הרשות הפלסטינית עומדת בפני פער מימון שעלול לגדול ל-1.8 מיליארד דולר בשנת 2019 – כך לפי דוח חדש שפרסם היום (חמישי) הבנק העולמי. הסיבה לפער המימון נעוצה בהפחתה בכספי הסיוע ובמחלוקת לגבי העברת המיסים שישראל גובה מטעם הרשות. הדוח מדגיש את הפער במימון אשר אילץ את הרשות לצבור חוב מבנקים מקומיים והביא לפיגור בתשלומים לעובדי המדינה, לספקים ולקרן הפנסיה הציבורית, דבר אשר יצר אתגרי נזילות גדולים לכלכלה המקומית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

הדוח הכלכלי יוצג בשבוע הבא בפני ועדת הקישר אד-הוק בניו יורק, במסגרת ישיבת מדיניות לתיאום פיתוח וסיוע לעם הפלסטיני של המדינות התורמות. "התחזית לרשות מדאיגה מאוד. מנועי הצמיחה שהולכים ומצטמצמים, לצד בעיית נזילות המימון, החלו להשפיע על היכולת של הרשות לשלם לעובדי המדינה ולספק שירותים ציבוריים", אמר קנתן שנקר, נציג הבנק העולמי בגדה המערבית וברצועת עזה.

לפי דוח הבנק העולמי, סך כל ההכנסות שהתקבלו במחצית הראשונה של 2019 היו כמחצית מהסכום בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בגלל ירידה של 68% בהכנסות ממיסים. הרשות דחתה את קבלת כספי ההכנסות מהמיסים בעקבות החלטת ישראל לקזז 138 מיליון דולר מהכספים שמעבירים הפלסטינים למשפחות מחבלים. כתוצאה מכך, הרשות נקטה במספר צעדים להתמודדות עם משבר הנזילות, כולל שימוש מלא ביכולתה לקבל הלוואות מהבנקים המקומיים ותשלום של 60% בלבד מהמשכורות לעובדיה תוך הגנה על אלה שמרוויחים כ-2,000 שקל לחודש ומטה.

מהדוח עולה כי העברה רטרואקטיבית של מיסי דלק שביצעה ממשלת ישראל באוגוסט 2019 צפויה לאפשר לרשות להסתדר עד סוף שנת 2019 עם הפחתת הוצאות. בבנק העולמי סבורים כי העברת האחריות על מיסי הדלק של הרשות לפלסטינים תהווה עזרה חלקית, אולם יש להגיע להסכם מקיף יותר לגבי המנגנון והאופן שבו ישראל מחליטה על הניכויים מההכנסות ממיסוי בעתיד.