תקווה להצלת הקרנף הנדיר: נותרו רק שתי מהזן שלהן - נאג'ין ובתה פאטו. צמד הנקבות הללו הן האחרונות שנותרו על כדור הארץ מזן הקרנפים הצפוניים הלבנים. אחרי שהזכר האחרון הלך לעולמו הכותרות בישרו על היכחדות הזן, אך היום נעשה צעד משמעותי למחיקת הקרנפים הללו מרשימת הנכחדים. שבע ביציות משתי נקבות הקרנף הלבן הצפוני הופרו באופן מלאכותי - והשיבו את התקווה להצלת בעלי החיים מהכחדה.

הקרנף הלבן הצפוני האחרון בעולם, בן 45 בשם סודן, נפטר בשנה שעברה והותיר את נג'ין ופאטו, בתו וסבתו, לבדן. השלושה חיו יחד בשמורת אול פג'טה, כ-250 קילומטרים צפונית לניירובי שבקניה, ושם גם מת סודן.

מדענים ממכון לייבניץ לחקר בעלי החיים אמרו היום בהצהרה מיוחדת באיטליה כי הם קצרו עשר ביצים מנג'ין ופאטו, ושבע מהן הופרו אמש בהצלחה - באופן מלאכותי. "יצרנו תקווה לפיתוח עוברים עתידיים שניתן להקפיא ובהמשך נעביר אותם לאימהות פונדקאיות שיחזירו את הקרנף הלבן", אמרו המדענים. בקניה חיו כ-20 אלף קרנפים בשנות השבעים, אולם שנים של היעדר שיטור הפחיתו את המספר לכ-650 כיום - כמעט כולם קרנפים שחורים, כשהלבנים נעלמו.

"הצלחנו לקצור בסך הכל 10 ביציות - חמש מנג'ין וחמש מפאטו. שתי הנקבות עדיין יכולות לספק ביציות ובכך לעזור להציל את היצורים המרהיבים הללו", הדגיש תומס הילדברנדט, מומחה הרבייה של בעלי חיים במכון לייבניץ. המדענים הזריקו לביצים באופן מלאכותי זרעונים שנלקחו משני קרנפים לבנים צפוניים שהלכו לעולמם - סוני וסוט - ועכשיו הם מלווים, בודקים וממתינים ללידה שתיערך בעוד 17-18 חודשים.

אם הכל יתנהל כשורה, ניתן יהיה להעביר את העובר שהתקבל מההפריה לאם פונדקאית משאר תת-המינים של הקרנף הלבן, וזו תוכל לשאת את העובר וללדת אותו. החוקרים הסבירו שנקבות הקרנף הלבן נאג'ין ופאטו שחיות בקניה אינן בריאות וכן לא יוכלו לשאת בעצמן את העובר.

"הייתי כאן לפני חמש שנים כשגילינו שפוטי ונג'ין לא יוכלו להתרבות באופן טבעי, והבנו שנצטרך לנקוט באמצעים מלאכותיים", אמר לנשיונל ג'יאוגרפיק ג'אן שטייסקאל מגן החיות דובר קרולה שבצ'כיה. "עכשיו זה סוף סוף קורה, אנו גאים מאוד להיות חלק מהעבודה פורצת הדרך שנעשית להצלת המין הזה".

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום