה וגם בוושינגטון מההבנות - וחידשו את מרוץ החימוש. גורבצו'ב כבר הספיק לבקר בעבר את נסיגתו של הנשיא טראמפ מההסכמים: "האם הם לא מבינים שם בבית הלבן למה זה עשוי להוביל?", שאל בעבר.

חגיגות לרגל נפילת החומה, 1989. (צילום: רוייטרס)
"לא רצינו להתערב בהפלת חומת ברלין" | צילום: רוייטרס

כעת, הוא מתייצב מול המצלמות ומבהיר כי המלחמה עדיין נמשכת. "היא עדיין קרירה, אבל זו מלחמה. המעצמות עדיין שולחות ספינות ומטוסים עם נשקים גרעיניים – זה לא הפתרון שרצינו". בוגרצ'וב הוסיף והסביר את ההחלטה שלא להתערב בהפלת חומת ברלין. "לא רצינו שתהיה שפיכת דמים. לא יכולנו להרשות זאת בהקשר של נושא כל כך חשוב לגרמניה, עבורנו, לאירופה ולכל העולם, לכן החלטנו שלא להתערב."