77  שנה לאחר שהיא נרצחה על ידי הנאצים, היומן של רניה שפיגל ז"ל יצא לאור בארה"ב ויהיה נגיש לקריאה ורכישה, בדומה ליומנה המפורסם של אנה פרנק. היומן שמכיל כמעט 700 עמודים מגולל את סיפורה של הנערה היהודייה מפולין, ומתאר את ימי המלחמה הקשים שבהם הסתתרה בעליית גג עד שנתפסה ונורתה למוות. "עדות יוצאת מן הכלל של זוועות המלחמה ושל החיים שיכולים להתקיים אפילו בזמנים האפלים ביותר", תיאר המו"ל של הספר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היומן הסודי של רניה מתחיל בינואר 1939, כאשר היא הייתה רק בת 15, ומתעד את סיפור ההימלטות שלה מפני ההפצצות של הנאצים, את ההקמה של הגטו ואת ההיעלמות של משפחות יהודיות אחרות מהעיר שבה היא נולדה וגדלה בדרום-מזרח פולין - פשמישל.

מלבד התיעוד של ימי המלחמה, ביומן של רניה מופיעים גם עשרות לחנים מוזיקליים שהיא חיברה בעצמה, בנוסף לסיפורים אודות אהבתה הראשונה לנער בשם זיגמונד שוורצר, בהם מתואר כיצד השניים התנשקו לראשונה שעות ספורות לפני שהנאצים הגיעו לפשמישל.

יומנה של ילדה פולנייה בזמן השואה
יומנה של ילדה פולנייה בזמן השואה

לאחר שהנאצים גילו את מקום מחבואה בעליית הגג ביולי 1942, כשלוש שנים לאחר פתיחת המלחמה, היא נורתה למוות כשהיא בת 18 בלבד. את היומן שכתבה היא הותירה אצל החבר הצעיר שלה לפני שנרצחה, ואת השורות האחרונות והמצמררות ביומן שוורצר הצעיר כתב בעצמו: "שלוש יריות. שלוש נשמות הלכו. כול מה שאני יכול לשמוע זה יריות ויריות".

לפני שהוא גורש לאושוויץ, שוורצר נתן את היומן למשמורת אצל מישהו אחר, ולאחר ששרד את התקופה במחנה הוא הצליח להשיג את היומן בחזרה. כשהיגר לארה"ב ב-1950 הוא איתר את אימה ואחותה של רניה בניו יורק ומסר להן את היומן.

האם והבת שרדו את השואה והיגרו לניו יורק אחרי המלחמה, אבל מכיוון שהסיפור של רניה היה כה עצוב וטרגי עבורן הן לא היו מסוגלות לקרוא את היומן ולכן הן נעלו אותו בתוך כספת של בנק בעיר. רק 70 שנה לאחר מכן, בתה של אליזבת' – אחותה של רניה – החליטה להוציא את היומן מהכספת כדי שתוכל לחקור את העבר של המשפחה.

בסוף היא החליטה שצריך לתרגם את היומן לאנגלית ולהפיץ אותו ברחבי העולם, כדי שאנשים יוכלו לקרוא וללמוד על השואה. "היומן של רניה: חייה של ילדה צעירה בצל השואה" (Renia's Diary: A Young Girl's Life in the Shadow of the Holocaust), יתפרסם לראשונה ב-19 בספטמבר - ובזכות יכולת הכתיבה המרשימה של הנערה הוא מושך השוואות ליומן המפורסם של אנה פרנק.